Catalogul firmelor și introducerea certificatului de competență – reglementări în noua Lege a camerelor de comerț din România

 

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, prin președintele George Caval și directorul general Simion Zanfir, a organizat miercuri, 27 aprilie, o conferință de presă în care s-au explicat prevederile noului proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 335/2007 a camerelor de comerţ din România.

În această perioadă se află în dezbatere un proiect de lege care prevede includerea tuturor antreprenorilor din România într-un catalog al firmelor, gestionat de către camerele de comerț, care ar urma ”să genereze vizibilitate şi oportunităţi reale de promovare şi internaţionalizare, atât în mediul fizic cât şi în cel virtual - mai competitiv şi liber de barierele fizice şi geografice”.

 

În prezent, legislația prevede printre atribuțiile camerelor judeţene de comerț şi pe cea de întocmire a evidenţei proprii a societăţilor comerciale, sub denumirea de ”catalogul firmelor”, însă înscrierea în catalog se face doar la solicitarea societăţilor comerciale, deci nu este obligatorie. Noul proiect legislativ prevede obligativitatea firmelor de a se înscrie în acest catalog, dar și achitarea anuală de către acestea a unei taxe.

Astfel, toate firmele, inclusiv PFA, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, vor achita anual o taxă, cuprinsă între 10-100 euro, pentru înscrierea obligatorie în ”Catalogul firmelor”, întocmit de Camera de Comerț și Industrie a României. În plus, depunerea situațiilor financiare la Ministerul Finanțelor va fi condiționată de înscrierea în acest catalog, dar și de obținerea unui certificat de competenţă de către un reprezentant legal al firmei, document achitat tot către CCIR.

Mai exact, companiile mari vor trebui să plătească 100 euro/an, cele mijlocii – 75 euro/an, cele mici 50 euro/an, microîntreprinderile – 20 euro/an, iar persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale și cele familiale – 10 euro/an.

De asemenea, ONRC va trebui să pună la dispoziția CCIR, gratuit, informații corespunzătoare pentru asigurarea „conformității evidenței”.

„Prin platforma propusă – Catalogul firmelor, CCIR și camerele județene vor sprijini atât statul român, prin identificarea în fiecare județ a acelor companii care nu apar în statisticile oficiale, cât și mediul de afaceri, prin conectarea antreprenorilor la o bază de date, nelimitatăm de oportunități și resurse, în mediul fizic și online, la nivel global”, a precizat Geoge Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș.

Conform proiectului, în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare, depunerea situaţiilor financiare anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, prevăzute de lege în sarcina profesioniştilor înregistraţi în registrul comerţului, este condiţionată de obţinerea certificatului de competenţă de către reprezentantul legal al profesionistului.

Precizăm că emiterea unui certificat de competență de către CCIR va echivala cu deținerea unui pașaport de încredere, cu valabilitate pe plan global, atât fizic cât și online.

„Scopul introducerii certificatului de competență ca act obligatoriu este acela de a crește calitatea actului comercial, de a responsabiliza agenții economici și de a contribui la îmbunătățirea și dinamizarea activității comerciale”, a mai adăugat George Caval.

Catalogul firmelor este public şi reprezintă evidenţa tuturor profesioniştilor, întocmită şi actualizată periodic de către Camera Naţională împreună cu camerele judeţene. Profesioniştii înregistraţi la registrul comerţului vor trebui să se înscrie, în termen de 15 zile de la data înfiinţării, în Catalogul firmelor.

Propunerea este susținută de parlamentari UDMR, PNL și PSD. Momentan proiectul se află la Senat, în calitate de primă cameră sesizată.


Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea