Rezultatele comisiei de control în unitățile de învățământ din Argeș

 

# Prefectul Radu Perianu: „Cine nu își respectă obligațiile, nu are ce să caute în orice domeniu de business care implică unități de învățământ”

După informațiile legate de sesizarea unor incidente, care ar fi avut loc la Creșa nr. 6 din Pitești, la nivelul Instituției Prefectului Argeș s-a înființat o comisie mixtă de control în unitățile de învățământ. Au fost solicitate informații de la mai multe instituții din județ, fiind primite date pentru perioada anului trecut și până în prezent. Concluziile comisiei au fost prezentate, într-o conferință de presă, de prefectul Radu Perianu.

 

„Încep cu informații legate de 97 de fapte penale cu incidență în unitățile de învățământ sau în zona adiacentă. Cele mai multe infracțiuni au fost sesizate privind “lovirea sau alte violențe” - 64. De asemenea, polițiștii au fost sesizați și de 8 infracțiuni privind “purtarea abuzivă”, 8 infracțiuni de furt, 7 apeluri pentru “portul sau folosirea de obiecte periculoase”, 4 de amenințare, 3 privind abuzul în serviciu. Din păcate, în mediul rural a fost sesizată și o infracțiune privind “agresiunea sexuală”, o alta de distrugere și una privind “ultrajul contra bunelor moravuri”. Jandarmeria Argeș a constatat 175 de fapte cu caracter contravențional petrecute în școli. 137 pe consumul de tutun, 29 legate de ordinea și liniștea publică și 9 fapte legate de combaterea efectelor pandemiei de COVID 19. Sancțiunile au fost aplicate pentru 163 de elevi!”, a precizat prefectul Radu Perianu.

Pe partea de norme de igienă, în 2021 Direcția de Sănătate Publică a făcut 774 de controale, iar de la începutul anului 2022 și până acum a avut 89 de acțiuni de control. „Verificările au fost făcute în unități pentru preșcolari, școli primare și gimnaziale, licee și postliceeale, dar și la unități de învățământ special, after-school, internate, bucătării ale unităților de învățământ, unități de catering, centre de plasament și tabere școlare. În perioada pandemiei, cele mai multe sancțiuni au fost pe parte de măsuri. Adică nu erau purtate măștile de protecție, nu erau dezinfectanți sau erau expirați, nu se făcea triajul epidemiologic. Au fost găsite și nereguli la cabinetele medicale școlare, grădinițe fără apă potabilă, iar la o tabără școlară chiar a fost suspendată activitatea. Unul dintre motive era faptul că nu avea autorizație sanitară de funcționare. Sala de mese nu avea apă curentă”, a mai precizat prefectul județului Argeș.

Au fost găsite nereguli și la unitățile de catering care ofereau mâncare elevilor. „Vă spuneam că au fost controale și la unități de catering. 9 astfel de locații au fost verificate. La 5 dintre ele au fost găsite probleme, toate legate igienă. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș a avut ca obiectiv să verifice 10 furnizori de hrană din Argeș. La unul nu a mai fost posibil. Le-a făcut o surpriză și și-a suspendat activitatea până să vină inspectorii în control. La un restaurant nu se făcea dezinfectarea periodică. La un altul, suprafețele de lucru sau spațiile de depozitare nu erau igienizate și a mai fost o problemă legată de afișarea alergenilor”, a mai adăugat prefectul.

Concluziile prefectului

În urma activității comisiei, Prefectul Radu Perianu precizează că autoritățile locale trebuie să rezolve mai multe probleme, astfel încât în viitorul an școlar acestea să nu mai fie întâlnite:

„Le-am atras atenția primăriilor să se pregătească bine pentru următorul an școlar. În sensul că, autoritățile locale sunt răspunzătoare de trei lucruri foarte importante.

1. Situația tehnică a microbuzelor școlare;

2. Dotarea cabinetelor școlare;

3. Bursele.

Voi reveni și cu alte informații legate de activitatea acestei comisii. Am făcut o sinteză a informațiilor și, după controale, cei găsiți în neregulă evident că au primit termene să se pună la punct. Referitor la dosarele penale, nu este în atribuțiile mele să mă pronunț. Acolo, știți bine cum stau lucrurile, se ocupă anchetatorii și un răspuns va veni tot din partea dânșilor. În ceea ce privește normele de igienă și alte probleme, mesajul meu este unul ferm! Cine nu își respectă obligațiile, nu are ce să caute în orice domeniu de business care implică unități de învățământ”, a concluzionat prefectul Radu Perianu.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea