Constantin Bărbulescu, decan la UPIT – mesaj de 9 mai: „A ne întoarce în istorie este ceea ce ni se întâmplă în prezent”

 

În fiecare an, pe data de 9 mai se aniversează Ziua Europei. Pe lângă această semnificaţie, se marchează și Ziua Independenţei României sau sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu această ocazie, Universitatea din Pitești a organizat o manifestare menită să celebreze această zi cu triplă semnificație. Ceremonia de la UPIT s-a bucurat de prezența a numeroase personalități din domeniul administrativ și politic.

Au participat: Cristian Gentea - primarul municipiului Pitesti, prefectul Radu Perianu, Adrian Bughiu - vicepresedintele Consiliului Judetean Arges, parlamentarii Simona Bucura Oprescu, Mircia Chelaru, Ionuț Moșteanu, Narcis Mircescu, Adrian Miuțescu și Daniel Constantin. Au mai fost prezenți Dumitru Tudosoiu – noul inspector școlar general al ISJ Argeș, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului și ai mediului academic etc.

În cadrul evenimentului, un discurs aparte l-a avut conf. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu, decanul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte de la Universitatea din Pitești. A fost un discurs „despre ceea ce întâlnim astăzi în Europa, dar și despre ceea ce am trăit de-a lungul ultimelor secole”.

„Am să încep prin cuvintele profetice ale unuia dintre iluștii miniștrii de externe pe care i-a avut România, cuvinte rostite în exil de Grigore Gafencu:

`Nu există decât o singură Europă! Chiar dacă trupul său este mutilat și împărțit, ideea europeană este indivizibilă. Europa nu poate renaște în Vest, daca ea moare în Est. Vechiul Continent îşi poate redobândi vitalitatea, grandoarea şi puterea numai dacă îşi recâştigă vechile granite`.

Cuvintele erau rostite, este drept, în 1948, dar par mai actuale ca oricând în 2022. Ele erau rostite după al Doilea Război Mondial și într-un moment în care se creionase deja cele două blocuri, Est și Vest, și peste Europa se aruncase cortina de fier. 9 mai 2022 – într-o lume europeană care se confruntă astăzi cu dușmani care au produs de-a lungul ultimelor două secole victime mai multe ca oricând. Două conflagrații mondiale care pare-se că nu ne-au fost o învățătură de minte nici măcar acum, la începutul acestui mileniu. Este războiul unei lumi dominate de angoase, frici, împietrită în ideologii conflictuale care vin de undeva, fie din evul mediu sau din acea primă jumătate a secolulul XX. Rolul meu astăzi este să mă întorc la istorie, și nu așa cum se întâmplă de foarte mai multe ori, inclusiv în zilele noastre, să mă întorc în istorie. A ne întoarce în istorie este ceea ce ni se întâmplă în prezent, din păcate”, a precizat Constantin Augustus Bărbulescu.

În cadrul evenimentului s-a amintit și faptul că, în acest an, Universitatea din Pitești celebrează 60 de ani de existență!

„Vă aflați astăzi într-un spațiu universitar care a fost european încă de la început. Pe lângă faptul că anul acesta celebrăm 60 de ani de existență, dacă este să ne lăudăm cu ceva, Universitatea din Pitești este prima din România care înființează un departament de integrare europeană, în 2002, când România încă își negocia statutul de stat membru. Noi ne-am înțeles încă de atunci care ne este menirea, care ne este drumul. După aceea a urmat o sumă întreagă de aventuri în spațiul european, acorduri cu multe universități occidentale. Am fost prima universitate care a desfășurat un proiect de integrare educațională a adulților în mediul academic, prima universitate europeană care s-a implicat în programul Comenius. Ne-am înțeles rolul și am făcut ceea ce trebuie în peisajul academic românesc", a adăugat și Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea