Simona Bucura-Oprescu: „Instituțiile nu vor mai cere informații și documente pe care le dețin deja!”

Simona Bucura-Oprescu, președinte al Comisiei pentru Administrație și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților susține că prin Legea Interoperabilităţii se face un pas spre debirocratizare reală!

„Legea Interoperabilităţii - un pas important şi esenţial pentru  digitalizarea administraţiei publice şi a României - va reglementa și facilita schimbul de  date între sistemele informatice ale diferitelor  instituții ale statului. Aceasta vizează eliminarea schimbului de date pe suport fizic și a birocrației. Ca efect al legii, se va constitui Platforma Națională de Interoperabilitate.

Principalele beneficii vor fi:

 

-  Instituțiile nu vor mai cere informații și documente pe care le dețin deja;

 

- Registrele de baze de date vor fi reglementate - sunt baze de date cu privire la persoanele fizice, persoanele juridice, imobile și automobile de unde vor putea fi luate informații direct între instituții;

-  Cetățenii vor putea ști întotdeauna ce instituție le-a accesat datele prin platforma de interoperabilitate;

- Vor exista măsuri de securitate cibernetică;

- Instituțiile și autoritățile publice care nu vor aplica legea și vor continua să ceară documentele sau informațiile direct de la cetățeni vor fi amendate.

Instituțiile și autoritățile publice centrale care dețin un registru de bază sunt obligate să se integreze cu platforma de interoperabilitate în maximum un an de la punerea în funcțiune a platformei și să ofere acces la aceste date prin platforma de interoperabilitate. Instituțiile și autoritățile publice locale care dețin un registru de bază sunt obligate să se integreze cu platforma de interoperabilitate în maximum doi ani de la punerea în funcțiune a platformei și să ofere acces la aceste date prin platforma de interoperabilitate.  Legea reprezintă și un jalon din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), termenul pentru a intra în vigoare fiind trimestrul II 2022”, a precizat deputata Simona Bucura-Oprescu.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea