Cinci inculpați trimiși în judecată în dosarul creditelor cu adeverinţe false de la CAR Automobile Dacia

# Dosarul a fost disjuns # Aproape 100 de contracte de împrumut – bănuite a fi ilegale

Cinci persoane au fost trimise în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune și uz de fals. Este vorba despre dosarul creditelor cu adeverinţe false obţinute de la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Automobile Dacia - Asociație. În urma cercetărilor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești au stabilit că prejudiciul este de peste 360.000 lei. În cauză a fost pus sechestru pe bunurile inculpaţilor. Dosarul a fost înregistrat, în februarie 2022, la Judecătoria Pitești.

Incupații au beneficiat de complicitatea unui angajat de la CAR

Ancheta a fost demarată după ce reprezentanţii CAR Automobile Dacia – Asociație au sesizat că mai multe persoane nu au returnat împrumuturile. Când să facă poprire pe salariul beneficiarilor sau al giranţilor, s-a constatat că documentele depuse la dosarele de împrumut erau false. „Din cercetări s-a stabilit că, septembrie – noiembrie 2021, trei persoane, cu vârste cuprinse între 34 și 55 de ani, cu complicitatea altor două persoane, de 45 și 54 de ani, ar fi întocmit, în fals, și folosit 46 de adeverințe de salariat pe numele unor persoane, în calitate de beneficiari sau giranți, prin care atestau faptul că acestea au calitatea de salariați, obținând, astfel, 24 de împrumuturi de la o Casă de Ajutor Reciproc”, au transmis reprezentanţii IPJ Argeş.

Faptele au fost săvârșite printr-un mod elaborat de operare, având la bază un plan infracţional bine organizat, prin folosirea ca mijloace frauduloase a unor documente întocmite cu aplicarea unor ştampile originale pe numele unor societăţi comerciale pentru care inculpaţii nu aveau dreptul de a le reprezenta.

Incupații au beneficiat și de complicitatea unui angajat de la CAR care ştia că documentele depuse sunt false. În calitate de angajat la CAR, inculpata B.M.A. a încălcat următoarele condiții:

- Acordarea împrumuturilor pentru membrii nou înscriși să se facă în cuantum de maxim 3 ori valoarea fondului social, adică un împrumut  de maxim 15.000 lei;

- Împrumutul pentru un membru nou înscris să se acorde cu existența a doi giranți, dintre care cel puțin unul să fie angajat al S.C. Automobile Dacia SA.;

- Membrul nou înscris care a obținut un împrumut nu are dreptul să îndeplinească calitatea de girant, atât timp cât suma împrumutului este mai mare decât fondul social;

- O persoană nu poate îndeplini calitatea de girant decât în cadrul unui singur contract;

- Atât beneficiarii, cât și giranții contractelor au obligația să prezinte adeverințele de venit în original;

- Operatorul ghișeu nu avea dreptul să dea spre plată împrumutul fără aprobarea unuia dintre membrii Consiliului Director și unuia dintre împuterniciții pentru control financiar preventiv.

Prejudiciul produs în cauză este în cuantum de 365.668 lei. Pentru recuperarea acestuia a fost instituită măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile deținute de inculpați.

Doi dintre inculpați aveau antecedente penale

Două dintre persoanele acuzate de procurori, Constantin F. și Octavian Ionuț D., sunt în continuare arestate preventiv în cauză. Cei doi inculpați sunt acuzați că în perioada septembrie-noiembrie 2021, cu ocazia încheierii unui număr de 24 de contracte de împrumut şi obţinerii împrumuturilor aferente, au indus în eroare CAR Automobile Dacia – Asociație. Cei doi sunt acuzați că în intervalul menționat au depus la dosarele de împrumut un număr de 46 de adeverințe de salariat falsificate, pe numele beneficiarilor şi giranților.

Cei doi sunt cunoscuți cu antecedente penale, faptele actuale fiind săvârșite în  stare de recidivă postexecutorie. Constantin F., din Pitești, a fost condamnat în 2019 la 1 an şi 10 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În schimb, Octavian Ionuț D., din Mărăcineni, a fost condamnat în 2018 la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

Aproape 100 de contracte de împrumut – bănuite a fi ilegale

Pe parcursul urmăririi penale efectuate în acest dosar, reprezentantul societății  a depus un număr de aproximativ 100 de contracte de împrumut cu privire la care a constatat că există suspiciuni referitoare la identitatea reală a beneficiarilor și la calitatea de angajat a acestora. Astfel, pe masa procurorilor se mai află două disjungeri ale cauzei în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune sau complicitate la înșelăciune, respectiv de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea