Peste 4 milioane de euro pentru argeșenii răniți și pentru rudele celor care au murit în incendiul de la Colectiv

# Cinci argeșeni au supraviețuit după ce au stat săptămâni întregi în spital în urma incendiului # Doi argeșeni și-au pierdut viața în urma tragediei

Final de drum în dosarul Colectiv, după 6 ani și jumătate de la tragedie. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe inculpaţi la un total de 60 de ani de închisoare cu executare, aproape la jumătate faţă de pedepsele cumulate în prima instanţă, care însumau 113 ani de închisoare cu executare. În urma apelului, unii dintre inculpați au primit pedepse chiar mai mici decât perioada în care au așteptat verdictul. S-a făcut dreptate!?

 

Un număr de 65 de persoane au murit. Dintre care 26 de persoane și-au pierdut viața la fața locului din cauza arsurilor suferite. Alte 28 de persoane au murit în zilele, săptămânile, lunile care au urmat. A 65-a victimă a murit la aproape doi ani de la tragedie. Peste 140 de persoane au rămas mutilate pe viață. Acestea sunt cifrele tragediei de la Colectiv, care au îngrozit întreaga lume.

 

Joi, 12 mai, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dat decizia finală în dosar. Opt persoane au fost condamnate la pedepse ce însumează 60 de ani de închisoare cu executare. Alin George Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, a primit cea mai mare pedeapsă din dosar, 11 ani și 8 luni de închisoare, în timp ce fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel Bucureşti a redus la jumătate pedeapsa primarului Piedone, condamnat în prima instanţă la 8 ani şi jumătate de închisoare. Costin Mincu și Cătălin Paul Gancea, ceilalți patroni de la Colectiv, au primit 8 ani de închisoare, respectiv 6 ani și 4 luni de închisoare, ambele pedepse fiind cu executare.

Doi argeșeni morți și cinci răniți

Printre cei dispăruți în seara incendiului din București au fost și doi argeșeni, Diana Elena Enache, în vârstă de 24 de ani, din comuna Poienarii de Muscel, și Ionuț Valentin Fieraru, în vârstă de 25 de ani, din comuna Valea Mare Pravăț. Niciunul dintre cei doi nu a reușit să iasă din club în viață.

De asemenea, cinci argeșeni au ajuns în urma incendiului la spital cu arsuri grave: Marius Frățoaică, Cătălin Cornel Scânteie și soția sa – Alexandrina (Sanda) Scânteie, Andrei Ciprian Iliescu și Oana Maria Rotariu. Aceștia au reușit să supraviețuiască după ce au stat săptămâni întregi în mai multe spitale, suferind multiple operații, în urma incendiului de la Colectiv.

Despăgubiri de peste 50 de milioane de euro pentru victimele incendiului

Rudele celor care au murit, dar și persoanele rănite în urma tragediei de la Colectiv s-au constituit părți civile în dosar. Săptămâna trecută, instanța a obligat Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov să plătească în solidar cu patronii clubului Colectiv şi cu doi pirotehnişti daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. Suma medie stabilită de instanţă pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 150.000 – 250.000 de euro. Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1,5 milioane de euro.

Despăgubiri de 1,5 milioane de euro primite de o argeșeancă

Argeșenii care au fost victime în incendiu vor primi despăgubiri totale de peste 4,2 milioane de euro.

În cazul Dianei Elena Enache, instanța a obligat inculpații la plata a „150.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Enache Cristina Ionela şi Enache Eleonor” (părinții victimei) și „75.000 euro reprezentând daune morale către partea civila Enache George Daniel (fratele victimei). Și părinții lui Ionuț Valentin Fieraru s-au constituit părți civile în dosar. Romeo și Angela Fieraru vor primi fiecare de la cei găsiți vinovați câte 150.000 de euro.

Față de cei cinci argeșeni răniți în urma incendiului, Curtea de Apel București a dispus următoarele despăgubiri, în funcție de gravitatea arsurilor și perioadelor de spitalizare:

- „100.000 euro reprezentând daune morale si 10.000 euro reprezentand daune materiale către partea civilă Iliescu Andrei Ciprian”;

- „200.000 euro reprezentând daune morale şi 3420 euro reprezentând daune materiale către partea civilă SCÂNTEIE CĂTĂLIN CORNEL”;

- „500.000 euro reprezentând daune morale şi 138.919 euro reprezentând daune materiale către partea civilă FRĂŢOAICĂ MARIUS”;

- „1.000.000 euro reprezentând daune morale şi 100.800 plus 4499 euro reprezentând daune materiale către partea civilă SCÂNTEIE ALEXANDRINA”;

- „1.200.000 euro reprezentând daune morale şi 300.000 euro reprezentând daune materiale către partea civilă ROTARIU OANA MARIA”, se arată în hotărârea instanței.

Supraviețuitor Colectiv, despre primarul Piedone: „Dacă nu l-ar fi săltat atunci de la aeroport, acum probabil că l-ar fi căutat prin Costa Rica”

Cătălin Scânteie a fost unul dintre răniţii din tragedia din clubul Colectiv, împreună cu soția lui, Alexandrina. Acesta a comentat, pe facebook, pedeapsa primită în dosar de Cristian Popescu Piedone, actual primar al sectorului 5.

„PIEDONE LA PUȘCĂRIE!  Deci știa el Piedone bine ce știa de a vrut s-o-ntindă din țară! Dacă nu l-ar fi săltat atunci de la aeroport, acum probabil că l-ar fi căutat prin Costa Rica…”, a spus Cătălin Scânteie, pe Facebook.

Oana Rotariu: „Cea mai frumoasă zi din viața mea este ziua în care mă trezesc și pot să respir”

Argeșeanca Oana Rotariu, supraviețuitoare a tragediei care s-a produs în clubul Colectiv, a povestit la începutul acestui an, într-un interviu pentru Pro TV, detalii emoționante despre drama pe care a trăit-o și care i-a schimbat total viața. Invitată în emisiunea ”Vorbește lumea”, Oana a vorbit despre experiența care i-a provocat răni nu doar fizice, ci și sufletești. Aceasta a fost rănită foarte grav, medicii fiind nevoiți să-i amputeze degetele de la ambele mâini.

„Cea mai frumoasă zi din viața mea este ziua în care mă trezesc și pot să respir. Adică în fiecare zi. Fiecare zi pe care o trăiesc, consider că este cea mai frumoasă. Am fost așa dintotdeauna, mi-am schimbat un pic perspectiva după accident, în sensul că nu mai car lucrurile negative după mine atât de mult.” - a spus Oana Rotariu, pentru Pro TV.

Incendiul din Colectiv a avut loc în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, în clubul situat în Sectorul 4 din București. Incendiul a izbucnit în timpul concertului în care trupa Goodbye to Gravity își lansa noul album. Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul concertului, care au aprins un burete ușor inflamabil de pe un stâlp al localului.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea