Un nou complex mănăstiresc la Corbii de Piatră

# Starețul Ignatie Gorunescu: „O să fie o nouă incintă de mănăstire” # Ansamblul propus va forma un spațiu cu patru laturi, având în centru biserica # Se dorește realizarea unei stăreții + capelă, unor chilii și unei cantine

La începutul acestui an la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Argeș a fost depusă o solicitare de emitere a unui acord de mediu pentru proiectul „Ansamblu de clădiri Mănăstirea Corbii de Piatră cu anexe și împrejmuire”, propus a fi amplasat în comuna Corbi, sat Jgheaburi. Săptămâna trecută, APM Argeș a anunțat că s-a luat decizia etapei de încadrare fără evaluare de impact pentru proiectul respectiv.

 

Mănăstirea Corbii de Piatră, reprezentată prin starețul ieromonah Ignatie (Ion) Gorunescu, propune realizarea unui ansamblu de clădiri pe un teren în suprafaţă de 8.175 mp, ce se va realiza în trei etape. În primă etapă se dorește construirea unei clădiri pe o suprafață de 430 de mp, iar în următoarele două etape, realizarea unor clădiri pe o suprafață de 605 mp. Va rămâne, astfel, o suprafaţă de 7140 mp de spaţii verzi. Complexul nou va fi realizat pe un amplasament situat la aproximativ 200 metri distanță de biserica rupestră, în afara zonei de protecție a monumentului istoric.

 

Etapele construcției

„Ansamblul va forma o incintă cu 4 laturi, având în centru biserica, amplasat pe un teren în pantă orientat spre nord-vest. Construirea complexului este planificată a se desfășura în trei etape. Etapa 1-a va cuprinde latura estică și jumătatea dinspre est a laturii sudice a incintei. Etapa a 2-a va cuprinde cealaltă jumătate a laturii sudice și construcția centrală a bisericii. Etapa a 3-a va cuprinde laturile de nord și de vest, precum și infrastructura și amenajările terenului înconjurător”, se arată în memoriul de prezentare, depus la APM Argeș.

Ce rol vor avea viitoarele clădiri

„Pentru etapa 1-a se prevăd 3 corpuri de clădire cu Stotală = 430 mp. Corpurile sunt alăturate la rost, legate printr-o circulaţie acoperită: Corpul A va avea regim de înălţime P+1E (Sc = 190mp, Su = 249,8 mp, Sd= 335 mp) cu funcțiuni principale: stăreție (administrație), bibliotecă, paraclis (capelă):

- Parter - birou, chilie, grup sanitar, debara, bibliotecă, naos, altar, galerie acoperită.

- Etaj - galerie acoperită, 4 chilii, 4 grupuri sanitare, hol.

Corpul B va avea regim de înălţime S +P (Sc = 120mp, Su = 171,85 mp, Sd= 240 mp) cu funcţiune unică: chilii:

- Subsol: beci

- Parter - galerie acoperită, 4 chilii, 4 grupuri sanitare, holuri.

Corpul C va avea regim de înălţime DS+P (Sc = 104mp, Su = 175,65 mp, Sd= 225 mp) cu funcțiuni principale: trapeză (cantină), pangar (magazin).

- Demisol: terasă partial acoperită, pangar, depozit, grupuri sanitare, beci, scară interioară;

- Parter - bucătărie, cămară, sala de mese, hol”, se mai arată în documentele proiectului.

Complexul nou va fi realizat în afara zonei de protecție a monumentului istoric

Starețul mănăstirii susține că noul complex este necesar ca urmare a numărului tot mai mare de turiști. În acest fel se dorește protejarea monumentului istoric și extinderea unui nou complex mănăstiresc în zonă, mai ales că cel vechi este imposibil de dezvoltat. Amplasamentul propus este situat în afara zonei protejate aferente monumentului istoric Schitul rupest Corbii de Piatră.

„Mănăstirea rupestră Corbii de piatră este atestată din 23.06.1512 (…). Lăcașul a funcționat inițial în cavitățile de la baza masivului de gresie de pe versantul stâng al văii Râului Doamnei. În prima jumătate a sec. XVIII populația satului Corbi a crescut prin aportul demografic al refugiaților din Ardeal (peste 200 de familii din Jina Sibiului, care respingeau uniația) și care au fost așezați pe partea stângă a văii până sub masivul stâncos amintit, luând naștere satul Jgheaburi. În aceste împrejurări, mănăstirea a devenit biserică de mir. În sec. XX, biserica rupestră a fost clasificată ca monument istoric. După reluarea funcționării mănăstirii, în anul 1996, aceasta a fost înzestrată (din 2003) cu o construcție monobloc situată în apropierea vechiului schit, în mijlocul gospodăriilor rurale. În prezent însă, apropierea de monumentul istoric și întrepătrunderea cu habitatul rural generează o serie de inconveniențe legate de dificultatea gestionării afluxului turistic tot mai mare, cât și de imposibilitatea dezvoltării și extinderii complexului mănăstiresc. Ca urmare, s-a decis realizarea unui complex nou, pe un amplasament situat la cca. 200 m distanță, dar la o cotă mai înaltă, în afara zonei de protecție a monumentului istoric și totodată în extravilan”.

Starețul Ignatie Gorunescu: „Vrem să luăm o parte din «greutate» de pe biserica rupestră”

Primăria Corbi a eliberat, deja, un certificat de urbanism, în septembrie 2021, pentru proiectul „Ansamblu de clădiri Mănăstirea Corbii de Piatră cu anexe și împrejmuire”.

„O să fie o nouă incintă de mănăstire, la recomandarea specialiștilor de la Institutul Național al Monumentelor Istorice ca să se ia cumva o parte din ”greutate” de pe biserica rupestră. Adică cei care sunt doar turiști să vină să viziteze biserica, iar cei care sunt pelerini, și care vor să se închine și să se roage, să aibă un alt loc, astfel să se degreveze biserica rupestră. (...) Terenul este undeva în spate. Drumul din fața mănăstirii va duce și acolo. Drumul va fi ok, nu va fi o îndepărtare prea mare”, ne-a precizat starețul ieromonah Ignatie Gorunescu.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea