Profesor din Argeș: „Ce ne facem fără teze, într-un an școlar cu cinci module și doar o singură medie?”

Anul școlar 2022-2023 va reprezenta o nouă provocare pentru elevi și profesori. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat deja în Monitorul Oficial noua structură a anului școlar, cu cinci module de studiu, în loc de semestre și cinci vacanțe. Dar pe elevi îi așteaptă și alte surprize, nu vor mai susține teze, ci evaluări anuale, posibil cu subiect unic, iar mediile vor fi încheiate o singură dată, la finalul anului. Este însă foarte posibil ca până în septembrie să apară alte noutăți.

Am stat de vorbă, pe temele sensibile din Educație, cu un cadru didactic care predă matematică la Școala Gimnazială „Adrian Păunescu”, din Pitești. Am aflat un punct de vedere cu privire la starea de fapt a învățământului, în contextul schimbărilor care se anunță:

„Era nevoie ca de aer de o reformare a învățământului”

 

„Am mai avut noi provocări în pandemie, deci eu nu sunt un dascăl alarmist și nici nu prevăd vreun dezastru, după cum s-au exprimat unii dintre colegii mei profesori.

Era nevoie ca de aer de o reformare a învățământului pentru că generațiile se schimbă, nevoile societății se schimbă. Deci nu putem funcționa cu programe și structuri care dădeau bine acum 20 de ani. Vom vedea ce vom face cu cele cinci module, deja am primit informații și până în toamnă toate se vor așeza firesc.

Ca profesor de matematică am însă dilemele mele. Ce ne facem fără teze? Că erau perimate, că nu mai aveau efectele dorite. Ele orice ar zice oricine reprezentau un instrument prin care reușeam să evaluăm elevii la fiecare final de semestru. Deci era ceva, decât nimic. Și acest ceva nu e de neglijat. Acum ni se spune că vom avea evaluări anuale. Bun. Pe mine nu mă sperie și n-o să îi sperie nici pe elevi, că avem copii buni care se vor adapta. Dacă tot vor fi anuale aceste evalări, măcar să fie cu subiect unic. Spun unii colegi că nu e bine, că fiecare clasă are profilul ei și nu poți compara un copil dintr-o școală din oraș cu unul de la țară. Din păcate așa este, dar într-un sistem sănătos nu ar trebui să existe aceste diferențe.

Pe mine altceva mă nemulțumește și mai tare decât faptul că nu vom mai avea teze. Anume faptul că vom încheia o singură medie la final de an. Deci va fi un mare dezavantaj pentru elevii. Sper din suflet să se răzgândească domnul ministru și să avem măcar două medii.

Altfel ne trezim că vom copia modele de afară și vom vedea că la noi nu vor funcționa chiar atât de bine. Vă spun că am experiență și cunosc și binele și răul din sistem. Să avem cinci module de studiu și doar o singură medie la final de an școlar e cel muțin forțat.”, a declarat o profesoara, pentru Atitudine în Argeș.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea