ADIO concursuri aranjate, pile și relații în instituțiile publice? Se înăspresc condițiile la examinare!

Concursurile cu dedicație care se organizează în instituțiile publice, doar de ochii lumii, pentru a fi ocupate de un candidat care se știe deja câștigător, ar putea fi istorie. Guvernul lucrează la un set de măsuri care ar urma să înăsprească condițiile de organizare a concursurilor pentru posturile de funcționari publici, astfel încât acestea să fie credibile în fața candidaților, fără acuzații că au fost aranjate. Vor fi modificări legislative importante în acest sens, iar una dintre ele este înregistrarea audio-video a probelor de concurs.

ADIO nași, fini, nepoți și amante în posturi de funcționari publici? Ani de zile, instituțiile publice au fost pepiniere ale oamenilor politici care și-au plantat „relațiile” în posturi călduțe. Urmează un val de măsuri care va încerca stoparea nepotismelor. Sau nu...

„Pentru descurajarea și prevenirea manifestării unor situații de fraudare a probei/probelor suplimentare și a probei scrise a concursurilor pentru ocuparea unei funcții publice, prin prezentul proiect se reglementează posibilitatea autorităților și instituțiilor publice de înregistrare audio-video a acestora. Pentru unitate de reglementare, prin proiect a fost introdusă o nouă secțiune referitoare la înregistrarea probelor de concurs, în cadrul căreia au fost stabilite norme minimale”, se arată în document., citat de Jurnalul Național.ro.

Procedura și condițiile tehnice pentru realizarea și stocarea filmării, precum și condițiile de acces la aceasta urmează să fie stabilite prin ordin al președintelui ANFP, în 60 de zile de la data intrării în vigoare a noii HG.

De asemenea, printre propuneri sunt vizate bibliografia prea stufoasă sau lipsa tematicii pentru concurs – teme care au fost adesea reclamate la  ANFP de către foști participanți la unele examinări.

Printre modificările propuse în noul proiect legislativ, se regăsesc și:

• posibilitatea testării competențelor specifice necesare ocupării unei funcții publice în cadrul probei scrise sau a probei de interviu a concursului;

• posibilitatea utilizării de către autoritățile și instituțiile publice care organizează concursuri a aplicației informatice puse la dispoziție gratuit de ANFP, pentru extragerea aleatorie a propunerilor de subiecte;

• asigurarea publicității anunțului de concurs se poate realiza inclusiv prin contractare de servicii de publicitate, pentru ca informația să ajungă la cât mai mulți dintre cei care ar fi interesați de postul respectiv.

Autoritățile și instituțiile publice care organizează concursuri pentru ocuparea posturilor vacante vor fi obligate să solicite extrasul de pe cazierul judiciar al candidaților înscriși, conform proiectului de HG., jurnalul național.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea