Polițiști argeșeni - condamnați pentru luare de mită

Un polițist din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş și un fost agent de poliție au fost condamnați, săptămâna trecută, la Tribunalul Argeș, într-un dosar de corupție. Silviu Marian Loţan a primit 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, iar fostul polițist George Gabriel Bălăşescu a primit 4 ani și 4 luni de închisoare, cu executare, pentru luare de mită și  pentru instigare la infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat. Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Cei doi bărbați riscă acum să ajungă la închisoare după ce au cerut și primit, în mod ilegal, câteva sute de lei de la un șofer depistat conducând o mașină cu numere de înmatriculare fără valabilitate.

„În fapt, la data de 18.09.2016, cei doi inculpați, organe de cercetare ale poliţiei judiciare, cu atribuţii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi aviz de poliţie rutieră, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu autoturismul de serviciu, au identificat un bărbat conducând pe drumurile publice – pe raza comunei Bradu, jud. Argeș, un autoturism cu număr provizoriu de înmatriculare fără valabilitate. Pentru a nu-i întocmi dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, au pretins şi primit  suma de 100 de euro şi 200 lei. Totodată, în aceleaşi împrejurări, unul dintre inculpați a solicitat  denunţătorului să mute autoturismul în locul de unde l-a condus iniţial, lucru pe care acesta l-a şi făcut ca urmare a instigării organului de poliție”, se arată într-un comunicat de presă emis de DGA Argeș.

Bălășescu mai este cercetat într-un dosar de corupție

George Gabriel Bălăşescu, fost agent la Poliția Bradu, este cunoscut cu antecedente penale. Acesta a fost condamnat definitiv în anul 2021 la 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată şi fals material în înscrisuri oficiale. Potrivit anchetatorilor, bărbatul ar fi falsificat trei procese verbale unor şoferi care urmau să primească despăgubiri de la o firmă de asigurări. De asemenea, fostul polițist mai este cercetat și într-un alt dosar de corupție, pentru fapte petrecute în perioada 2016-2018.  În această cauză, Bălășescu a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de trafic de influență. Din cercetări reiese că inculpatul a promis unei persoane, în schimbul emiterii unor sume de bani, că-și va folosi influența în vederea admiterii inspecției RAR pentru două autovehicule. În cauză au mai fost trimiși în judecată agentul de poliție Cosmin Băbuş, de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto (SPCRPCIV) Argeș, un instructor auto și alte două persoane fără calitate specială. Acuzații grave au fost aduse celuilalt polițist, cercetat în cauză. Cosmin Băbuș, de la SPCRPCIV Argeș, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi folosirea abuzivă a funcției în scop sexual. „Din cercetări s-a stabilit faptul că inculpatul agent de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Argeș, a primit de la unul dintre inculpații fără calitate specială suma de 1600 lei în scopul de a-i facilita înmatricularea unui autovehicul adus din Anglia. De asemenea, a primit prioritar actele de înmatriculare a unor autovehicule aparținând unei societăți comerciale, al cărui mandatar era inculpatul cu care s-a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției și, în schimbul acestui serviciu a acceptat să alimenteze cu carburant autoturismul personal în contul respectivei societăți. În continuarea activității infracționale, acesta a promis inculpatului instructor auto că își va folosi influența pe lângă examinatorii auto pentru promovarea probei practice de obținere a permisului de conducere de către o persoană și a pretins și primit favoruri de natură sexuală  de la o candidată programată să susțină proba practică pentru obținerea permisului auto, promiţându-i că, dacă va fi selectată pe lista candidaţilor examinaţi de el, îi va alege un traseu mai uşor”, se arată într-un comunicat al DGA.

Dosarul se judecă la Tribunalul Argeș. Următorul termen al procesului a fost stabilit pe 14 aprilie 2022.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea