Luna trecută, Primăria Pitești a mai plătit 1,8 milioane de lei despăgubiri către firma Orentex

# În urma unor greșeli din mandatul lui Pendiuc, municipalitatea a trebuit să plătească aproape 13 milioane de lei # S-a pierdut procesul și la Înalta Curte

Procesul dintre Primăria Pitești și firma Orentex, reprezentată de Ștefan Lință, a ajuns, în sfârșit, la final. Municipalitatea a înregistrat numai înfrângeri! Ultima dintre ele a fost la Înalta Curte de Casație și Justiție pe 17 martie 2022. După ce în 2019 a executat silit Primăria Pitești pentru suma de 11 milioane de lei, Orentex a mai primit de la administrația locală  în luna aprilie a acestui an peste 1,8 milioane de lei, reprezentând penalități pentru neacordarea la timp a despăgubirilor stabilite de justiţie. În urma unor greșeli din mandatul lui Pendiuc, s-au golit conturile Primăriei cu aproape 13 milioane de lei.

 

Uite autorizația, nu e autorizația! Așa s-a jucat Primăria Pitești, condusă pe acea vreme de Tudor Pendiuc, până când s-a spart nenorocirea în capul ei. Firma Orentex a demonstrat în instanţă că municipalitatea piteșteană i-a adus grave prejudicii, după ce nu a fost emisă o autorizaţie de construire, necesară finalizării unui bloc în cartierul piteștean Găvana. Situația cu pricina a pornit cu vreo 15 ani în urmă, la un bloc amplasat pe strada Mitropolit Antim Ivireanu. La un an de când SC Orentex SRL a demarat construcţia respectivului imobil, inspectorii primăriei au constatat că nu s-ar fi respectat autorizaţia de construire. Administraţia locală a acţionat societatea Orentex în instanţă, iar instanţa i-a dat dreptate firmei private, primăria fiind obligată să emită o nouă autorizaţie de construire. Municipalitatea nu s-a conformat deciziei instanței și nu a emis noua autorizaţie de construire, blocând în acest fel investiția.

 

Anii au trecut, iar în decembrie 2017 a venit nota de plată! Primăria Piteşti a fost obligată de instanță să plătească, în baza unei decizii definitive şi irevocabile, emisă în favoarea Orentex, suma de aproximativ 11 milioane de lei. „Admite apelul. Schimbă sentinţa, în sensul că admite în parte cererea. Obligă pe intimat (n.red Municipiul Pitești) să plătească petentei, cu titlu de despăgubire, următoarele sume: – 8.905.687 lei, reprezentând valoarea imobilului obiect al titlului executoriu; – 420.636 lei reprezentând diferenţa de valoare a imobilului în anul 2010 şi valoarea actuală. – 1.038.474,87 lei capitalizarea veniturilor; – 634.800 lei ( cv.138.000 EUR) reprezentând investiţiile minime la Lacul Vlăşcuţa. Respinge celelalte pretenţii. Obligă intimatul să plătească apelantei suma de 19.600 lei cheltuieli de judecată în fond şi apel. Obligă intimatul să plătească Statului, suma totală de 153.907,5 lei reprezentând ajutorul public judiciar de care a beneficiat apelanta în fond şi în apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 12.12.2017.”, se arăta în hotărârea Tribunalului Argeș. Primăria a fost executată silit și a rămas fără bani!

Dar procesele între cele două părți nu s-au oprit aici. Orentex a cerut și plata de penalități pentru neacordarea în timp legal a despăgubirilor stabilite de justiţie. Celor 11 milioane de lei urmau să li se adauge încă 1,8 milioane de lei. Iar în acest an, Primăria Pitești a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție. În aprilie 2022 au fost plătiți și ultimii bani către firma Orentex, conform deciziei instanței!

 

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea