Focar de infecție în curtea Bisericii Domnești din Curtea de Argeș

# Este singura toaletă din incinta lăcașului # Municipalitatea susține că în curte se face curățenie o dată la două zile și că WC-ul a fost dezafectat de 4 ani # În ruinele caselor domnești găsim: haine, sticle de băutură, măști de protecție, chiștoace de țigări.

Când vorbim de Curtea de Argeș ne referim la fosta cetate de scaun a Țării Românești, la actualul „oraș regal”, în care regii României își dorm somnul de veci. Vorbim de municipiul ce adăpostește comori importante ale istoriei noastre. Pe lângă bijuteria arhitecturală cunoscută sub numele de Mănăstirea Curtea de Argeș, aici putem vizita și Biserica Domnească Sfântul Nicolae, ctitoria lui Basarab I, unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale, după cum a afirmat Nicolae Iorga. Și ne oprim, deocamdată, la acest monument istoric. Biserica Domnească este unul dintre principalele obiective turistice din orașul Basarabilor. Este locul care îmbină istoria cu credința, trecutul cu prezentul. Cu toate acestea, după cum veți vedea din reportajul următor, autoritățile locale nu îi dau importanța cuvenită.

Revista, chiștoacele și sticlele de bere

În Joia Mare, din Săptămâna Patimilor, pașii m-au îndreptat către acest lăcaș de cult.  Am intrat în incinta Bisericii Domnești, m-am rugat, am revăzut pictura unică în lume și am aprins o lumânare. În afara lăcașului, un tată își supraveghea copilul care se juca de zor în curtea bisericii. Era o zi frumoasă de primăvară. Trec pe lângă aceștia și mă îndrept spre ruinele caselor domnești, în care au locuit domnitorii Basarab I și Neagoe Basarab. Din păcate, curățenia impecabilă din preajma bisericii nu se mai regăsește și în partea din spate a terenului. O revistă a unui supermarket este aruncată pe o zonă cu fân uscat nestrâns, în spatele curții. Lângă revistă se află o sticlă goală de bere și o doză de energizant. Cel mai probabil, una sau mai multe persoane au băut câte ceva în curtea lăcașului în timp ce căutau superofertele din catalogul magazinului respectiv. Mă apropii de ruinele caselor domnești, iar un tânăr „îndrăgostit” a simțit nevoia să își lase dragostea imprimată pe unul dintre pereți. O inimă și un mesaj de dragoste îți ia privirea atunci când cobori scările. Pe iarba verde din interiorul ruinelor se observă un maldăr de gunoaie: de la sticle de băutură, măști de protecție, chiștoace și pachete de țigări, la haine ș.a.m.d.

Turiștii și focarul de infecție din fundul curții

Pe parcursul șederii mele în incinta bisericii, am observat două persoane care s-au îndreptat către toaleta amenajată în spatele curții, într-un colț. Fără jenă, aceștia și-au făcut nevoile lângă wc, ci nu în interiorul lui. De asemenea, o mulțime de gunoaie erau vizibile, de la îndepărtare, în spatele și în lateralul toaletei. Mă apropii de wc-ul amenajat în curtea monumentului istoric, unde un puternic miros de urină mă trezește la realitate. Acolo nu e o toaletă, ci mai degrabă un spațiu insalubru plin de dejecții și resturi, după cum vedeți și dumneavostră, cititorii noștri, din pozele alăturate. Toaleta nu doar că a rămas în fundul curții, dar nu mai e demult un loc pe care să îl numim așa. Mai degrabă un adevărat focar de infecție. De altfel, aceasta este și singura toaletă pusă la dispoziția turiștilor. Iar situația de acolo nu este de azi sau de ieri, ci a fost semnalată de enoriași de mai mulți ani. Cu toate acestea, autoritățile locale au dovedit o indolență crasă.

Terenul Arhiepiscopiei – îngrijit, cel al municipalității plin de gunoaie

Dacă la începutul reportajului făceam o comparație între curățenia din partea din jurul bisericii și mizeria de pe terenul dinspre ruinele caselor domnești, trebuie să menționăm că ele se află sub proprietate diferită. Pentru Biserica Domnească s-a purtat o luptă de peste zece ani în justitie, între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Muzeul Municipal Curtea de Argeș. Într-un final, lăcașul de cult a ajuns în posesia Arhiepiscopiei, cu terenul din împrejurul bisericii. Cel din spate, care include ruinele caselor domnești dar și toaleta, a rămas în administrarea Primăriei, prin Muzeul Municipal Curtea de Argeș.

Arhiepiscopia ne îndeamnă să ne adresăm viceprimarului Dumitrache

Am întrebat la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului de ce nu se iau măsuri cu privire la focarul de infecție de la toaleta aflată în spatele curții Bisericii Domnești și dacă au în vedere construirea unei noi toalete pentru turiști și enoriași.

Părintele arhimandrit Caliopie Ichim, consilier eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, ne-a furnizat următorul răspuns: „Arhiepiscopia deține prin hotărârea instanței doar terenul aferent Bisericii Domnești, mai precis, strict, de jur împrejurul Bisericii. Cealaltă suprafață de teren aparține Primăriei, incluzând și acea toaletă la care faceți referire. Dl viceprimar Dumitrache (Ștefan Dumitrache n. r.) cunoaște foarte bine speța.”.

Viceprimarul Ștefan Dumitrache: „Toaleta este dezafectată!”
În schimb, Primăria Curtea de Argeș, prin vocea viceprimarului Ștefan Dumitrache, a precizat că toaleta este dezafectată de patru ani. De atunci, însă, nici municipalitatea, nici Arhiepiscopia nu a pus la dispoziția turiștilor nici măcar o toaletă. De aceea, fiecare își face nevoile pe unde poate sau pe lângă spațiul insalubru plin de dejecții de acum. Iar totul se întâmplă  în curtea Bisericii Domnești, care a fost prima necropolă a domnitorilor Valahiei.
„Toaleta este dezafectată. Am legat-o cu răngi până când vom obține autorizația de demolare și cu toate acestea se forțează. Au dat jos bările metalice. Am pus afișe, dar le-au rupt. Spuneți dvs, ce poți să faci cu astfel de barbari? Tu te chinui să le interzici accesul și ei forțează. (…) E dezafectată de 4 ani de zile, au fost bări mari de fier cu care am închis-o, dar le-au smuls din perete”, a precizat viceprimarul Ștefan Dumitrache.
I-am reamintit viceprimarului că la toaletă nu mai e nimic care să demonstreze că este dezafectată, ci doar o mizerie de nedescris.
„Știu că nu mai e nimic, dar ce să faci? Dacă bările ălea mari de fier, groase, le-au putut smulge din perete! Toate panourile pe care le-am pus cu toaletă dezafectată dispar după o zi!”, a mai adăugat viceprimarul municipiului Curtea de Argeș.
Viceprimarul: „Se face curat de două ori pe săptămână”
Legat de gunoiul aruncat în spatele curții lăcașului și în zona ruinelor caselor domnești, viceprimarul Ștefan Dumitrache susține că în zonă se face curățenie de două ori pe săptămână.
„Partea din spate aparține Primăriei. Se face curat în fiecare săptămână, dar nu poți să stai după fiecare idiot care se duce, se îmbată și aruncă acolo. Se duc oamenii și fac curat de două ori pe săptămână”, a explicat Ștefan Dumitrache. Concluzia acestuia este că: „Oamenii sunt necivilizați, needucați!”.
M-am întors la Biserica Domnească după aproape o săptămână de la vizita inițială (miercuri – 27 aprilie), iar în spatele curții și a ruinelor caselor domnești nu doar că nu s-a făcut curățenie, dar a și crescut numărul gunoaielor aruncate în zonă, pe fondul zilelor libere cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Primăria va monta o toaletă în apropierea Bisericii Domnești
După patru ani în care toaleta din curtea Bisericii Domnești din Curtea de Argeș a fost dezafectată, în zonă urmează a fi instalată, în sfârșit, o toaletă. Aceasta urmează a fi montată lângă Parcul Sân Nicoară.
„Urmează să instalăm o toaletă ecologică, din aia racordată la apă, la canal, chiar peste drum, în colț acolo, la intersecția dintre Bulevard și strada care urcă pe lângă Sân Nicoară. E singurul loc unde o putem instala fără să avem probleme cu cei de la monumente. În curtea Bisericii Domnești nu poți la ora aceasta instala o toaletă. Noi nu avem în Curtea Domnească toată curtea săpata de arheologi. Când a făcut Drăghiceanu (istoricul Virgil Drăghiceanu) săpăturile a lăsat și anumite sectoare nesăpate și s-ar putea să ai surprize. Și dincolo, la Sân Nicoară, există aceeași problemă. (…) Toaleta este deja achiziționată și urmează să fie montată. O să o punem acolo, mai punem una în zona Centrului de Cultură și Artă ca să vedem cum acționează populația, dacă le folosesc.”, a mai adăugat viceprimarul Ștefan Dumitrache.
Așa că: „Pe Argeş în jos/ Pe un mal frumos…”/ „Merg cu toţi pe cale/ Să aleagă-n vale”/ Loc de… WC.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea