Traficanții de valută - închisoare cu executare

# „Cheliosu” a cumpărat cu bani falși o mașină de la un argeșean # Soția sa achita cu bancnote false nota la salonul de cosmetică

Au cumpărat mașini, telefoane, televizoare sau tratamente cu acid hialuronic cu bancnote false, iar acum plătesc pentru faptele lor. Trei persoane, din București, au fost trimise în judecată, în 2019, de procurorii DIICOT Pitești pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație de valori falsificate. Recent, în acest an, inculpații au fost condamnați la Tribunalul Argeș. Două persoane, soț și soție, au primit pedepse cu executare, iar cea de-a treia cu suspendare. Hotărârea instanței nu este definitivă. Inculpații au făcut apel, iar dosarul se judecă, în prezent, la Curtea de Apel Pitești. Următorul termen al procesului a fost stabilit luni, 20 iunie.

 

S-a constatat că inculpații au deținut o cantitate însemnată de monedă străină falsificată, plasând pe piață 72 bancnote contrafăcute în cupiura de 50 euro, mai exact suma de 3.600 de euro. Potrivit anchetatorilor, creierul operațiunii era Ioan Alin Nacu, cunoscut în mediile infracționale cu pseudonimul „Cheliosu” sau „Alin Chelul”. Alături de acesta au fost trimiși în judecată și soția sa, Corina Mihaela Nacu, dar și Alexandru Gabriel Chiru. „Cheliosu” apărea frecvent în anturajul unor lideri ai grupărilor interlope Duduianu, Caran sau Sportivii. De altfel, acesta a primit și cea mai mare pedeapsă din dosar. Tribunalul Argeș l-a condamnat pe „Alin Chelul” la 4 ani și 3 luni închisoare, cu executare. A fost găsit vinovat de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, de punere în circulație de valori falsificate străine în formă continuată, de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și de uz de fals. În schimb, Corina Mihaela Nacu, soția sa, a primit trei ani și patru luni de închisoare, cu executare, fiind condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de înșelăciune în formă continuată și de punere în circulație de valori străine falsificate în formă continuată. Alexandru Gabriel Chiru, cel de-al treilea inculpat din dosar, a primit o pedeapsă de 1 an și 2 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere, în formă continuată. În schimb, a fost achitat pentru toate celelalte infracțiuni pentru care a fost acuzat în dosar. Deși cei trei inculpați au fost trimiși în judecată și pentru constituirea unui grup infracțional organizat, judecătorii Tribunalului Argeș au dispus achitarea inculpaților pentru această infracțiune. De asemenea, instanța a menţinut măsurile asiguratorii instituite în cauză, până la concurenţa sumei de 3.500 euro şi 5.200 lei.

 

Stenograme din dosar. Banii falși erau denumiți „forță” sau „invitații”

Punctul de plecare al cercetărilor a fost denunțul făcut de un argeșean, care s-a ales cu bani falși după ce a vândut o mașină. Persoana vătămată a fost păcălită de „Cheliosu” cu suma de 1.900 de euro. Tranzacția avusese loc, în septembrie 2018, într-o benzinărie din Topoloveni. Cumpărătorii au lăsat destule urme, iar procurorii au ajuns la ei. Interceptările telefonice au descoperit o rețea specializată în achiziția de produse cu bancnote falsificate. Acestea erau denumite la telefon „forță” sau „invitații”. Inculpații se deplasau peste tot în țară să cumpere diferite produse și se prezentau vânzătorilor cu identități false.

Conform rechizitoriului procurorilor, într-o conversație telefonică avută între „Cheliosu” și un alt bărbat reiese că banii falși erau numiți „forță”.

„Ioan Alin Nacu: Știi că mi-ai zis tu mie odată, dacă am ceva... îți trebuie ție.

Bărbat: Îhm.

I.A.N.: Am!

B.: Ne vedem mai târziu!

I.A.N.: Și am forță, forță, forță. Și iei...

B.: Gata, boss.

I.A.N.: Cât îți trebuie ție.

B: Bine, hai că ne vedem, nu știu, într-o jumate de oră.

I.A.N.: Hai, vino la mine!”.

În dosar apar mai multe interceptări ale unor conversații telefonice dintre Ioan Alin Nacu și soția sa. Femeia se laudă cu achizițiile făcute cu banii falși. Aceasta cumpăra cu bani falși îmbrăcăminte sau chiar achita cu ei nota la salonul de cosmetică. În octombrie 2018, ea ar fi achitat 200 de euro falsificați pentru un tratament cu acid hialuronic. Din discuţiile telefonice purtate de aceștia, rezultă că femeia îl informa pe soţul său, despre natura bunurilor achiziţionate, despre sumele achitate în euro şi mai ales despre sumele în lei, restituite de vânzătorii bunurilor respective, drept diferenţă aferentă convertirii monedei euro în moneda lei.

”Corina Mihaela Nacu: Auzi, n-am gasit ceva frumos. Ti-am luat tie doua perechi de pantaloni de trening asa de sala.

Ioan Alin Nacu: Da.

C.M.N: Și am dat 70 de lei pe ei și mi-a dat un milion șase sute rest.

I.A.N: Aa! Tu știi. Restu' n-ai gasit nimica, a?

C.M.N: Nu, găsisem o geaca de la Moncler. Era 7 milioane.

I.A.N: Și cât?

C.M.N: Venea fix 150 de euro, știi?

I.A.N: Și, și?

C.M.N: Da' n-a vrut să ia euro.

I.A.N: A?

C.M.N: Da.

I.A.N: [Neinteligibil]... ma p.. pe ea atunci. Hai ca acuma mă duc să mă întâlnesc cu ăștia”.

În rechizitoriul procurorilor DIICOT Pitești se menționează următoarele: „În perioada septembrie-noiembrie 2018, la iniţiativa primului inculpat (Ioan Alin Nacu n. red.), au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunilor de punere în circulație de valori străine falsificate și înșelăciune, fapte, prevăzute de art.316 C.pen. rap. la art.313 alin.1 C.pen., coroborat cu art.310 alin.1 C.pen. și art.244 alin.1 și 2 C.pen., prin achiziționarea de telefoane mobile, a unui autoturism marca Renault Megane 2 și a unui televizor SMART TV, SAMSUNG, de la persoane care au postat anunțuri de vânzare pe site-ul www.olx.ro, achitând contravaloarea acestor bunuri, precum şi contravaloarea unor servicii (tratament cosmetic cu acid hialuronic), cu bancnote în cupiură de 50 de euro contrafăcute”.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea