INTERVIU CU ION GEORGESCU – PRIMARUL ORAȘULUI MIOVENI: „Tendința este de a ni se diminua veniturile”

Un primar de echipă. Un primar dedicat 100% oraşului pe care îl conduce, un primar al faptelor bune. Pe edilul de la Mioveni îl respectă și îl ascultă chiar și opoziția, ceea ce spune multe despre felul în care se ocupă de rezolvarea problemelor comunității. Mai jos, câteva dintre supărările și bucuriile lui Ion Georgescu.

# Redactor: Aveți o viață agitată și aglomerată. Edil, mediator între administrație și mediul de afaceri local, membru în foruri diverse, vârf  în PSD dar și bunic. Cum arată o zi din viața lui Ion Georgescu?

Ion Georgescu: Să știți că nu arată prea bine, și o spun fără să mă plâng. Îmi încep ziua pe la 6.30-7.00 și o termin, de obicei, la 21.30-22.00. Sunt săptămâni întregi, uneori, în care umplu cu activitate aceste ore și este nevoie de un program, puțin mai scurt, chiar sâmbăta și duminica.

Nu este ușor să fii și primar și să ai în subordine și societățile Consiliului Local – într-un cuvânt să fii responsabil de starea orașului, să trebuiască să știi de la A la Z ceea ce merge bine și ceea ce merge rău. Fiecare zi vine cu probleme și provocări noi, plăcute sau nu. Spre exemplu, zilele acestea am fost implicați în încercarea de a găsi o soluție la problemele locale generate de războiul din Ucraina. Este vorba, aici, de două componente: anumite materii prime nu mai ajung la timp la Uzinele Dacia din cauza embargoului; pe altă parte, componentele CKD pe care le exportam în Rusia au rămas pe stoc. Câteva mii de oameni au, astfel, munca afectată. Și pentru conducerea Dacia-Renault ridică, toate acestea, multe semne de întrebare. Dacă situația se prelungește, dificultățile vor fi și mai mari. De aceea ne-am și întâlnit, recent, la București, pentru a încerca să găsim sprijin și soluții din partea Guvernului și a Parlamentului prin programe atent gândite. Primarul nu este doar un mediator cu mediul de afaceri, ci și între oameni și instituțiile subordonate Primăriei. Dacă intră cineva cu o problemă, cu o cerere, nu o lăsăm să aștepte 30 de zile pentru a o rezolva, ci încercăm să o rezolvăm pe loc...

 

Ion Georgescu: ”Seara târziu - sau la sfârșit de săptămână am ocazia să mai întineresc și să mai uit de probleme”

...Așa că zilele primarului din Mioveni nu au un șablon. În fiecare zi însă, căutăm soluții la problemele care apar, căutăm fonduri nerambursabile care să se potrivească nevoilor noastre. Seara târziu - sau la sfârșit de săptămână am ocazia să mai întineresc și să mai uit de probleme pentru că îmi văd nepoțica. Este leacul meu miraculos. Aștept și o a doua nepoțică – de la cealaltă fată – așa că mă pregătesc să fiu și mai tânăr decât acum!

# R.: Spital construit de la zero, Catedrală frumoasă, Centru Cultural plin de activități, facilități generoase pentru sport. Exemplele bune pot continua. Ce aveți de gând să mai faceți?

Ion Georgescu: Suntem un oraș încă nou, care încearcă să rivalizeze cu alte orașe cu vechime de sute de ani. Suntem ambițioși. Iar oamenii – localnicii – văd asta. Încercăm să învățăm zilnic. Și se vede prin ceea ce am realizat în ultimii 20 de ani. Sigur că biologic am mai îmbătrânit, însă jurământul dat în fața lor mă obligă să rămân tânăr în gândire, să îi ascult, să rezolv problemele pe care le au. Oricum, tot ceea ce s-a realizat este rodul unei munci de echipă. Primărie, Consiliul Local, societățile subordonate – cu toții suntem atenți la ceea ce ne transmite orașul – prin oameni.  Dacă – spre exemplu – sala Centrului Cultural ajunge plină la începerea unui spectacol, atunci înseamnă că ai făcut ceva ce oamenilor le place. Pregătim un eveniment de amploare aici, de câteva luni bune. Va fi anunțat chiar în curând.

Ca și noutăți, țin foarte mult pentru introducerea rețelei de gaze în cartierul Făgetu. Șoseaua ce duce spre acest cartier va fi iluminată public în viitorul apropiat. Se lucrează deja la podul de la Racovița, care este 85% finanțat de CNI. Sper ca în luna mai să fie reasfaltați ultimii 5 kilometri din axul central rutier al localității (5,5 km. fiind deja acoperiți).  Un alt proiect la care am tras mult – alături de președintele C.J.,  Ion Mînzînă, parlamentarii Simona Bucura Oprescu, Remus Mihalcea și Nicolae Pavelescu -  a fost cel al prelungirii Drumului Expres care ajungea, în varianta inițială, doar până la Uzină. Am reușit să convingem forurile decizionale să continue acest drum până la Țițești. Astfel, drumul va prelua și o parte a traficului spre și dinspre Câmpulung și Brașov, pentru a putea degreva axa orașului de aceste încărcări rutiere.

Facem, în fiecare zi, câte ceva. Un proiect pentru a obține fonduri europene, un plan pentru înfrumusețarea orașului. Extindem rețelele de utilități. Extindem gama de servicii oferite prin societățile proprii.

În alt plan, o mare realizare o reprezintă cei 2.000 de oameni care s-au vindecat de forme grave de COVID la Spitalul din Mioveni. Este, și aceasta, o investiție. Spitalul local acoperă, în momentul de față, o gamă largă de specializări. Sunt mulți oameni care nu mai pleacă spre București sau spre Pitești să își caute sănătatea...

# R.: Cum suportați creșterile necontrolate din energie, în condițiile în care aveți în administrare un spital, școli, grădinițe etc?

Ion Georgescu: După cum știți, prețurile la gaz, energie electrică, combustibil și altele  au explodat! Încercăm, din greu, să le facem față. Impactul pentru comunitatea noastră – ca și pentru altele – este negativ, pentru că puteam, cu aceste diferențe uriașe financiare, să ne dezvoltăm mai accelerat. Spre exemplu, factura cumulată de gaze și curent a orașului din luna decembrie 2020, plătită în ianuarie 2021 a fost de 850.000 lei. Factura din decembrie 2021, plătită în ianuarie 2022 a fost de 1.650.000 lei. Dublu! iar cea din martie, care reprezintă consumurile aferente lunii februarie (cu toate că au fost doar 28 de zile) se ridică la aproape 2.200.000 lei. În contextul în care veniturile noastre din cotele defalcate sunt într-o continuă scădere. Sume pe care am ajuns să le acoperim destul de greu. Această situație nu este întâlnită numai la Mioveni, ci în toată țara. Tendința este - și aici trag un semnal de alarmă! – de a ni se diminua veniturile. Am prezentat situația, recent, la ședința Asociației Orașelor. Avem, în localitate, un spital mare și trebuie să găsim soluții pentru a funcționa în parametri și mâine, și peste un an...

...Creșteri sunt multe. Există chiar și creșteri ale vocilor unor veșnic nemulțumiți. Sunt multe persoane care ne critică activitatea, care au devenit experți în facebook și pe alte rețele sociale. E vorba în special de persoane care nu știu să facă nimic altceva, de persoane care nu au venit, niciodată, cu o rezolvare, cu o soluție la problemele criticate. Desigur, oricine poate să critice activitatea administrației, este un drept câștigat, un drept democratic. Atunci însă când rețelele sociale sunt umplute de fake-news și de fotografii făcute dintr-un anumit unghi, înseamnă că este un drept folosit, uneori, cu rea credință. Dintr-o critică serioasă poți desprinde și partea pe care poți să o îndrepți tu, ca administrator. În alte cazuri, e vorba doar de venin...

# R.: Cum ați reușit, anul acesta, să organizați la Mioveni competiții sportive de mare impact (handbal, volei etc)?

Ion Georgescu: Sala Sporturilor din Mioveni, o construcție destul de recent finalizată, a avut un impact vizibil la nivel național. Mai multe organizații de specialitate (Federația Română de Handbal, Federația Română de Volei ș.a.) ne-au solicitat pentru organizarea mai multor competiții aici. Ne-au adus valoare, bucurie. Vom avea, anul acesta, foarte multe competiții naționale și internaționale la Mioveni. Sperăm ca, la anul, să găzduim un eveniment de nivel mondial care va marca istoria sportului – unificarea celor 7 versiuni de karate, cu participarea sportivilor din 80-90 de țări, câteva mii de participanți în total.  Evenimentul se va realiza cu sprijinul domnului Șerban Valeca, aflat în fruntea forului internațional de specialitate.

Vă mărturisesc faptul că sâmbăta și duminica, oricât mi-ar fi programul de încărcat, îmi fac timp pentru a participa la competițiile sportive ce se desfășoară în Mioveni.  După cum știți, aici se joacă fotbal, handbal, volei, se practică luptele, înotul ș.a.m.d. Cultura și sportul au fost cei mai buni ambasadori ai orașului nostru.

# R.: I-ați menționat, mai sus, pe unii parlamentari PSD. Cum este colaborarea cu toți parlamentarii PSD din județ? Se bat, alături, pentru proiectele pe care le promovați? Dar cei de la alte partide?

Ion Georgescu: Vă mărturisesc faptul că senatoarea PNL Alina Gorghiu și-a arătat disponibilitatea de a lucra, împreună, pentru cauze care privesc interesul argeșenilor. În rest, nu știu de implicarea locală a parlamentarii altor partide...

Nu colaborăm uniform nici cu toți parlamentarii PSD. Aceștia fac o echipă bine pusă la punct acolo, la București, pentru binele județului. În particular însă, cel mai bine am lucrat cu doamna deputat Simona Bucura Oprescu – președinta Comisiei de Administrație, cu domnul deputat Remus Mihalcea – care este medic de profesie și înțelege foarte bine problemele spitalului și cu domnul deputat Nicolae Pavelescu – fost lider sindical la Uzină, principalul agent economic al Argeșului.

***

Primarul Ion Georgescu ne-a mărturisit că a reușit uneori să-l supere, destul de serios, pe președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă. Problemele cunoscute - cauzate de pandemia COVID, medici și altele. Pe care le vom trata într-un număr viitor.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea