Foștii parlamentari argeșeni își iau pensiile speciale înapoi, după ce judecătorii CCR au decis că eliminarea lor e neconstituțională

# Zece foști deputați sau senatori de Argeș au cerut în instanță recuperarea pensiilor speciale # Dosarele acestora au ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție

Curtea Constituţională a României a decis, săptămâna trecută, că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul legii, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. S-a constatat că parlamentarii s-au grăbit și au votat-o într-o singură zi! CCR a transmis, într-un comunicat de presă, că „legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”. În urma deciziei CCR, foștilor parlamentari care beneficiau de aceste beneficii ar putea să le reintre pensiile în plată.

Dosarele celor 10 foști parlamentari din Argeș, care vor pensiile speciale înapoi, au ajuns la ÎCCJ

 

Nu mai puțin de 70 de foști parlamentari au ajuns în fața Curții Constituționale cu procesele pe care le-au intentat forului legislativ pentru că le-a tăiat pensiile speciale. Mult mai mulți însă, peste 200, se judecă pe același motiv în instanțele de drept comun din toată țara. În județul Argeș sunt 10 foști parlamentari care își revendică drepturile în instanță. Aceștia sunt Constantin Tămagă, Ion Burnei, Iulian Cristache, Adrian Duţă, Filip Georgescu, Gheorghe Marin, Nicolae Ionescu, Georgiu Gingăraş, Vasile Nițu și Nichita Sandu.

Iar dosarele acestora au ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce s-a constatat ivit conflictul negativ de competenţă. Atât Tribunalul Argeș, cât și Curtea de Apel Pitești au declinat competenţa de soluţionare a cauzei una în favoarea celeilalte. ÎCCJ urmează să decidă care instanță va judeca dosarele foștilor parlamentari argeșeni.

„Admite excepţia de necompetenţă materială, invocată de reclamanţi. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Argeş - Secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale. Constată ivit conflictul negativ de competenţă, dispune suspendarea judecăţii şi înaintează cauza Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea soluţionării acestuia. Fără cale de atac”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

Foștii parlamentari vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat. În momentul eliminării pensiile speciale erau 827 de beneficiari, foști senatori și deputați, care primeau între 2.000 și 15.000 de lei pe lună. Efortul bugetar pentru plata acestor pensii speciale era de un milion de euro pe lună.

Pe 4 mai 2022, CCR a decis faptul că pasul legislativului a fost unul greşit, proiectul fiind unul neconstituţional. O asemenea decizie înseamnă că va avea loc repunerea în plată a pensiilor speciale, iar statul va trebui să le dea beneficiarilor de pensii speciale banii pentru intervalul martie 2021 până în prezent. Decizia CCR trebuie însă motivată şi să fie publicată şi în Monitorul Oficial.

Atât Coaliția, cât și Opoziția susțin că nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari și că vor redepune proiectul de lege în Parlament.

Alex Vlaicu

 


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea