Fost liberal argeșean abonat la banii publici! În opt luni a încheiat peste 100 de contracte, fără licitație, cu instituțiile publice

# Record! În primele 10 zile din martie i-au fost atribuite 21 de contracte  # Prestări servicii de peste 300.000 de lei cu Primăria Costești # Contracte de 800.000 de lei cu 11 primării PNL din Argeș

Cu lipici la banul public! Dumitru Moise, fost consilier județean PNL, a încheiat, din iulie 2021 și până în martie 2022, peste 100 de contracte cu instituțiile publice, cele mai multe dintre ele fiind cu primării din mai multe județe, în special din Argeș și Olt. Prin firma sa – Green Building Structure SRL – fostul liberal a găsit cheia succesului: contractele cu statul, obținute prin încredințare directă, fără a mai fi trecute prin licitații. Pe parcursul a opt luni, acesta a încheiat contracte cu 26 de primării din Argeș, privind diverse studii, servicii de proiectare sau de consultanță. 23 de contracte i-au fost atribuite de unsprezece Unități Administrative Teritoriale, conduse de edili PNL.

Contracte în valoare de 800.000 de lei cu primăriile PNL din Argeș

Dumitru Moise a fost consilier județean PNL în perioada 2012-2016 și vicepreședinte al PNL Argeș sub mandatul lui Ion Popa. După ce Adrian Miuțescu a preluat conducerea organizației, Moise a intrat în confict cu acesta, fiind unul dintre cei mai aprigi contestatari ai lui. A fost în cele din urmă exclus din partid pentru… „nesupunere”. Odată cu alegerea lui Florin Cîțu în fruntea PNL și cu plecarea lui Miuțescu din partid, Dumitru Moise a revenit în organizația județeană. Între timp, ca o mare coincidență, au început să curgă pentru firma acestuia și contractele cu statul, prin atribuire directă. Dacă pe parcursul anilor 2019 sau 2020, serviciile prestate puteau fi numărate pe degetele mâinilor, începând cu vara anului 2021, cam de când Cîțu a preluat puterea în PNL, afacerile lui Dumitru Moise au devenit din ce în ce mai prospere. Din iulie și până în decembrie 2021, prin firma Green Building Structure SRL, cu sediul în Teiu, au fost încheiate, conform SEAP, 45 de contracte cu diferite instituții publice. Toate cu atribuire directă. Cum banii veneau gârlă din contracte cu statul, ca să nu bată așa rău la ochi, omul de afaceri a renunțat la calitatea de membru PNL în decembrie 2021. Dar anul 2022 a început cum nu se poate mai bine pentru Dumitru Moise. Firma sa bate record după record, înregistrând contracte cu statul pe bandă rulantă. De la 1 ianuarie și până la 10 martie 2022 au fost semnate, conform SEAP, 60 de contracte, cele mai multe cu primării din Argeș și Olt. Vorbim doar de contracte atribuite direct, fără licitație.

În ultimele 6 luni, cu firma fostului liberal Dumitru Moise au fost semnate și 23 de contracte de către 11 primării din Argeș conduse de edili PNL. O parte dintre ele au fost atribuite când afaceristul încă era membru de partid. Valoarea totală a acestora este de aproximativ 800.000 lei, fără TVA.

În 2020, firma avea un singur angajat

Pe vremea când a fost tratat cu indiferență și a fost exclus din partid de către Adrian Miuțescu, afacerea lui Dumitru Moise a bătut pasul pe loc. În 2019, firma Green Building Structure SRL a înregistrat, conform Ministerului de Finanțe, o cifră de afaceri de doar 63.395, având doar doi angajați. În schimb, în 2020 a avut o cifră de afaceri de 67.564 și o pierdere de 11.092 lei, fiind înregistrată în informațiile fiscale cu un singur angajat.

Dumitru Moise are lipici la banul public. În zece zile au fost atribuite 21 de contracte

În primele zece zile din martie au fost încheiate 21 de contracte cu mai multe primării, după cum urmează:

# Pe 1 martie:

- Primăria Recea (Argeș): Servicii de proiectare fazele S.F, DTAC, PTH+DDE - Stații de reîncărcare mașini electrice – 24.510 lei.

# Pe 2 martie:

- Primăria Radomirești (Olt) și Primăria Văleni (Olt): Servicii de elaborare de studii (topografic, geotehnic, expertiza tehnică și audit energetic) – câte 30.000 lei pe UAT.

# Pe 3 martie:

- Primăria Coteana (Olt): Servicii de elaborare de studii (topografic, geotehnic, expertiză tehnică și audit energetic) – 24.000 lei;

- Primăria orașului Potcoava (Olt): Servicii de proiectare fazele S.F, DTAC, PTH+DDE pentru proiectul “Statii de reîncărcare pentru vehicule electrice” – 49.020 lei.

# Pe 4 martie:

- Primăria Seaca (Olt): Servicii proiectare – 24.510 lei;

- Primăria Vâlcele (Olt): Servicii de elaborare de studii (topografic, geotehnic, expertiză tehnică și audit energetic) – 30.000 lei.

# Pe 7 martie:

- Orașul Costești (Argeș) - Servicii de elaborare de studii (topografic, geotehnic, expertiză tehnică și audit energetic) – 5.000 lei;

- Primăria Mărunței (Olt) - Servicii de elaborare de studii (topografic, geotehnic, expertiză tehnică și audit energetic) – 33.659 lei.

# Pe 8 martie:

- Primăria Moșoaia (Argeș) cu 4 contracte: Achiziție serviciu elaborare studii: Creșterea eficienței energetice a sediului Primăriei Moșoaia – 11.000 lei; Achiziție serviciu elaborare studii: Creșterea eficienței energetice Grădinița Hințești – 11.000 lei; Achiziție serviciu elaborare studii: Creșterea eficienței energetice Școala Gimnazială Moșoaia – 11.000 lei; Achiziție serviciu elaborare studii: Creșterea eficienței energetice Grădinița Ciocănăi – 11.000 lei.

# Pe 9 martie:

- Primăria Poiana Lacului (Argeș) cu un contract de servicii de elaborare studii eficiență energetică - 8.403 lei și alte trei contracte de servicii de elaborare studii eficiență energetică – a câte 21.008 lei fiecare;

- Primăria Hârtiești (Argeș): Servicii de proiectare – 24.510 lei;

- Primăria Nucșoara (Argeș): Servicii de proiectare fazele S.F, DTAC, PTH+DDE - Stații de reîncărcare mașini electrice – 8.170 lei.

# Pe 10 martie:

- Primăria Izvoarele (Olt): Servicii de elaborare de studii – 30.000 lei;

- Primăria Seaca (Olt): Servicii de elaborare de studii – 30.000 lei.

Menționăm că toate sumele sunt fără TVA, iar informațiile publicate pot fi consultate pe SEAP.

Contracte de peste 300.000 de lei cu Primăria Costești

Fostul consilier județean PNL Dumitru Moise a rămas în relații foarte bune și cu fostul liberal Ion Baicea, primarul de la Costești. Este cunoscut faptul că Baicea a lăsat PNL-ul pentru PSD tot din cauza faptului că nu se înțelegea cu președintele Adrian Miuțescu, la fel ca în cazul lui Moise.  Astfel, Green Building Structure SRL  a primit de la Primăria Costești, timp de cinci luni, opt contracte, prin achiziție directă. Valoarea totală a acestora este de peste 300.000 de lei, fără TVA.

- Servicii de elaborare de studii (topografic, geotehnic, expertiză tehnică și audit energetic) - 5.000 lei. Contract atribuit pe 7 martie 2022;

- Trei contracte de Servicii de elaborare de studii (topografic, geotehnic, expertiză tehnică și audit energetic) – de câte 30.000 lei fiecare (în total 90.000 lei). Contracte atribuite pe 21 februarie 2022;

- Servicii de proiectare cf HG 907 - Proiect Tehnic - 22.184 lei. Contract atribuit pe 21 februarie 2022;

- Servicii de proiectare cf HG 907 (DALI, DTAC, PTH) - 25.546 lei. Contract atribuit pe 21 februarie 2022;

- Servicii de proiectare fazele S.F, DTAC, PTH+DDE - Stații de încărcare mașini electrice – 55.200 lei. Contract atribuit pe 21 decembrie 2021;

- Servicii de elaborare DALI și PTh: 104.000 lei. Contract atribuit pe 26 octombrie 2021.

Dumitru Moise: „Nu prin relațiile mele politice am contracte cu primăriile!”

Am stat de vorbă cu Dumitru Moise, care ne-a precizat că a renunțat la politică pentru a se dedica integral afacerii sale. „Din punct de vedere politic eu nu mai activez, nu am mai făcut nimic... Nu mai sunt membru PNL din decembrie 2021. Acum ne ocupăm de activitatea noastră. Încercăm să o facem cât mai bine, fără să mai amestecăm lucrurile. În fine, niciodată nu le-am amestecat. Dar nu mai fac politică”, a precizat Dumitru Moise.
Fostul consilier județean PNL ne-a precizat și cum a reușit să aibă contracte pe bandă rulantă cu statul.
„Mergem împreună cu colegii mei consultanți, pentru că ei au acces la primării, iar eu pe partea de proiectare. Sunt activități pe care le facem la succes. Ei mă prezintă acolo, ei fac activitatea la succes, noi facem la fel la succes. Dacă dă Dumnezeu să prindem contracte de finanțare pe diferite fonduri guvernamentale, cu drag încasăm și noi ceva. În rest, nu punem niciun fel de presiune pe bugetul localităților cu care colaborăm. În mare cam așa stau lucrurile. Totul este transparent, nu se ascunde nimeni. Facem lucrurile curat! Interpretarea că are legătură politicul cu activitatea mea de proiectare, nu este chiar așa pentru că nu prin relațiile mele politice am contracte cu primăriile, ci cu relațiile personale pe care le au consultanții mei. Am mai mulți consultanți cu care lucrez. Ei fac partea de consultanță, noi facem partea de proiectare și să dea Dumnezeu să meargă lucrurile bine pentru că merg bine pentru toată lumea. Noi suntem parteneri cu primăriile. Dacă primăriile primesc finanțările, ci ei au de câștigat, ci noi avem de câștigat, ci comunitatea are de câștigat. Toată lumea e bucuroasă. (…) Am contracte în șapte județe: în Prahova, în Olt, în Dolj, în Ialomița, în Argeș, nici nu mai știu restul (Teleorman și Călărași n. red.). V-am spus cum ajungem să luăm legătura cu primarii, prin colegii noștri care fac consultanță!”, a mai precizat Dumitru Moise.

„Odată cu proiectele pe care le-am accesat, am mărit și numărul angajaților”

L-am întrebat pe Dumitru Moise și cum face față numărului mare de contracte încheiate cu instituțiile publice, ținând cont că în 2020 firma sa era înregistrată cu un singur angajat. A evitat să ne spună câți angajați are, susținând doar că numărul lor a crescut.
„Am atât cât am nevoie pentru că nu sunt singur. Am parteneri pe diferite activități și colaborăm cu mai multe firme de proiectare.  Fiecare face ce se pricepe mai bine. Odată cu proiectele pe care le-am accesat acum, am mărit și noi foarte mult numărul angajaților. Dacă vă uitați pe Ministerul Finanțelor, cred că anii trecuți aveam unul sau doi angajați, acum avem o echipă mult mai mare”, a mai adăugat omul de afaceri.
Material realizat de Alex Vlaicu

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea