La Săpata, adevărata poluare este ascunsă de zăpadă, Poliţie, Consiliul Judeţean sau Primărie?!

În urmă cu ceva timp (doi ani) într-un final de articol aminteam că la Săpata există un grav focar  de poluare ce constă în depozitarea în anul 2005 – 2006 a zeci de tone de reziduuri petroliere pe un teren cu o suprafaţă de peste un hectar.
Cu bună sau rea intenţie (analiza vă aparţine) terenul pe care a fost amplasată această bombă ecologică se găseşte într-o zonă dosită în graniţele comunei Săpata, propietar pe pământ fiind stabilit un cetăţean din comuna Poiana Lacului care vinde tocmai unei firme din Negreşti Oaş pentru realizarea unei biopile de neutralizare a deşeurilor petroliere.
Acum minunea!
Vestitul proces tehnologic a constat în decopertare, crearea a două bazine, un gard şi o pancardă cu proprietate privată, depozitarea unui strat consistent de şlam (acest rezidiu care nu se ştie dacă ar conţine doar petrol şi care musteşte continuu spre firul văii) şi acoperirea cu un strat de pământ pe care după cinci şase ani se-ncearcă înfiriparea unui covor de buruieni.
În urma informării facute de câţiva cetăţeni am cerut referiri la Primăria Săpata care în toamna lui 2010 a fost lapidară, spunând că va analiza în şedinţa Consiliului Local.
Solicitând alte informaţii la începutul acestui an, primarul Constantin Stanciu ne-a spus că a analizat situaţia în Consiliul Local, dar nu a mai pus la dispoziţie rezultatele deoarece încă aşteaptă un răspuns de la Poliţia Judeţeană - compartimentul explozivi, muniţii şi materiale periculoase, cărora le-a pus la dispoziţie în urma solicitării locaţia exactă, adică zona Ploscăroaia şi nu Comarnic, precizând că zona Ploscăroaia este situată în graniţa comunei Săpata.
De la compartimentul urbanism am aflat că, de la nivelul structurii (Primăria Săpata), nu s-a eliberat autorizaţie de construcţie, nu s-a trecut prin Consiliul Local, cum era legal privind amplasarea şi construcţia, în acest fel nu ştiam cum s-a putut cere şi aproba acordul Consiliului Judeţean.
Cu toate aceste nereguli, cel puţin ar fi trebuit să se plătească impozit. De asemenea, pentru formularul F3 nu s-a solicitat avizul la persoana autorizată (oare ce persoane au semnat?!)
Despre toate acestea, primarul Constantin Stanciu ne-a relatat că în şedinţa de Consiliu Local a cerut lămuriri fostului primar Guţă Ion, care a promis că le va pune la dispoziţie actele. Nu s-a mai insistat, deoarece se aşteaptă date de la compartimentul de poliţie amintit şi, în funcţie de aceste informaţii, se va ataca în instanţă în mod oficial cel târziu până în luna martie, când se vor primi informaţiile de la persoanele competente şi desemnate legal.
Din surse neoficiale se zvoneşte că firma Lohan este în faliment, chiar dacă reprezentanţii acesteia, la nivelul anului 2005, se plimbau cu maşini luxoase cu număr de M.M., împreună cu anumiţi oficiali ai comunei.
Cert este că cineva va trebui să răspundă pentru poluarea produsă asupra mediului şi a cetăţenilor pe termen scurt, mediu şi lung, pentru că acest aspect nu poate fi tratat în același fel ca un sac de sticle sau două tomberoane cu resturi menajere. Gurile rele spun că la mijloc au fost interese materiale. Pentru elucidare vom continua demersurile la Mediu,  la Primărie, la Poliţie și la Consiliul Județean Argeș
Zvonurile mai spun că la mijloc e CEVA... aşteptăm dezlănţuirea celor afectaţi care sigur nu se vor mulţumi cu zăpada care cade, cade ca şi boala peste copiii din Găinuşa, Drăghiceşti şi nu numai.
Vom reveni!
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea