Centenarul Toma Arnăuțoiu – marcat la Pitești

# Spectacolul „Cântecul memoriei” și filmul „Toma Arnăuțoiu, aripa din stâncă”

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu împreună cu Fundația Culturală Memoria și Muzeul Ororilor Comunismului în România și-au propus să îl readucă în atenția publicului pe Toma Arnăuțoiu (1921-1959), liderului Grupului de rezistență anticomunistă de la Nucșoara (din Argeș). Din cauza condiţiilor sanitare din 2021, care nu au permis organizarea evenimentului, centenarul naşterii lui Toma Arnăuțoiu va fi marcat anul acesta printr-o serie de evenimente organizate care vor avea loc în opt orașe ale țării, inclusiv în Pitești.

# Evenimentul va debuta, pe 9 mai, la Pitești

Proiectul, demarat în 2021, are un caracter educațional și se adresează tuturor celor interesați de istoria recentă/istoria comunismului în România, indiferent de vârstă.

Evenimentul va debuta la Pitești, pe 9 mai, de la ora 13:00, în sala Filarmonicii din Pitești. Intrarea este liberă. Manifestările cuprind un spectacol de proză și poezie din literatură de detenție și muzică – „Cântecul Memoriei” (Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu - vioară și Cristina Chirvasie - recitator) și filmul „Toma Arnăuțoiu, aripa din stâncă” (r. Cristina Chirvasie, 2021).

Vor fi organizate evenimente și la Drobeta-Turnu Severin, pe 10 mai, ora 11:00, la Palatul Culturii „Teodor Costescu”; Timișoara, 11 mai, ora 11:00, Casa Adam Müller Guttenbrunn; Oradea, 12 mai, ora 17:00, Muzeul Țării Crișurilor; Cluj-Napoca, 13 mai, ora 13:00, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”; Făgăraș, 14 mai, ora 17:00, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”; Brașov, 15 mai, ora 15:00, Aula Universității „Transilvania”, Str. Iuliu Maniu; București, 16 mai, ora 16:00, Filarmonica „George Enescu”.

Toma Arnăuțoiu a fost ofițer de cavalerie și a luptat în cel de al Doilea Război Mondial pe frontul de vest (1944-1945), fiind grav rănit în luptele din Ungaria. Revenit în activitate a făcut parte din Regimentul de Gardă Călare al Palatului Regal. După instaurarea regimului comunist, deși decorat pentru faptele sale pe front, pe criterii politice, a fost trecut în rezervă în 1947. Între 1949-1958 a fost liderul Grupului de rezistență de la Nucșoara, care a acționat în sudul Munților Făgăraș. A fost arestat de Securitate, împreună cu ultimii supraviețuitori ai grupului, condamnat la moarte și executat, împreună cu fratele său, Petre, și alți 14 condamnați, la 18 iulie 1959, în închisoarea Jilava.

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu, violonistă, este fiica locotenentului Toma Arnăuțoiu, liderul Grupului de partizani anticomuniști din comuna Nucșoara, și a Mariei Plop, singura femeie din acest grup care a rezistat în munți peste 9 ani. A studiat vioara la Conservatorul din București, devenind conferențiar universitar doctor al acestei universități. A fost violonistă în Orchestra Filarmonicii George Enescu din București. A susținut concerte și recitaluri în România, Italia, Germania și Anglia. Preocupată de istoria recentă a României, este din anul 2002 cercetător acreditat la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). A susținut conferințe pe temele cercetărilor sale în țară și străinătate și comunicări la simpozioane internaționale de istorie recentă. Este autoarea mai multor volume printre care: Toma Arnăuțoiu - Grupul de la Nucșoara (documente ale anchetei, procesului, detenției); Muzicieni români - biografii ascunse în arhive; Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier; Rezistența anticomunistă de la Nucșoara - Portrete de familii. Constantin Silvestri - biografie necunoscută.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea