Iată cei mai mari 100 datornici ai județului Argeș

# Cele 100 firme au datorii restante de peste 20 milioane euro!  # Ieșire spectaculoasă din top a firmelor Chem Petro Stef și Tri Invest Standard care aveau, în vara anului trecut, restanțe însumate de aproape 3 milioane de euro! Am publicat, în vara anului trecut, un material de analiză a celor mai mari datornici din județul Argeș. Titlul acestui material a fost ”Finanțele Argeș vânează fantome” – titlu ales tocmai pentru a evidenția faptul că unele dintre aceste firme au derulat activități comerciale cu intenția clară de a găuri bugetul statului. Managerii unora dintre aceste firme sunt persoane cu antecedente infracționale din domeniul economico-financiar, specialiști are, așa cum spuneam, au găurit și cu alte ocazii bugetul statului cu sume de nivelul zecilor de miliarde de lei.

Două firme au dispărut. Cu 3 milioane de euro…

Nu putem să nu consemnăm ieșirea – una cu totul spectaculoasă – din top a două firme, clasate în luna august a anului trecut pe locurile 1 și 3 în topul trimis publicării de Finanțele Argeș. Este vorba de Chem Petro Stef – o firmă de apartament din Ștefănești, care înregistra în 2011 datorii la stat de aproape 70 miliarde de lei vechi, adică peste un milion și jumătate de euro. Administratorul firmei a fost cercetat  anterior de Garda Financiară și chiar de D.N.A. pentru evaziune fiscală în formă continuată. Prejudiciul stabilit atunci, în cursul anului 2009 de procurorii anticorupție a fost stabilit la 1,225 milioane de euro.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2009, inculpatul Borta Eugen, în calitate de asociat majoritar şi administrator cu puteri depline al S.C. GRAND TRUST PETRO S.R.L. (societate ce are ca activitate principală comercializarea combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate), nu a evidenţiat în contabilitatea firmei sale operaţiunile de import-export cu produse petroliere accizabile efectuate cu o firmă bulgară, în condiţiile în care aceste operaţiuni au fost încheiate fără autorizarea efectuării unor astfel de operaţiuni cu produse petroliere de orice natură.
În această modalitate, Borta Eugen a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu 5.162.389,29 lei (echivalent a 1.225.143,93 euro la cursul datei de 15.07.2009), sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ilfov s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării acestei pagube, au fost instituite măsuri asigurătorii prin indisponibilizarea sumelor din conturile aparţinând S.C. GRAND TRUST PETRO S.R.L.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Buftea, judeţul Ilfov.
Căutând noi de zor prin arhivele Monitorului Oficial am găsit, întâmplător, şi faptul că Grand Trust Petro are, de fapt, doi asociaţi: pe Eugen Borta şi – ghici ghicitoarea mea – pe Birăruţu Andrei, adică exact ca şi în cazul Chem Petro Stef din  Ştefăneşti Argeş.
Se pare că, așa ca noi toți, omul a sperat la mai bine…
A doua firmă dispărută – cu bani cu tot – din topul datornicilor elaborat de Fisc este Tri Invest Standard. Firma a fost înfiinţată în anul 2005 şi are sediul social într-o cameră de apartament, la etajul al treilea, într-un bloc din strada Petrochimiştilor. În documentele procurorilor anticorupție apare frecvent numele lui Radu Nemeş (asociat unic și administrator la SC TRI INVEST STANDARD SRL Pitești), care are legătură cu constituirea unui grup care a conceput un amplu circuit evazonist de comercializare a combustibililor. Una din firmele la care acesta era asociat a vândut în primul trimestru al anului 2009 peste 46 de mii de tone de combustibili, fără plata obligaţiilor fiscale, prejudiciul fiind de peste 100 de milioane de lei. Nu am reușit să aflăm la timp ce s-a întâmplat cu cele două firme dispărute și cu datoriile lor, însă promitem să revenim.

Patronii firmelor cu cele mai mari datorii, prezenți în Top Capital

O situație oarecum paradoxală poate fi observată la o analiză mai atentă a firmelor prezente în topul de față, și anume faptul că managerii sau acționarii principali ai multora dintre acestea constituie prezențe constante în topurile oamenilor bogați din județ și chiar din țară. O altă concluzie care poate fi trasă din lista cu firme este cea că, acolo unde acționarii se ceartă, câștigă... haosul. Iată că prima și a treia din firme au ajuns acolo, sus, în special datorită conflictelor dintre acționari. La Alprom est vorba de celebrul război Chelu-Văsâi, iar la Turism Muntenia nu mai deschidem discuția, pentru că fiecare se judecă cu ceilalți... A.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea