Detalii noi în cazul TeddyCare. Familia copilului mort după o anestezie a contestat durata procesului penal

# Între timp, dosarul dintre Medical Tours Company și DSP Argeș a fost strămutat din județ

În luna februarie a acestui an s-au împlinit doi ani de la tragicul eveniment în urma căruia un copil de patru ani și 8 luni a murit după o anestezie realizată la cabinetul stomatologic TeddyCare din Pitești. Dosarul încă nu a fost finalizat, iar părinții copilului încearcă să grăbească procesul activității de urmărire penală.

Pe 14 februarie 2022, adică la doi ani și 2 zile de la moartea copilului lor, părinții au făcut o contestație, la Judecătoria Pitești, privind durata procesului penal. Pe 15 martie se va desfășura un nou termen de judecată. Tot atunci vor fi citați în cauză medicul anestezist, care a efectuat analgosedarea copilului, respectiv reprezentanții Medical Tours Company SRL, societatea care administrează clinica stomatologică TeddyCare din Pitești.

Zece februarie 2020 este ziua fatidică în care micuțul Petru a pășit în cabinetul Clinicii TeddyCare. Avea nevoie de o intervenție stomatologică, doar că în mai puţin de o oră, de la primii pași făcuți în clinică, copilul a intrat în stop-cardio-respirator şi a avut nevoie de resuscitare. Transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, băieţelul a murit după două zile, pe 12 februarie. A trebuit să moară cineva ca autoritățile statului să își facă treaba. Verificările au stabilit că respectiva clinică nu avea voie să efectueze analgosedare, conform autorizaţiei de funcţionare. Direcția de Sănătate Publică Argeș a amendat atunci clinica privată cu 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizaţia sanitară de funcţionare și a suspendat activitatea clinicii stomatologice. S-a arătat că acolo s-a desfășurat activitatea de anestezie – analgosedare, deși ea nu este menționată în autorizație. O concluzie care ar putea avea urmări importante în dosarul de ucidere din culpă, deschis în urma morții copilului.

Medical Tours Company  susține că procesul verbal emis de DSP Argeș este abuziv

Tocmai de aceea, Medical Tours Company SRL, firma care administrează clinica stomatologică TeddyCare, a dat în judecată Direcția de Sănătate Publică Argeș. Se dorește anularea procesului - verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 1388/11.02.2020. Societatea consideră că procesul verbal a fost emis în mod nelegal: „fără a se tine cont de faptul că nu există, din punct de vedere legal, posibilitatea emiterii unei autorizații pentru activitatea de anestezie - analgosedare. Nu există noțiunea de autorizație pentru analgosedare”, se arată în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Pitești. În acest fel, se aruncă vina doar în cârca medicului anestezist. Medical Tours Company SR susține că serviciile de anestezie analgosedare desfășurate în incinta clinicii TeddyCare au fost prestate de către societatea Dinestezia Terapia S.R.L., firmă autorizată de către DSP Argeș să presteze servicii de anestezie analgosedare prin intermediul dr. Dinescu Stelian-Adrian, medic primar în specialitatea anestezie terapie intensivă. Serviciile medicale de anestezie prin metoda analgosedării au fost prestate de către Dinestezia Terapia S.R.L. în baza unui contract de prestări servicii. În conformitate cu obiectul contractului, prestatorul s-a obligat să execute următoarele servicii în incinta clinicii medicale: anestezie și urmărire postanestezică; analgosedare în diferite nivele de profunzime; anestezie generală cu intubație orto sau nazotraheală. Se consideră că societatea prestatoare era autorizată să desfășoare activitatea de analgosedare, iar, astfel, la Clinica TeddyCare nu ar fi avut loc nicio activitate în afara celor autorizate de către Ministerul Sănătății. În acest fel, reprezentanții Medical Tours consideră că procesul - verbal de contravenție, încheiat de DSP Argeș, este unul abuziv.

DSP Argeș: „Petenta avea obligația de a se autoriza pentru toate serviciile pe care le asigura pacienților”

În același timp, DSP Argeș susține că decesul unui pacient minor s-a produs în urma actului medical din unitatea deținuta de societatea Medical Tours Company, situație ce a justificat verificarea unității și aplicarea de masuri, in limitele legii, acestei unități si nu altei entități. „Petenta (Medical Tours Company) avea obligația de a se autoriza pentru toate tipurile de servicii pe care le asigura pacienților, independent de autorizația pe care trebuia să o dețină colaboratorul societății. Petenta trebuia să obțină autorizarea pentru toate serviciile prestate, fie prin angajații săi, fie prin colaboratori externi, pentru că numai astfel direcțiile de sănătate publică pot verifica dacă sunt îndeplinite cerințele pentru serviciile anunțate că se vor presta.”, arată DSP Argeș în dosarul de la Judecătoria Pitești.

Judecătoria Pitești: „Petenta nu recunoaște existența riscului major și pericolul sever”

În urma analizării probelor, Judecătoria Pitești a respins, pe 1 aprilie 2021, plângerea formulată de Medical Tours Company SRL. „Petenta nu recunoaște existența riscului major și pericolul sever, care este pentru sanătatea publică: lipsa autorizației pentru serviciile de anestezie, analgosedare/efectuarea unei anestezii la un copil de 4 ani. Față de cele menționate instanța constată că din coroborarea probelor aflate la dosarul cauzei starea de fapt reținută în procesul verbal atacat a fost probată și astfel prezumția de nevinovăție a petentei, înlăturată, nu se impune reluarea activității unității petente. Instanța apreciază că actul sancționator cu numărul de mai sus este temeinic și legal, sancțiunea aplicată petentei fiind individualizată în mod corect de organul constatator, în temeiul art. 34 alin. 1 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, va respinge plângerea contravențională ca neîntemeiată, privind amenda contravențională în sumă de 20.000 lei, va menține Decizia nr.2/12.02.2020 emisă de intimată privind suspendarea activității, unității petente.”, se arată în hotărârea Judecătoriei Pitești, conform rolii.ro.

Dosarul a fost strămutat la Tribunalul Vâlcea

Decizia Judecătoriei Pitești nu a fost definitivă, ea fiind atacată cu apel. Dosarul a ajuns la Tribunalul Argeș, însă Medical Tours Company SRL a cerut strămutarea dosarului din județ. Curtea de Apel Pitești a admis cererea, pe 9 martie 2022 și a dispus strămutarea dosarului la Tribunalul Vâlcea. Cel mai probabil că, odată cu soluționarea definitivă a acestui caz, se vor finaliza rapid și cercetările din dosarul deschis pentru ucidere din culpă.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea