Fostul primar de la Bradu trebuie să plătească daune de peste 5 milioane de euro

# Inculpatul nu mai are, însă, nimic pe numele său

Costel Zamfir, fostul primar de la Bradu, a fost condamnat de magistrații de la Tribunalul Argeș la 13 ani și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu. Acesta este obligat să plătească daune de 5,1 milioane de euro persoanelor păgubite în dosar. Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

 

Costel Zamfir este acuzat de fapte săvârșite în urmă cu 15-22 de ani. „ZAMFIR COSTEL, la data faptei primar și președinte al Comisiei locale de fond funciar al comunei Bradu, județ Argeș, pentru comiterea infracțiunii abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (159 acte materiale). Inculpatul Zamfir Costel, în calitățile menționate mai sus, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din funcția de președinte al comisiei locale de fond funciar, în perioada iunie 2000 – mai 2007, ar fi încălcat dispozițiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri agricole, stabilind, în mod nelegal, dreptul de proprietate al unor persoane pe suprafețe de teren situate pe raza teritorial - administrativă a comunei Bradu, județul Argeș ( lângă autostrada București - Pitești). Toate suprafețele de teren retrocedate (ce însumează 1.508.903 mp) ar fi fost suprapuse cu terenurile aflate în proprietatea unor persoane din comuna Oarja, care dețineau titluri de proprietate anterioare, valabile. În acest sens, inculpatul ar fi întocmit înscrisuri oficiale ori ar fi alterat astfel de înscrisuri care au stat ulterior la baza emiterii titlurilor de proprietate prin încălcarea dispozițiilor Legii nr.18/1991, în sensul inexistenței dreptului la reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate ori cu privire la nerespectarea amplasamentelor. Prin acțiunile sale, inculpatul Zamfir Costel ar fi cauzat producerea unei pagube materiale în cuantum total de 26.390.412 lei (echivalentul a 8.404.590 euro) sau vătămarea intereselor legitime persoanelor care dețineau un titlu de proprietate valabil”, arătau în rechizitoriu procurorii DNA.

Costel Zamfir nu deține în proprietate niciun bun

Dacă hotărârea instanței rămâne definitivă, Costel Zamfir trebui să plătească daune de 5,1 milioane de euro persoanelor păgubite în dosar.

Totuși, în cauză nu au fost dispuse măsuri asigurătorii în vederea reparării pagubelor produse prin infracțiune întrucât, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că inculpatul Zamfir Costel nu deține în proprietate bunuri mobile sau imobile.

Fostul primar de la Bradu este singurul inculpat din dosar. Problema este, însă, chiar cea ridicată de domnia sa: cum s-a putut face, numai de către el, acest abuz în serviciu? Căci protocol există, a fost semnat de prefectul de Argeș de la acea dată, dar și de un reprezentant al OCPI. De asemenea, documentația de fond funciar a trecut prin mâinile a numeroși funcționari ai Primăriei Bradu. În cele din urmă, Costel Zamfir a rămas singurul acuzat, după ce fostul prefect Constantin Tămagă a primit, cu ani în urmă, NUP.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea