Un Complex de trei locuințe protejate și un Centru de zi – inaugurate în comuna Băbana

Consiliul Județean Argeș și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș au inaugurat Complexul de trei locuințe protejate și Centrul de zi, din comuna Băbana, satul Lupueni.

Beneficiarii noilor servicii sociale sunt 30 de persoane adulte cu dizabilități, din care: 24 de persoane adulte cu dizabilități, dezinstituționalizate din cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență Pitești, rezidente ale locuințelor protejate, și 6 persoane adulte cu dizabilități neinstituționalizate din comuna Băbana și din localitățile limitrofe, care sunt în grija familiei sau trăiesc independent și care vor beneficia, alături de beneficiarii locuințelor protejate, de serviciile centrului de zi.

 

“Este foarte frumos aici. Mă simt ca acasă. Acesta este dormitorul meu! Sunt foarte încântată și fericită! Nu am fost niciodată așa fericită!” – ne-a spus cu lacrimi în ochi una dintre doamnele care, începând de vineri, 6 mai, va locui într-o locuință nouă căreia îi spune "acasă". O casă nouă cu bucătărie, cu dormitoare, aranjate cu atenție până la cele mai mici detalii, cu tablouri, icoane, cu mobilier și electrocasnice noi.

 

Toate aceste condiții se găsesc la noul Complex de 3 locuințe protejate și Centru de zi, din comuna Băbana, un proiect realizat de Consiliul Județean Argeș și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional 2014-2020, în valoare totală de peste 4.000.000 de lei, din care peste 1.400.000 lei contribuţie proprie.

Alături de primii locatari ai acestor locuințe, la eveniment au participat Mihai Tomescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor  Persoanelor cu Dizabilități, Petre Dinică, director al Direcției pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, conducerea Consiliului Județean Argeș și a DGASPC Argeș, parlamentari ai județului, Bebe Ivan - primarul comunei Băbana, consilieri județeni, conducerile DSP Argeș și A.J.P.I.S. Argeș.

“Aici este rezultatul muncii unor oameni care au visat la o realizare de tipul acesta. În anul 2018, în vechea structură a Consiliului Județean Argeș, împreună cu distinșii colegi județeni, indiferent de culoarea politică, am înțeles că trebuie să ne aducem micul nostru aport la mai binele celor care sunt în suferință. Eu le mulțumesc pe această cale pentru tot ceea ce s-a întâmplat la momentul respectiv și le mulțumesc și actualilor consilieri județeni care sunt alături de noi la acest eveniment. Aici este și munca depusă de acest colectiv al DGASPC Argeș, de toți oamenii aceștia care au înțeles că trebuie să-și aducă aportul la ceea ce spuneam înainte, grija aceasta față de oamenii care trăiesc câteodată o dramă pe care mai greu o înțelegem. Cu cât suntem mai aproape de ei, cu cât sufletele noastre vibrează alături de ei, cu atât cred că Dumnezeu ne dă și nouă o dorință mai mare de a fi alături de oamenii care trec prin suferință. Lumea aceasta pe care o construim împreună sperăm să fie o lume mai bună, pentru că numai așa ne demonstrăm menirea pentru funcțiile pe care le avem, efemere la un moment dat în viața noastră. Cred că lucrurile acestea trebuie să devină o permanență și o normalitate prin ceea ce trebuie să facem de aici încolo!”, a precizat Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.

Capacitatea celor 3 locuințe maxim protejate din cadrul CSPD Băbana este de 24 locuri. Capacitatea centrului de zi deține o infrastructură corespunzătoare unui număr de 30 beneficiari (persoane adulte cu dizabilități).

Activități și servicii în centru de zi: Informare şi consiliere socială; consiliere psihologică; abilitare şi reabilitare; deprinderi de viață  independentă; dezvoltarea abilităţilor lucrative, pregătirea pentru angajarea în muncă şi sprijin pentru menţinerea locului de muncă; integrare şi participare socială şi civică; recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu.

În centrul de zi, activitățile se vor desfășura cu personal de specialitate: asistent social, psiholog, kinetoterapeut, terapeut ocupațional

Activități și servicii în locuințele protejate (LP): Informare şi consiliere socială/servicii de asistență socială; îngrijire și asistență; deprinderi de viață  independentă. În locuința protejată, activitățile se vor desfășura cu personal de îngrijire și asistență.

"Este un moment important nu numai datorită faptului că se finalizează un proiect, ci mai ales datorită faptului că acolo unde există voință politică, putință profesională, dar și sprijinul  Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, un alt partener deosebit al județului Argeș, putem avea astfel de exemple de succes precum este acesta de astăzi, de la Băbana, care arată că societatea românească poate avea grijă de cei cu nevoi speciale. Din păcate, această grijă se manifestă prin insule izolate, pentru că sunt puține locuri în România ca cel de aici. Și mi-aș dori să încercăm ca și pe următorul exercițiu financiar european, dar și pe următoarele proiecte ale administrației centrale și locale din România, să găsim resurse de multiplicare a unor astfel de exemple prin care să avem satisfacția că societatea românească chiar oferă servicii de calitate cetățenilor”, a precizat și deputata Simona Bucura Oprescu.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea