Nicolae (Nenea) Ivănescu - executat silit cu pădurile de la Arefu și Nucșoara

# Ghinion - se pare că cea mai mare suprafață este urmărită și de Direcția Silvică Argeș

Cutremur în mediul de afaceri din Argeș. Nicolae (Nenea) Ivănescu este executat silit prin intermediul Societății profesionale de executori judecătorești ”Petroaica și asociații”. Aproape două sute de hectare de teren cu vegetație forestieră (păduri) din localitățile Arefu și Nucșoara sunt oferite spre vânzare. Doar că situația este, pentru unele din suprafețe, cam încurcată. Pentru că Direcția Silvică a reușit, în instanță, anularea Hotărârilor Comisiei Județene de Fond Funciar dar și a proceselor verbale de punere în posesie. Urmează, tot în instanță, solicitarea de anulare a contractelor de vânzare-cumpărare, pentru că anumite suprafețe de pădure vin tocmai... de la Primăria Bogați!

Bunurile lui Ivănescu se vând la cererea unui creditor – persoană fizică. În aceste condiții, cu ce mai rămâne statul român, prin Direcția Silvică Argeș?

Totul a pornit de la cererile de retrocedare inițiate de Comuna Bogați. În anul 2002, Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș a dispus validarea dreptului de proprietate în favoarea localității amintite pentru o suprafață de 630 hectare, din care 595 ha. teren cu vegetație forestieră și 35 ha. teren agricol. În același an, este validată și propunerea Comisiei Locale de Fond Funciar Bogați pentru o altă suprafață, de 147 ha., teren cu vegetație forestieră. În total, 777 hectare de teren!!! Ulterior, prin Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș, o parte din terenul-pădure cu pricina, mai exact 367 hectare, ajunge pe raza localităților Arefu și Nucșoara, Ocolul Silvic Mușetești. Motivarea? – comuna nu mai dispunea de suprafață de pădure. Așa că - hai cu ea la munte, unde e mai frumoasă, mai de calitate și mai valoroasă…

Împotriva acestor decizii, Direcția Silvică Argeș a formulat o acțiune în instanță în care a dezvăluit neregulile constatate și anume că actele au fost emise cu încălcarea legii fondului funciar, că terenurile inițiale au fost pășuni, nu păduri. Actele întocmite au dus la diminuarea fondului forestier național – proprietatea publică a statului. Transferurile către zonele de munte s-au făcut, de fapt, pentru  un scop ilicit, acela de a le spori valoarea. Un alt motiv invocat este acela că Anexele hotărârilor de validare contestate nu respectă dispozițiile legale, întrucât semnătura șefului ocolului silvic lipsește.

Direcția Silvică a mai arătat faptul că pădurile retrocedate apar în amenajamentele silvice din anii 50 ca fiind în fondul dorestier național și aparținând domeniului public, așadar fiind, conform legislației în vigoare, inalienabile, insesizabile și imprescriptibile.

Atât Judecătoria Topoloveni cât și Tribunalul au dat dreptate Direcției Silvice Argeș. Instanța: ”…Admite în parte acţiunea formulată de petenta REGIA NAȚIONALĂ  A PĂDURILOR ROMSILVA - PRIN DIRECȚIA SILVICĂ ARGEȘ în contradictoriu cu intimaţii COMISIA JUDEȚEANĂ DE FOND FUNCIAR ARGEȘ, COMISIA LOCALĂ  DE FOND FUNCIAR  BOGAȚI, COMUNA BOGAȚI - PRIN PRIMAR GÎRLEANU ION şi PRIMĂRIA BOGAȚI - PRIN PRIMAR GÎRLEANU ION.

Constată nulitatea absolută parţială a Hotărârii Comisiei Judeţene de Fond Funciar Argeş nr. 396/14.02.2002 respectiv Anexa nr.56, pentru suprafaţa de 595 ha teren cu vegetaţie forestieră.

Constată nulitatea absolută a procesului verbal de punere în posesie nr.303/24.05.2007, pentru suprafaţa de 148,90 ha teren cu vegetaţie forestieră.

În data de 29 septembrie 2021, prin  Hotarârea  nr. 3683/2021, Tribunalul Argeș ”Respinge apelul ca nefondat declarat de către apelantele Comisia Locală de Fond Funciar Bogați, UAT Comuna Bogaţi, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Argeş. Definitivă.”

Așadar, câștig total de cauză pentru Direcția Silvică Argeș. Suprafețele de pădure urmează a fi preluate de la UAT Bogați pentru reintrarea în proprietatea publică a statului. Urmează un nou proces pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare intervenite între Primăria Bogați și potentul om de afaceri care a compensat, cum a știut el mai bine, ceva lucrări de asfaltare la câmpie - cu niște hectare de teren pentru care s-a găsit loc… abia la munte.

Acum intervine această executare silită. Situație încurcată, cu multe semne de întrebare. Filmul se derulează cu viteză. Vom reveni, și noi, cu amănunte.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea