Cardul european de sănătate - util în concediu

Ținând cont că tot mai multi români aleg sa meargă în concediu în străinătate, este bine de știut că în țările care fac parte din Uniunea Europeană puteți beneficia de asistență medicală gratuită în baza cardului european de sănătate. Pot beneficia de acest document toți cetățenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și fac dovada achitării la zi a contribuției. Astfel, nu mai este obligatoriu să încheiați o poliță de asigurare cu o firmă specializată. Puteți să solicitați la Casa de Sănătate la care sunteți luați în evidență să vă emită un card european de asigurări sociale de sănătate. La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Argeș s-au primit câteva sute de solicitări în acest an.

 

Documentul se eliberează gratuit, pe baza unei cereri în termen de șapte zile lucrătoare şi oferă posesorului dreptul de a beneficia de serviciile medicale în spitalele de stat din străinătate în cazul unei deplasari scurte: concediu, studii, motive familiale sau profesionale.

 

Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia.  Cardul se eliberează la solicitarea asiguratului, care va depune în scris, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia se află, o cerere – tip. Cardul va fi primit de asigurat la domiciliu. Perioada de valabilitate a sa este de 2 ani de la data emiterii.

De asemenea, în cazul în care ați pierdut acest document, puteți obține unul duplicat, iar pentru cazurile de urgență, puteți solicita certificatul de înlocuire provizoriu.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea