Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a împlinit 78 de ani! Vrednic este!

Ziua de 6 iunie are o însemnătate deosebită în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Înaltul Calinic a împlinit 78 de ani, iar bună parte din viață a dăruit-o slujirii lui Dumnezeu, ca simplu monah, ca stareț, dar și ca ierarh. În 1985 a ajuns în Argeș, ca episcop vicar al Episcopiei Râmnicului și Argeșului, la brațul vrednicului de pomenire episcopului Gherasim. După revoluție, Calinic Argatu devine episcopul Argeșului și Muscelului, iar părintele Gherasim rămâne episcop la Râmnicu Vâlcea. Pe 26 septembrie 2009, Episcopia Argeșului și Muscelului este ridicată la rang de arhiepiscopie, iar PЅ Calinic devine arhiepiscop.

Despre cum a ajuns în Argeș, ca episcop vicar, în anul 1985, Înaltul Calinic a povestit în lucrarea sa „Toată vremea-și are vreme”, în stilul său hâtru, atât de iubit de credincioși:

„După înmânarea Decretului de recunoaştere, Episcopul Gherasim a dorit să mergem la Curtea de Argeș. Aşa că a chemat o maşină care să mă ducă la noul loc aprobat ca reşedinţă. Pe drum, maşina s‑a oprit. Era prea bătrână

Conducând ARO‑ul Mănăstirii Cernica, l‑am luat pe episcopul Gherasim spre Curtea de Argeş. Din când în când, se uita spre mine ca puiul la uliu.

– Te rog, să nu mă tratezi ca pe episcopul Roman. El e mai ciudat. De acum, nu mai avem încotro. Trebuie să lucrăm împreună. Ne place sau nu ne place, asta‑i situaţia. Mă uitam la episcopul Gherasim cu o vădită milă şi înţelegere.

– N‑am dorit niciun arhiereu ca ajutor! Abia anul trecut m‑au pus episcop titular. Nici nu a trecut un an şi te‑au trimis la Râmnic. Lumea nici n‑a început să mă cunoască. Ei nu vor şti care‑i episcopul titular cu adevărat.

– Nu voi veni la Râmnic niciodată. Lumea vă cunoaşte. De zece ani staţi în curtea Episcopiei. Acolo nu voi călca. Nu vă faceţi nicio grijă. Lumea va şti că Gherasim este Episcopul Râmnicului şi Argeşului, i‑am spus, asigurându‑l de bunele mele intenţii. Episcopul Gherasim se uita mirat la mine.

– Episcopul Emilian de la Alba Iulia, profesorul Mircea Păcurariu, Teofil al Clujului şi alţii, m‑au sfătuit să am o colaborare model cu Prea Sfinţia Voastră. Nu vă faceţi griji, vă spun încă o dată. Din partea mea, nu veţi avea nicio supărare. Timpul vă va lămuri cu prisosinţă, am adăugat eu spre liniştea îngrijoratului episcop, care păţise multe supărări la Galaţi şi la Râmnic, timp de zece ani. Tot vorbind, am ajuns la Curtea de Argeş.

Ne‑am închinat la Sfânta Filofteia şi apoi s‑a făcut o vizită noii reşedinţe a proaspătului arhiereu.”, a scris Arhiepiscopul Calinic, în lucrarea sa, publicată la Editura Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului Curtea de Argeş, 2017.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea