Un executor judecătoresc din Argeș - trimis în judecată pentru că ar fi luat banii din 152 de dosare

# Este deja la a doua trimitere în judecată în ultimii doi ani

Argeșeanul Marius Damaschin, la data faptelor executor judecătoresc,  a fost trimis în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești sub acuzația că şi-a însuşit, pe parcursul a cinci ani, banii din 152 de dosare de executare. Prejudiciul se ridică la 1,3 milioane de lei. Fostul executor este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Marius Damaschin nu este la prima abatere de acest gen. El a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea unor infracţiuni asemănătoare în decembrie 2020.

În noul dosar, procurorii DNA Pitești susțin că inculpatul, în calitate de executor judecătoresc, în perioada 1 februarie 2015-10 octombrie 2019, „în contextul desfășurării procedurii de executare silită în 152 de dosare de executare, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare 1.332.818 lei în dauna mai multor creditori, care aveau de recuperat banii respectivi. Concret, deși a încasat cu titlu de debite recuperate suma totală de 1.332.818 lei consemnată la dispoziția sa și care era cuvenită creditorilor cu titlu de debite recuperate, inculpatul nu ar virat banii proveniți din executarea silită către mandatarul creditorilor, folosind banii în interes personal”.

 

Procurorii au pus sechestru pe imobilele şi terenurile deţinute de fostul executor judecătoresc, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Piteşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Fostul executor mai este trimis într-un dosar penal în care parte civilă este OMV Petrom
La sfârșitul anului 2020, Marius Damaschin a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu și spălarea banilor, într-un dosar în care parte cvilă este OMV Petrom SA. Alături de acesta a fost trimis în judecată și Eugen Fieraru, un fost coleg de breaslă. De altfel, Damaschin a fost cel care a preluat, în 2013, o parte din dosarele de care s-a ocupat Eugen Fieraru, după ce acesta a fost exclus din profesia de executor judecătoresc. Pe lângă continuarea procedurilor în dosarele de executare se pare că Damaschin ar fi preluat de la Fieraru și procedurile mai puțin legale.
„La data de 13 iunie 2013, urmare a excluderii lui Fieraru Eugen din profesia de executor judecătoresc, unul dintre cele două dosare menționate anterior a fost redistribuit de Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Pitești inculpatului Damaschin Marius.
Ulterior, până la data de 30 octombrie 2014, inculpatul Damaschin Marius, în contextul desfășurării procedurii de executare silită în dosarul respectiv, ar fi încălcat prevederile Legii 188/2000 privind executorii judecătorești și cele din Codul de procedură civilă (aplicabil la acea dată), în sensul că nu ar fi dispus încetarea procedurii și restituirea sumei de 2.665.654 lei către debitor, ca urmare a cererii de renunțare la executare formulate de creditori. Mai mult, inculpatul ar fi dispus în interes personal de această sumă de bani care ar fi fost disipată prin tranzacții succesive de ieșire din cont (viramente către alte conturi de unde sumele au fost scoase de către inculpat în numerar, plăți reprezentând „cumpărături” și transferuri bancare către o societate deținută de către o rudă). Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societății debitoare un prejudiciu în valoare de 2.665.654 lei, reprezentând suma poprită abuziv”, susțineau procurorii DNA.
Deși a fost trimis în judecată alături de Eugen Fieraru, magistraţii Tribunalului Argeș au decis disjungerea dosarului, prin formarea unuia separat, în care să fie judecat doar Marius Damaschin. Următorul termen al procesului a fost stabilit pe 16 septembrie, atunci când cel mai probabil va fi realizată și expertiza dispusă în cauză.
Eugen Fieraru a scăpat de condamnare, dar a rămas bun de plată
Între timp, Eugen Fieraru (foto), fostul coleg de breaslă a lui Damaschin, a scăpat, în primă instanță, de condamnare, după ce judecătorul Curții de Apel Pitești a stabilit că faptele au fost prescrise. Ar fi trecut 8 ani de la comiterea presupusei  fapte, inculpatul fiind acuzat de activităţi desfăşurate în perioada 2010-2013. Totuși, inculpatul a fost obligat să plătească suma de 1.643.144,91 lei către partea civilă – OMV Petrom SA. Decizia nu este definitivă!
„În baza art. 396 alin. 6 Cpp rap. la art. 16 alin. lit. f din Cpp cu referire la art. 153 alin. 1 rap. la art. 154 alin. 1 lit. c din Cp dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului FIERARU EUGEN, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 din Cp cu aplic art. 5 din Cp şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 din Codul Penal cu aplic. art. 5 din Cp”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.
Fieraru a depus deja apel, fiind nemulțumit de faptul că trebuie să plătească peste 1,6 milioane de lei către OMV Petrom. Dosarul urmează să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea