Dumitru Chirleșan, mesaj către constructori: „Haideți să ne luați și nouă banii”

# Lipsă de interes din partea firmelor! O lucrare - scoasă la licitație a treia oară

Rectorul Universității din Pitești,  conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan, ne-a vorbit despre proiectele instituției, dar și despre modul în care se va derula înscrierea candidaților în noul an universitar.

# Domnule rector, Casa Universitarilor a fost readusă la viață anul trecut! Și asta după ce, la un moment dat, devenise chiar un adăpost de aurolaci. Clădirea a fost reabilitată. A fost reintrodusă în circuitul academic și arată foarte bine acum. Ce planuri aveți acolo?

- Deocamdată ne e greu pe o parte, ne e frică pe de altă parte. Nu vrem să o introducem într-un circuit comercial. Eu am zis că atâta timp cât sunt rector afaceri nu mai facem, pentru că nu mă pricep. A rămas pe ideea că facem acolo un club universitar, mai select, cu acces controlat, pe bază de card, în care se desfășoară tot felul de activități culturale, sociale, artistice. Gen: Seara inginerului mecanic, Seara inginerului fizician, Seara pensionarilor etc. O mie de chestii se pot face. Avem de gând să lucrăm împreună cu sindicatele și cu asociația de studenți, care încet, încet se pare că se încheagă. Le dăm lor spre exploatare locația. Oficial, am pus-o în grija fundației Universitare Pitești. I-am mutat sediul acolo. Ea va fi cea care va gestiona proiectul numit Centrul de Cultură și Civilizație Sud-Est European.

 

# La Academica ce ați reușit să faceți?

- Academica este cantina nr. 2. Așa se numește, nu mai este cârciumă. Am reușit performanța, în primăvara asta, să ne angajăm personal aproape suficient. Încă nu avem suficient personal pentru a face să duduie și cantina din Doja și să aducem și aici, ca să desfacem mâncare preparată. Suntem în curs de a achiziționa o autoutiliară, special echipată, pentru transport de hrană caldă și hrană rece. (...) Vrem să dăm de mâncare la cei 5.000 de studenți pe care îi avem aici. Atunci cantina asta, Academica, va deveni un punct de mare rulaj. Pentru o masă pe zi, am stabilit un tarif de 16 lei, care este la cel mai mic nivel pe piață. Pentru ceilalți care vor să mănânce pe sărite avem meniul a la carte. Am reactivat pagina web a cantinei...

„Căminul e în moarte clinică”

# A fost atribuit unei firme, în 2021, contractul pentru realizarea unui nou cămin studențesc. Acesta ar trebui să fie construit în campusul din Târgu din Vale. Vorbim de un proiect finanțat prin Compania Naţională de Investiţii, care este mult așteptat de dvs., de studenți. Care este stadiul lucrării?

- Noi am luat pentru noul cămin toate avizele. Ne-am pus la dispoziția Companiei Naționale de Investiții. S-a scos căminul la licitație. A existat un câștigător, care urma să vină să lucreze, să facă căminul. Și totul e în moarte clinică din motiv că nu s-a semnat contractul mare pentru că nu le mai ajung banii! Căminul nu îl construiește UPIT! El e finanțat de către Compania Națională de Investiții și ei licitează la nivel de țară pentru toate căminele studențești aflate în procedură. De când a dat peste noi criza aceasta din construcții, că s-au dublat prețurile la materii prime, au ieșit prețurile din deviz. Ce urmează? Nu aș putea să spun, nu pot anticipa.

# Știu că doreați să realizați parcarea din Târgu din Vale, o altă investiție care este mult așteptată de întregul mediu academic. Care este stadiul proiectului?

- Avem proiectul depus, autorizația de construcție etc. Cred că se găsește pe SICAP licitația pentru parcare. Presimt că din nou nu va veni niciun constructor... Ar fi a treia licitație pe care o organizăm. Nu am avut niciun ofertant până acum... Problema nu știu dacă este de bani. Sunt 5 milioane de lei, totuși este o sumă... Problema este că nu suntem noi atractivi. De la noi nu se poate pleca cu nimic. Am ajuns de mă rog, efectiv, de mari constructori: «Haideți, mă, să îmi luați și mie banii!». Nu vin pentru că nu suntem atractivi.

„Nu vrem să mărim taxele, dar se aud lucruri nasoale dinspre Guvern”

# Începe înscrierea în noul an universitar. Ce noutăți aveți?

- Noutăți pe admitere nu avem. Am rafinat admiterea on-line și nu are rost să o mai schimbăm pentru că merge foarte bine. Nouă, profesorilor și studenților, ne-a fost excepțional de bine cu admiterea on-line. A fost mult mai flexibil, mult mai ușor, mult mai la mâna studentului.

# Aveți programe de studii noi față de anul trecut?

- Cred că anul acesta nu începem cu nimic nou. A început să prindă la populație cele înființate acum vreo câțiva ani: Chimia medicală, Biologia medicală. Sociologie – Resurse umane a prins foarte bine. Eu credeam că o să prindă, dar nu eram așa de sigur. Merge excepțional de bine. Sunt specializări care cresc zilele acestea. Bineînțeles, sunt cele tradiționale care au mers și merg. Sunt și care merg mai greu. Vedem ce va fi! La admitere noi am scos tot ce avem în portofoliu. Specializările sunt exact ca niște ființe. Se nasc, cresc, se dezvoltă, se fac frumoase, îmbătrânesc și mor. Vor muri dintre ele, în mod inevitabil. Sunt specializări care fie nu au cerere pe piață, fie sunt mai dificile, mai greu de urmat...

# Universitatea din Pitești va mări taxele de școlarizare?

- Nu vrem, dar se aud lucruri nasoale dinspre Guvern, cum că în noua Lege a educației există o prevedere explicită care obligă la o taxă minimă cât subvenția acordată de Guvern. Iar asta va fi distrugătoare pentru toată lumea din țară pentru că subvenția s-a dus la 6.400 de lei. Ori noi nu avem la ora actuală taxe de 5.000 de lei decât la Asistență medicală. Avem taxe cuprinse între 3300-3500, avem 4000 la ingineri. Dacă se bagă chestia asta în toată țara va fi problemă. Atunci poți anticipa că va exista o reașezare a studenților, mulți poate vor renunța... (...) În mod evident avantajați vor fi cei de la privat, pentru că vor putea lua ce taxe vor. Noi nu vrem să le creștem, dar dacă se dă prin lege nu o să avem de ales. Legile sunt în dezbatere, decocamdată, la nivel intern, în minister și guvern, ne vor fi date spre dezbatere publică probabil în luna viitoare. Până în toamnă ideea este că ar trebui să devină lege. Să înceapă noul an școlar, noul an academic cu lege nouă.

# Despre evaluarea instituțională ce ne puteți spune?

- Intrăm iar în evaluarea instituțională. Au trecut cinci ani. Ne zbatem să obținem din nou GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT. Iată că gradul de încredere ridicat ne-a adus o sumă întreagă de avantaje. O autofinanțare mai bună, din PNRR banii pentru digitalizare sunt adresați în special universităților cu grad de încredere ridicat. Gradul de încredere îți aduce 20 din 100 de puncte. Astfel, noi deja avem 20 de puncte puse deoparte. Sper să putem lua măcar 5 milioane de lei pentru digitalizarea completă a procesului de învățământ. Noi am făcut o grămadă de chestii fără bani sau cu bani puțini, iar acum având această posibilitate sperăm să dezvoltăm o chestie total integrată, de la procesul didactic până la auxiliar, la nedidactic, contabilitate, evidență studenți. Să fie totul într-un click. Acesta este visul nostru și 17 iunie este data în care trebuie să încărcăm aplicația pe site-ul autorității. În ceea ce privește evaluarea, ea va veni din octombrie încolo, dar toate datele se strâng până la 30 septembrie. Noi nu am stat degeaba, în acești cinci ani. Eu zic că vom trece, de data asta, fără dureri de cap!

 

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea