Simfonia Lalelelor, ediția 45. Evenimentul va avea loc, în premieră, în mijlocul naturii

Cea de-a 45-a ediție a expoziției dendro-floricole internaționale „Simfonia Lalelelor”, organizată, în premieră, în mijlocul naturii, în Parcul „Lunca Argeșului”, se va desfășura în perioada 15 – 17 aprilie, tematica acestui an fiind „Înflorirea speranței / Bloom of Hope”.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc vineri, 15 aprilie, la ora 12:00, inaugurarea expoziției fiind urmată de un spectacol în aer liber al Filarmonicii Pitești, dedicat ediției, susținut în Parcul „Lunca Argeșului”!

 

„Simfonia Lalelelor” 2022 este gândită ca un eveniment al tuturor piteștenilor, în care fiecare, indiferent de vârstă, să regăsească modalități de a savura cele trei zile de sărbătoare ale Orașului Lalelelor: în toată zona dedicată festivalului florilor este organizat un circuit al activităților de timp liber, de la platoul din fața parcului, pe alei, până la amfiteatrul din spate.

Astfel, standurile în care își vor expune creațiile floriști din țară și de peste hotare, spațiul pentru conferințe, workshop-uri și lansări de carte, spațiul promoțional și cel dedicat interviurilor de presă vor fi reunite în pavilionul expozițional, iar în afara acestuia vor fi standuri cu flori și material dendro-floricol de vânzare – Târgul de flori al festivalului. Universitățile piteștene, precum și floriști cu experiență din Olanda vor participa la expoziție și la activitățile din spațiul de conferințe. Timfloralis Timișoara va fi din nou alături de organizatori, în această ediție, și vor putea fi admirate, de asemenea, mini-grădinile cu flori de sezon, amenajate de către elevii școlilor din Pitești, sub genericul „Grădina mea/Florile Piteștiului”. Feeria de culori va fi completată de cea a muzicii: pe lângă concertul Filarmonicii de vineri, este programat, pentru sâmbătă seara, un spectacol susținut de Smiley și Theo Rose.

O surpriză pentru copii și părinți va fi parcul tematic „Dino Park” - expoziție științifico-educațională localizată în aer liber, cu peste 40 de exponate de dinozauri animatronici de ultimă generație, ce emit sunete, respiră și se mișcă! Expoziția va fi deschisă cu prilejul Simfoniei Lalelelor și va rămâne în Parcul „Lunca Argeșului” până la sfârșitul lunii mai.

Zona de food și de picnic va fi completată cu spațiile amenajate de către Salpitflor și A.D.P., în parc, dedicate petrecerii timpului liber: spații pentru luarea mesei, pentru lectură sau jocuri pe iarbă – în a căror amenajare s-a implicat, în calitate de sponsor, dar și prin muncă de voluntariat, compania Adient. O noutate a acestei ediții este și implicarea studenților și a liceenilor piteșteni, ca voluntari, în organizarea festivalului „Simfonia Lalelelor”.

Transportul către Parcul „Lunca Argeșului” va fi asigurat de către Publitrans 2000 S.A., în cele trei zile ale festivalului, printr-o cursă regulată, gratuită, ce va avea traseu din 30 în 30 de minute, de la Teatrul „Alexandru Davila” până în parc. Programul curselor va fi următorul: vineri, 15 aprilie, în intervalul orar 14:00 – 21:00, sâmbătă și duminică, 16 și 17 aprilie, între orele 10:00 și 21:00.

Piteștiul va avea bucuria de a pune în valoare, atât pentru piteșteni, cât și pentru vizitatori, laleaua ce poartă numele orașului nostru, Tulipa Pitești – primul soi de lalea creat în Olanda și adoptat de un oraș european. În cadrul celor peste 170.000 de bulbi de lalea plantați în tot orașul, în parcuri și spații verzi (peste 60.000 fiind numai în Parcul „Lunca Argeșului”), 30.000 sunt doar bulbi din soiul Tulipa Pitești!

Promovarea evenimentului emblematic al Piteștiului va fi realizată și prin intermediul taberei de fotografie organizată cu acest prilej, la care vor participa fotografi profesioniști și influenceri apreciați, fotografiile de autor care vor rezulta în urma celor trei zile ale taberei urmând a fi expuse publicului la sărbătoarea orașului, Zilele Piteștiului.

Cum s-a născut Simfonia Lalelelor

„27 noiembrie 1972 – o zi mohorâtă de toamnă în care la Piteşti s-au adus, spre a fi plantaţi în centrul oraşului, 3.000 de bulbi de lalele…. Aceştia proveneau de la un floricultor amator, Weill Alois, din Arad, şi de la piaţa de flori din Oradea. Nimeni nu s-a gândit atunci că acea zi va însemna pentru Piteşti un destin, acela de a deveni în scurt timp un oraş al florilor, căruia, de nenumărate ori, i s-a spus Olanda României”, a precizat MIRCEA PUNGOCI, unul dintre părinții Simfoniei Lalelelor.

În primăvara anului 1973 aceştia au înflorit, spre surprinderea şi bucuria locuitorilor. Acesta a fost debutul floricultorilor şi peisagiştilor piteşteni privind cultura florilor în zonele verzi. Achiziţionarea de bulbi a continuat şi în următorii ani, 1975-1976, ajungându-se la un număr de 58.000 lalele, 1.000 narcise, 1.000 muscari, 100 crocus şi 250 zambile. Furnizori au fost Laboratorul de Floricultură Eforie Nord din cadrul Staţiunii de Cercetări pentru Pomicultură Constanţa, întreprinderea de Sere Codlea, Ferma anexă Băneasa – Bucureşti a CC al PR şi acelaşi floricultor din Arad. S-a reuşit a se planta o colecţie de lalele provenită de la Eforie Nord cuprinzând 58 de soiuri din toate grupele floricole n aşa fel ca înflorirea lor să înceapă la 20 martie şi să se termine în jurul datei de 20 mai. Ea a fost amplasată pe strada Victoriei, în partea de est a catedralei „Sf. Gheorghe”, lîngă Florăria „Fortuna”, fiind ulterior mutată lângă Teatrul „Al. Davila”.

Colecţia alcătuită pe principiile arhitecturii peisagere a fost o mare reuşită prin armonia figurilor geometrice, cromatică, succesiunea perioadelor de înflorire şi combinaţia lalelelor cu elemente de fundal ca miozotis, pansele şi bănuţei.

În primăvara anului 1977 s-a realizat cea mai frumoasă cultură de lalele, narcise, zambile, crocus şi muscari, ceea ce i-a determinat pe conducătorii Administraţiei Publice Locale şi pe specialiştii peisagişti – floricultori să se preocupe în continuare de extinderea acestor flori n zonele verzi ale municipiului Piteşti.

În aceeaşi perioadă s-a desfăşurat în sala sporturilor din oraş o consfătuire cu toţi oficialii judeţului de la nivel judeţean până la nivel comunal. Au participat mii de deputaţi din tot judeţul Argeş. Cum era obiceiul timpului, au fost invitaţi toţi conducătorii întreprinderilor şi instituţiilor judeţene, printre care şi directorul Trustului Pomiculturii Mărăcineni-Piteşti, dr. ing. Ilarie Isac. Proaspăt locuitor al Piteştiului, sosit în primăvara aceluiaşi an pentru a prelua funcţia amintită, domnul Ilarie Isac a fost profund impresionat de explozia florală de lumină şi culoare din centrul oraşului, de ineditul ei şi s-a gândit că realizarea edililor de aici trebuie aflată de toată ţara. Participând neimplicit la consfătuire, s-a gândit la o posibilă expoziţie de flori căruia i-a dat un nume, „Simfonia lalelelor”.

Ideea respectivă a fost împărtăşită şi preluată cu entuziasm de grupul de tehnicieni şi ingineri ai spaţiilor verzi din Piteşti, Pacea Gheorghe, Popa Alexandru şi Pungogi Mircea care, ajutaţi şi sprijiniţi puternic de organele administraţiei primăriei şi anume Valeriu Nicolescu, primar al municipiului Piteşti, Petre Popa, vicepreşedinte al municipiului, şi Nicolae Ernst, arhitecul-şef al oraşului, au pus bazele manifestării „Simfoniei lalelelor”.

In toamna aceluiaşi an s-au mai cumpărat 16.000 de bulbi de lalele şi 3.000 narcise de la Laboratorul de Floricultură Eforie Nord. La începutul anului 1978 s-a hotărât de către factorii decizionali ai primăriei ca prima ediţie a acestei manifestări să aibă loc în primăvară şi să cuprindă o expoziţie naţională de flori şi un simpozion pe tema „Integrarea florilor n viaţa oamenilor”. Era o idee temerară dat fiind că o asemenea expoziţie de mare anvergură nu se mai organizase din 1967 la Timişoara.

A venit primăvara şi în martie-aprilie brânduşele, zambilele, narcisele, muscăriile şi lalelele au înflorit luminând prin cromatica şi gingăşia lor centrul oraşului, prefigurând o simfonie a culorii şi a bunului gust – „Simfonia lalelelor”. Aceasta a fost atmosfera primei ediţii a expoziţiei naţionale de flori, plante de apartament şi aranjamente florale, care avea să devină tradiţională, întinzându-se pe parcursul a 45 de ani, ducând faima Piteştiului în toată ţara şi în afara ei.”

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea