Statul român pierde procesul celor 32,8 hectare din Pădurea Trivale

# Totul se va decide la Înalta Curte de Casație și Justiție

Al doilea proces consecutiv pierdut de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, și de Regia Națională a Pădurilor Romsilva în cazul celor 32,8 hectare din Pădurea Trivale, cumpărate de omul de afaceri Nicolae Ivănescu de la Ileana Brătianu (nepoata lui Ion C. Brătianu, cea care a revendicat terenurile forestiere care au aparținut familiei sale) și vândute ulterior către trei firme patronate de cetățeni israelieni. După Tribunalul Vâlcea și Curtea de Apel București a respins cererea de anulare a contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 ha din Pădurea Trivale. Hotărârea nu este definitivă nici de această dată.

Astfel că ultima șansă ca statul român să intre  în deplină proprietate și posesie cu cele 32,8 hectare, care au fost transferate din Rătești în Pădurea Trivale, se va duce la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce părțile implicate vor declara recurs.

 

 

„Respinge apelurile, ca nefondate. Cu recurs, în 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti”, se arată în hotărârea Curții de Apel București.

Instituțiile statului duc, de mai mulți buni, o luptă, în instanțe, pentru a intra în deplină proprietate și posesie cu cele 32,8 hectare transferate din Rătești tocmai în Pădurea Trivale. Reamintim că pe 3 decembrie 2015, la Tribunalul Argeș, s-a decis anularea titlurilor de proprietate pentru suprafețele respective de pădure. Un prim pas era făcut, mai urma doar ca autoritățile competente să solicite în instanță și să câștige anularea a nu mai puțin de 14 contracte de vânzare-cumpărate, încheiate în urma retrocedării pădurii, în perioada 2007-2014. Doar că instanțele de judecată consideră că au existat cumpărători de bună credință, iar solicitările reclamanților sunt respinse. O singură instanță a dat câștig de cauză instituțiilor statului, este vorba de Tribunalul Argeș, pe 20 martie 2018. Firmele, în posesia cărora se află acum o bună parte din suprafața disputată în instanță, au cerut strămutarea dosarului, iar Curtea de Apel Pitești le-a admis cererea. Procesul a fost reluat la Tribunalul Vâlcea, iar de atunci statul român pierde proces după proces.

Cum a primit nepoata lui Ion C. Brătianu 32,8 hectare în Pădurea Trivale

În 2006, Ilenei Brătianu, nepoata lui Ion C. Brătianu şi fiica istoricului Gheorghe Brătianu, i s-au retrocedat 32,8 hectare în Pădurea Trivale din Piteşti, asta deşi terenul trebuia retrocedat în comuna argeşeană Răteşti, acolo unde familia sa avusese o moşie. Respectivul teren, pentru care titlul de proprietate a fost emis în februarie 2007, a fost vândut omului de afaceri Nicolae Ivănescu, care ulterior a vândut la rândul lui, aproape jumătate din teren, pe sume mult mai mari, unor evrei.

În iulie 2009, la aproape trei ani după ce terenul a fost vândut şi la doar trei luni după ce Ileana Brătianu a murit, autorităţile au descoperit subit că terenul a aparţinut statului, iar ulterior au cerut şi obţinut în instanţă anularea titlului de proprietate. De câțiva ani se judecă, pe la diferite instanțe din țară, cererea de anulare a contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 hectare din Pădurea Trivale. În curând, după ce instituțiile statului vor declara apel, procesul va fi reluat la ÎCCJ.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea