Pe 22 iulie, Mircea Drăghici ajunge, din nou, în instanță

# Fostul deputat a recunoscut că a folosit bani de la partid pentru vacanțe de lux

Una caldă, alta rece pentru fostul parlamentar Mircea Drăghici! Recent, fostul deputat argeșean a obținut o victorie importantă fiind achitat la Înalta Curte de Casație și Justiție  în dosarul „Consultanța” în care este acuzat de fapte de corupţie alături de Constantin Nicolescu, fostul președinte al Consiliului Județean Argeș. Săptămâna trecută, însă, procurorii DNA au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, cercetat în stare de detenţie, pentru utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi delapidare, ambele infracţiuni în formă continuată.

Amintim că Mircea Drăghici se află în detenție unde execută o pedeapsă de cinci ani de închisoare, ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni similare, fapte petrecute tot pe vremea când era trezorier la PSD.

Drăghici ar fi folosit bani din subvențiile de la stat pentru vacanțe exotice

 

Potrivit acordului de recunoaştere a vinovăţiei, în perioada 10 aprilie 2017 - 22 mai 2018, Mircea Drăghici, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând Partidului Social Democrat, ar fi utilizat suma totală de 550.522 lei din conturile partidului pentru achitarea, către o societate comercială, a unor cheltuieli ocazionate de deplasarea şi/sau cazarea în destinaţii turistice exotice a sa şi a altor persoane, informează Direcţia Naţională Anticorupţie într-un comunicat. De menționat este că, din suma de mai sus, 231.040 lei ar fi reprezentat o parte din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă. Din suma menţionată, 231.040 lei ar fi reprezentat o parte din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă.

”Pe parcursul urmăririi penale s-au depus, într-un cont deschis de ANABI pe numele inculpatului, sumele reprezentate de paguba cauzată şi cheltuielile judiciare efectuate în etapa urmăririi penale, fiind dispuse măsuri asiguratorii pe acele sume de către procurorii DNA”, se mai arată în comunicatul DNA.

Fostul deputat și-a recunoscut vina

Mircea Drăghici a recunoscut comiterea faptelor. Mai mult, acesta este de acord cu pedeapsa  de 6 ani închisoare cu executare stabilită în acordul de recunoaștere a vinovăției.

„În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 6 ani închisoare cu executare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea acesteia, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în oricare alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii (trezorier partid politic) și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, mai arată DNA.

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii luate în cauză. Primul termen al procesului a fost stabilit pe 22 iulie. Magistrații urmează să stabilească dacă vor admite sau vor respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

Drăghici ispășește o pedeapsă de cinci ani de închisoare

În iulie 2021, Mircea Drăghici a fost condamnat definitiv de către judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare pentru delapidare şi folosirea subvenţiilor primite de către PSD în alte scopuri. Conform rechizitoriului întocmit de către procurorii anticorupţie, între 15 februarie 2018 şi 11 iunie 2018, Mircea Drăghici a folosit suma de 380.000 de euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a îşi achiziţiona o vilă în cartierul Pipera din oraşul Voluntari.

Cu aceşti bani, Drăghici a acoperit parţial, în proporţie de mai bine de două treimi, valoarea casei cumpărate. Plata din subvenţii a sumei respective a fost ascunsă prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie şi nu pentru beneficiul lui Mircea Drăghici.

 

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea