Primăria Pitești nu va reuși niciodată să recupereze prejudiciul de 6,3 milioane de euro din afacerea „Autobuzul”

# Cele 80 de autobuze, achiziționate ilegal în perioada 2007 – 2008, bune de vândut la fier vechi

Dosarul în care este judecat fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, a fost strigat marți, 22 martie, în complet de continuitate, după ce unul dintre judecători, Alin-Benone Răduinea, a fost detașat la CSM. Un alt judecător va fi desemnat prin procedura aleatorie, pentru a-l înlocui pe magistratul detașat, dar – așa cum scriam în numărul trecut – surse judiciare vorbesc despre faptul că cercetarea judecătorească trebuie reluată tocmai pe fondul detașării magistratului Răduinea. Până la noi ordine, presa centrală a deschis un alt subiect sensibil din dosarul lui Pendiuc – cele 80 de autobuze, achiziționate ilegal în perioada 2007 – 2008 sunt bune de vândut la fier vechi. Ceea ce înseamnă că Primăria Pitești nu va reuși niciodată să își recupereze prejudiciul de 6,3 milioane de euro.

Vorbim deci de dosarul în care Tudor Pendiuc este judecat pentru fapte de corupție, după ce în 2007 – 2008 a orchestrat asocierea dintre Publitrans-Girexim-CNCD și a făcut așa încât caietul de sarcini al licitației pentru firmele Girexim-CNCD să permită  acționariatul acestora în serviciul de transport public în comun. La vremea faptelor, Atitudine în Argeș descoperea că cele 80 de autobuze care au intrat pe traseele din Pitești sunt achiziționate în leasing, deci nu erau în propretatea Girexim-CNCD așa cum prevedea caietul de sarcini. Toate autovehiculele au fost plătite cu bani grei, din subvențiile pe care municipalitatea le acorda pentru transportul public de călători.

„Nu sunt cumpărători pentru aceste autobuze. Sunt Euro 3 și Euro 4 și nimeni nu le mai ia pentru că legislația nu permite achiziția autovehiculelor mai jos de Euro 5. Au valoare de fier vechi”, a arătat avocatul firmei Publitrans, societate aflată în insolvență și parte intervenientă în dosar., potrivit ziare.com.

„Valoarea de fier vechi (n.r. – a autobuzelor) este de 8.000 – 10.000 de lei.

Asta, că nu pot fi valorificate, ține de judecătorul care va fi desemnat să judece apelul. Să precizeze în scris lichidatorul (n.r.- lichidatorul judiciar al Publitrans 2000) dacă e de acord cu valorificarea acestor bunuri, înțeleg că e de acord. Asta ar însemna ca bunurile să se ducă la ANABI, iar ANABI să fie custode (n.r. – Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate). Vedem dacă se va găsi o firmă de dezmembrări care să valorifice piesele, se poate obține o sumă mai mare”, a declarat procurorul de ședință al DNA., potrivit sursei citate.

Fostul primar Tudor Pendiuc, a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul Bucureşti, pe data de 12 februarie 2020, la 8 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, în același dosar Emanuela Pendiuc (fiica fostului edil) a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, o parte din mita pe care Tudor Pendiuc ar fi primit-o în acest caz de la afaceristul Valentin Visoiu ar fi constat într-un apartament în București, într-un ansamblu rezidențial, în valoare de 130.900 de euro, pentru fiica sa.

Afaceritul Valentin Vişoiu (acţionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL) a primit 7 ani şi 8 luni de închisoare, iar Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat (reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA) - câte 6 ani de închisoare fiecare.

Alte condamnări în dosar:

• Robert Aurelian Roman (director general în cadrul SC Publitrans 2000 SA) - 4 ani şi 6 luni de închisoare.

• Emilian Nechita (director executiv al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Piteşti şi preşedinte al Comisiei de evaluare) – 4 ani şi 6 luni.

• Manuel Vasile Rotaru (director general în cadrul SC Publitrans 2000 SA ) - 5 ani şi 6 luni.

• Elena Berinde (director economic în cadrul SC Publitrans 2000 SA) - 5 ani şi 6 luni închisoare.

• Lucia Corina Ivan (Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice) - 4 ani şi 6 luni.

• Doru Alexandru Petria (ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA) - amendă penală în cuantum de 30.000 de lei.

• Mihai Petria - amendă penală în cuantum de 15.000 de lei.

• Elena Carmen Lis - amendă penală în cuantum de 9.600 de lei.

Pe latură civilă, fostul primar Tudor Pendiuc este obligat, în solidar cu alți inculpaţi, la plata către partea civilă – Consiliul Local al municipiului Piteşti a sumei de 23.013.099,65 lei.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la fiica fostului primar a unui apartament, primit de către Tudor Pendiuc cu titlu de mită. Totodată, se menţine măsura sechestrului asigurător dispus asupra sumelor de 44.175 de euro şi 27.801 de lei, ridicate cu prilejul efectuării percheziţiei.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea