Şcoala gimnazială din comuna „stăpânilor de sclavi” a pierdut o finanțare de 850.000 lei

# Deși se află printre unitățile cu risc ridicat de abandon școlar, conducerea școlii din Berevoești – incapabilă să realizeze un proiect pentru reducerea problemei

La sfârșitul lunii martie s-a publicat de către Ministerul Educației lista unităților de învățământ ce urmează a fi finanțate în prima etapă a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.

În Argeș au existat 35 de unități școlare care au depus cereri de finanțare. Dintre acestea au fost eligibile 32. Au fost 13 proiecte din „zona fără marginalizare”, 7 din „zona marginalizare la medie/zona dezavantajată” și 12 proiecte din „zona marginalizare peste medie și severă/zona marginalizată”. Cele 32 de școli din Argeș, aprobate spre finanțare, vor primi peste 22,2 milioane de lei. Vezi lista aici.

Trei școli din Argeș au pierdut bani de la Uniunea Europeană

Două școli din Argeș, Şcoala Gimnazială „General Constantin Cristescu” din Lunca Corbului și Şcoala Gimnazială „Mihai Tican Rumano” din Berevoești, au ratat finanţarea din cauza proiectelor slabe depuse, iar a treia unitate, Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Ștefănești, nu s-a încadrat la timp cu proiectul.

În urma Programului pentru Reducerea Abandonului Școlar, de departe cea mai mare dezamăgire a constituit-o Școala Gimnazială din Berevoești, comună cunoscută în toată țara ca localitatea „stăpânilor de sclavi”. Cazul de la Berevoești a îngrozit lumea după ce peste 40 de persoane au fost acuzate de trafic de persoane. Satul Gămăcești din Berevoești a fost un loc de coșmar în care copii și adulți au fost ținuți în lanțuri, biciuiți, umiliți, înjosiți și folosiți la cele mai josnice munci. La șase ani de la destructurarea rețelei de „stăpâni de sclavi”de la Berevoești, conducerea școlii din comună nu a fost în stare să depună un proiect eligibil pentru reducerea abandonului școlar, deși se află în zonă marginalizată (cu risc ridicat de abandon școlar). Proiectul depus a obținut doar 4,5 puncte, sub minimul de 6 puncte. Drept urmare, Şcoala Gimnazială „Mihai Tican Rumano” a pierdut o finanțare de aproximativ 850.000 de lei, ținând cont că alte 12 școli din Argeș, aflate tot în zonă marginalizată, au primit sume cuprinse între 848.402,97 lei și 983.819 lei.

Alina Manea, șefa de la ISJ Argeș: „A fost totul contracronometru”

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Argeș felicită cele 32 de unități școlare, ale căror cereri au fost aprobate spre finanțare. Despre proiectul depus de conducerea Şcolii Gimnaziale „Mihai Tican Rumano”, profesoara Alina Manea, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Argeș, a precizat următoarele:

„Proiectul pe care l-a depus dumnealor nu a obținut punctajul eligibil. A fost o acțiune în care au fost implicate 35 de unități. Doar 32 au trecut în lista proiectelor eligibile. A fost o acțiune pe care colegii mei directori, cu echipele dumnealor, au făcut-o în premieră. Bănuiesc că nu au reușit să atingă succesul prin proiectul dumnealor. (…) Și eu am fost necăjită că am avut trei eșecuri! Dar sunt un om echilibrat și nu pot să le cer colegilor mai mult decât au făcut, oricum a fost totul contracronometru, iar dumnealor și-au dat examenul efectiv în această problemă. Au făcut și dumnealor tot ce au putut.(…) Eu nu pot să acuz școala. Noi am consiliat pe toți la fel, am ținut legătura cu toți. Mi-aș fi dorit să fie și dumnelor printre proiectele care vor primi finanțare. Știu că mai există etapa a doua, poate că avem a doua, a treia șansă, să vedem…”.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar reprezintă răspunsul Ministerului Educației la problematica părăsirii timpurii a școlii și a abandonului școlar. El se adresează elevilor aflaţi în risc de abandon, în special elevi aparţinând grupurilor vulnerabile, elevi aparţinând minorităţii rome, elevi din mediul rural și urban mic, elevi cu dizabilităţi sau cerințe educaționale speciale (CES), elevi din comunităţi dezavantajate economic, copii în risc de excluziune socială pe fondul sărăciei, lipsa locuinței, familie monoparentală, familii dezorganizate, elevi expuși altor riscuri sociale.

Alex Vlaicu

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea