„Să pui semnul egalităţii între elevi doar pentru a nu-i leza emoţional pe cei care se străduiesc mai puţin - o inechitate, o lipsă de verticalitate!”
Joi, 23 Iunie 2022 08:34
# Spune o profesoară din Pitești despre interzicerea festivităților de premiere
Imediat după încheierea anului școlar, o profesoară care predă la o școală gimnazială din Bacău a devenit virală în mediul online, după ce a lansat o petiție pentru interzicerea premierii elevilor, pe motiv că elevii cu rezultate slabe la învățătură sunt lezați la vederea colegilor lor cu rezultate bune și foarte bune care primesc diplome și premii. Reacțiile au fost dintre cele mai diverse. Unii au fost de accord cu argumentele profesoarei de la Bacău, alții dimpotrivă. Din nou un subiect care are în prim-plan elevul, într-un val de frământări ale unora și ale altora care vor să revoluționeze cu orice preț școala în esența ei.
„Performanţa sau eșecul ţine de fiecare”
Am comentat acest subiect cu o doamnă profesoară care predă la o școală gimnazială din Pitești. Ca părinți considerăm că elevii trebuie apreciați și valorizați, că dascălii nu pot pune egal între elevii care muncesc și elevii cu rezultate slabe. Dar cum se vede tema aceasta de la catedră? Pentru că, de fapt, părinții sunt îndotdeauna subiectivi. Întotdeauna, cu ochii spre propriul copil. Dascălii însă pot comenta avizat pe un astfel de subiect.
„Şcoala înseamnă acordare de șanse egale la educaţie. Şcoala nu presupune și egalitate de rezultate. Un rezultat mai bun sau mai puţin bun depinde de fiecare dintre elevi. Cadrul didactic trebuie să se asigure că face tot ce este posibil pentru ca informaţia să ajungă corect la fiecare dintre elevii săi. De aici, performanţa sau eșecul ţine de fiecare. Să pui semnul egalităţii între elevi doar pentru a nu-i leza emoţional pe cei care se străduiesc mai puţin, mi se pare o inechitate, o lipsă de verticalitate. Competiţia a existat dintotdeauna și nu doar în școală! Unde este competiţie, este valoare!”, a declarat profesoara, pentru Atitudine în Argeș.
„Cine muncește, trebuie valorizat”
La nivel national, petiția profesoarei de la Bacău a făcut valuri. Se vorbește chiar printre profesori despre probabilitatea ca o astfel de inițiativă să devină regulă. Deja părinții de azi au observat că festivitățile de premiere ale copiilor lor nu seamănă cu cele la care asistau, cu mulți ani în urmă, părinții în calitate de elevi, premianți sau nu. Festivitățile nu se mai desfășoară în curtea școlii, ci în clase și a dispărut coronița – simbolul Premiului I. Azi, în multe școli primesc diplome toți elevii, din același motiv atât de des amintit – să nu-i discriminăm pe cei slabi. Dar oare când îi vom aprecia pe copiii buni?
„Recompensarea eforturilor celor care merită este necesară, motivaţională, onestă. Cine muncește, trebuie valorizat. Acordarea unui premiu în mod onest reprezintă susţinerea și recunoașterea valorii. La fel ca un sportiv care urcă pe un podium în urma unui succes datorat muncii și talentului său, la fel un elev trebuie să fie evidenţiat pentru rezultatele sale. Trebuie să ne motivăm elevii să fie competititvi, determinaţi, îndreptaţi către obţinerea de performanţă!
Dacă aţi privit ca părinţe sau ca dascăl ochii unui copil ce ţine în mână o diplomă de excelenţă, obţinută în mod corect, cu responsabilitate și seriozitate, cu siguranţă aţi înteles importanţa acordării de premii. Acea hârtie în mâna unui copil de numai câţiva ani, îi deschide calea spre a deveni un om de valoare, într-o societate în care competiţia și performanţa trebuie să fie atributele educaţiei. Și dă încredere!!!”, ne-a declarat profesoara.
„Nimeni nu ar trebui să se simtă lezat de competiţie!”
Un copil slab la învățătură poate fi mâine un bun meseriaș. Se vede asta în lumea întreagă și deci un elev care nu obține rezultate notabile la școală nu înseamnă că-și va rata viața. Dar ipocrizia cu care se dorește ca acești copii să fie tratați, ori toți cu diplome, ori niciunul, arată că, de fapt nici pe copiii buni nu-i valorizăm, nici pe cei slabi nu-i aruncăm în luptă. Preferăm să-i ascundem, ca să nu se simtă discriminați.
„Orice copil ar trebui ghidat spre obţinerea acestor ”recompense morale”, cum sunt diplomele școlare, pentru a înţelege că mulţumirea de sine și satisfacţia celor dragi este o alegere personală și presupune efort susţinut, seriozitate și responsabilitate!
Nimeni nu ar trebui să se simtă lezat de competiţie! Unde aceasta nu există, apare sentimentul inutilităţii. Şcoala încurajează dintotdeauna valorile! Unde este performanţă, este prestigiu!
Şi… o banală diplomă școlară te face prestigios în ochii tăi, în ochii profesorului, în ochii familiei și, cu siguranţă, în societatea din care faci parte! În plus, te motivează pentru o alta… și poate și pe colegul tău!
Așadar, să perseverăm, să fim competitivi, să căutăm succesul, să luptăm cinstit pentru el… căci “O luptă-i viaţă, deci te luptă!”, a punctat pentru Atitudine în Argeș, profesoara de la școala piteșteană.