Expoziție de fotografii din reviste vechi, la Biblioteca Județeană: „Curtea de Argeș, oraș de legendă”

Curtea de Argeș, una dintre cele mai vechi așezări în care, din secolul al XIV-lea, se atestă existența unui scaun domnesc și a unei însemnate organizări bisericești, adăpostește câteva monumente istorice încluse în patrimoniul cultural național.

În holul central al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, la etajul al II-lea este organizată de către Secția de Presă și Legislație, expoziția intitulată „Curtea de Argeș, oraș de legendă”. Este vorba despre o expoziție de reproduceri fotografice, din fondul vechi de reviste de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din perioada interbelică, ce prezintă monumente însemnate de arhitectură medievală din orașul Basarabilor.

 

„Vara trecută am stat cu familia o săptămână și mai bine la Curtea de Argeș, în otelașul cel înflorit al d-lui Nanoescu și în societatea singurului călugăr ce mi-e drag mie: părintele episcop Ghenadie Argeșiul. Nevasta și fie-mea, sosite din Paris în vacanțele universitare, doreau cu orice preț să le duc acolo ca să vadă frumoasa biserică, pe care, așa cum este astăzi, ele o cunoșteau numai din eleganta carte a d-lui Tocilescu... Îmi făceam plan de a cumpăra pe malul Argeșului un locșor, unde să-mi ridic o căscioară, în care să scriu...”, nota Bogdan Petriceicu Hasdeu, în articolul Râul Argeș, Târgul Argeș, biserica Argeș din Revista Nouă, Anul I, Nr. 4/15 martie 1888.

 

Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice, Anul X-XVI (1917-1923), consacră primul număr, apărut după evenimentele Marelui Război, Curții Domnești de la Argeș, prima reședință a domnitorilor Țării Românești.

Biserica Domnească, înălțată la jumătatea secolului al XIV-lea, pe fundația unei biserici mai vechi, păstrează frescă originală, cea mai veche de acest gen din țară, din care sunt expuse câteva planșe.

Mănăstirea Curtea de Argeș este cel mai important monument istoric, cultural și arhitectonic din județ, a cărui construcție este legată de legenda Meșterului Manole. A fost ctitorită de Neagoe Basarab (1512-1521) și soția sa Despina Doamna, fiind restaurată sub domnia Regelui Carol I. Biserica Mănăstirii Curtea de Argeș apare pe coperta revistei Viața ilustrată, An. IV, nr. 4/aprilie 1937.

Din revista de cultură Boabe de grâu, An. II, Nr. 12/decembrie 1931, este expusă Biserica Domnească, după lucrările Comisiei Monumentelor Istorice, din care a făcut parte și Nicolae Iorga, ce a scos la iveală arhitectura din vremea lui Neagoe Basarab, fragmentul din scena ducerii crucii, pictură din veacul al XIV-lea. Mănăstirea Argeșului a fost fotografiată înainte de restaurare și după restaurarea condusă de arhitectul francez Lecomte Noüy, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, și căruia i se datorează aspectul actual.

Evanghelia Învierii din Sâmbăta Mare, scrisă cu litere de aur de Regina Elisabeta a României, poetă și artistă, apare în Literatură și artă română, An. III (1898), paginile 1, 22, 25 și 37.  Paginile Evangheliei au fost produse din piele de căprioară și legate în aur și argint.

Este expusă – în Literatură și artă română, An. I (1896) – o frescă de la Curtea de Argeș, înainte de restaurare; acea frescă se află în prezent la Muzeul Național.  Biserica Sân Nicoară sau Biserica Sfântul Nicolae cel Mic a fost construită în secolul al XIV-lea din dorința Doamnei Clara, mama voievodului Vlaicu Vodă. Aici s-a aflat Episcopia catolică din Țara Românească, până în 1519, la desființarea sa.

Ruina bisericii catolice apare în Literatură și artă română, Anul III (1898) și în Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice (1923), Perspectivă spre Biserica Domnească și Sânicoară, de Bouquet, 1826.

Fresce deosebite, conservate în forma originală, bijuterii arhitecturale, obiecte de cult, cărți bisericești de o mare valoare artistică și istorică, frumosul parc în stil franțuzesc și o legendă pe măsură, toate reflectă strălucirea Curții de la Argeș, încântând vizitatorii de pretutindeni.

Expoziția tematică, deschisă în holul central, la etajul al II-lea al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, așteaptă până la sfârșitul lunii septembrie să încânte privirea iubitorilor de cultură.

Ciucă Iuliana, bibliotecar

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea