O educatoare din Pitești - trimisă în judecată după ce ar fi agresat trei copii de la creșă

# O fetiță a fost strânsă de gât și trântită cu fundul de oliță # Un băiețel a fost lovit cu palma în zona feței # Un alt copil, în vârstă de trei ani, a fost făcut nesimțit

Trei copii, în vârstă de trei ani, au fost agresați la creșă de cea care trebuia să îi îngrijească. Aceasta este concluzia procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, care au dispus trimiterea în judecată a educatoarei Petruța I., pentru purtare abuzivă. În urma cercetărilor, s-a stabilit că, în perioada aprilie-mai a.c., femeia, în calitate de educator puericultor la Creșa nr. 6 Trivale, ar fi agresat fizic mai mulți minori pe care îi avea în grijă. Nu mai puțin de trei copilași au fost victimele femeii.

Minorii au fost agresați de față cu ceilalți copii din grupă

După ce au ieșit din concediul maternal, părinții analizează ce este cel mai bine pentru ei și pentru copiii lor. Iar cresa sau grădinița, în funcție de vârstă, devin rapid alternative rezonabile. Atenția și grija celor care îi îngrijesc sunt deosebit de importante în acest caz. Părinții își știu copiii în siguranță, având timp pentru celelalte probleme de zi cu zi.

Dar ce se întâmplă atunci când personalul specializat de la aceste instituții nu își îndeplinește atribuțiile sau chiar este agresiv cu micuții pe care îi are sub îngrijire? Este și cazul Creșei nr. 6 din cartierul piteștean Trivale, acolo unde o educatoare a fost trimisă în judecată, la sfârșitul lunii iunie, pentru purtare abuzivă, în formă continuată. Această situație a creat tensiuni în familiile a trei copilași, micuți care au fost agresați de cea care trebuia să aibă grijă de ei. Totul a ieşit la iveală după ce un părinte a observat mai multe răni pe corpul copilului.

 

În rechizitoriu, procurorii susțin că o fetiță, în vârstă de 3 ani și 4 luni, a fost trântită, de educatoare, cu fundul de o oliță din plastic, care în urma impactului s-a și spart. În urma incidentului, micuța a suferit o vânătaie în zona intima. La câteva zile distanță, aceeași fetiță ar fi fost chiar strânsă de gât de educatoare, în prezența celorlalți copii din grupă. Mai mult, micuții, chiar și cei care nu pot vorbi încă, le-au arătat personalului de la creșă cum inculpata a strâns-o pe fetiță de gât, fiind puternic afectați de gestul de agresiune.

Agresivitatea de care a dat dovadă educatoarea reiese și față de un alt copil pe care l-ar fi lovit cu palma în zona feței. În urma impactului băiețelul, în vârstă de 3 ani și 3 luni, ar fi căzut cu fața la nivelul pământului. În urma impactului, copilașului a început să îi curgă sânge din nas, pătând și bluza cu care era îmbrăcat. Inculpata a susținut în fața celorlalte educatoare că micuțul s-a ciocnit cu un alt copil. În plus, pentru că bluza purta urme de sânge, a solicitat să fie spălată, chiar dacă în mod normal hainele murdare sunt înapoiate părinților pentru a fi spălate.

Față de un alt băiețel, în vârstă de 3 ani și 6 luni, inculpata a folosit expresii jignitoare, numindu-l „nesimțit” de față cu ceilalți colegi din grupă.

Șefa Serviciului Creșe Pitești: „Sper că justiția să își facă treaba! Să stabilească adevărul și o răspundere!”

Înainte de a se începe urmărirea penală față de educatoare, și Direcția de  Asistență Socială (DAS) Pitești a demarat o anchetă disciplinară ca urmare a sesizării formulate de șeful Serviciului Creșe Pitești. Ancheta acestora a fost, însă, suspendată pe perioada derulării anchetei penale. Inculpata se află sub control judiciar, timp în care n-are voie să exercite profesia de educator puericultor.

„Are în continuare contractul de muncă suspendat. În instanță s-au prelungit toate măsurile și cu acest lucru s-a dispus și suspendarea contractului de muncă la nivelul Direcției de Asistență Socială. Automat presupune și suspendarea cercetării disciplinare la nivelul instituției noastre pentru că primează ancheta penală”, ne-a precizat Denisa Bălan (foto), șef Serviciu Centrul de Îngrijire și Educație Timpurie Creșe Pitești.

În urma incidentului, ca măsură de prevenție, personalul creșelor a fost instruit cu privire la prevederile Codului Penal. De asemenea, s-a dispus organizarea unor întâlniri cu părinții copiilor din toate creșele din Pitești pentru a se găsi soluții la eventualele probleme semnalate.

„Putem avea doar speranță că nu vom mai trece prin aceste situații în baza măsurilor noastre. (…) Am reușit să facem câteva întâlniri cu părinții, din păcate pe măsură ce le-am derulat au venit din ce în ce mai puțini părinți pentru că e final de an școlar și cei care își mută copiii din creșă în grădiniță probabil nu mai erau interesați să participe la aceste întâlniri. Dar am reușit să organizăm în câteva unități. Am informat tot personalul cu privire la prevederile Codului Penal, pe tot ce înseamnă agresiune fizică, agresiune verbală, amenințare, abuz. I-am informat în sensul aducerii la cunoștință către fiecare salariat. Nu am putut să facem mai multe pentru că ancheta penală trebuie să își desfășoare cursul. Noi sperăm ca această anchetă să se termine cu stabilirea adevărului, și în special cu stabilirea unor măsuri de răspundere pentru că ar fi un semnal adecvat pentru personalul din toată țara, nu neapărat din Pitești. (...) Sper că justiția să își facă treaba! Să stabilească adevărul și o răspundere, asta ne dorim!”, a mai precizat Denisa Bălan, șefa Serviciului de Creșe Pitești.

„Ar fi păcat să punem o ștampilă asemănătoare doamnei educatoare și celorlalte persoane care lucrează în creșe”

Incidentul de la creșa din Trivale a afectat grav imaginea unității, dar numărul de cereri de înscriere continuă să crească.

„Avem un număr mare de solicitări. Părinții au înțeles că a fost un caz particular, că noi ca instituție ne-am implicat din prima clipă în stabilirea adevărului și dispunerea unor măsuri și asta vom face întotdeauna, indiferent de ce salariat ar fi vorba. Din păcate nu există pădure fără uscăciuni, dar nu înseamnă nici că pădurea este uscată. Ar fi păcat să punem o ștampilă asemănătoare doamnei educatoare și celorlalte persoane care lucrează în Pitești. Avem un personal care se implică serios în această activitate și avem și părinți care sunt mulțumiți. Sigur că nimeni nu este perfect, dar ne dorim să conștientizeze fiecare că avem în centru activităților ce au oamenii mai de preț în viața lor: copiii. Și la asta lucrăm încă de când am preluat această activitate. În a explica personalului și a încerca să-i facem să conștientizeze ce grad de responsabilitate are această activitate”, a mai spus Denisa Bălan.

Instanța a menținut măsura controlului judiciar. Inculpata nu are voie să exercite profesia de educator puericultor

Petruţa I. a ocupat, în anul 2018, printr-un concurs organizat de Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Pitesti, un post vacant de educator puericultor debutant în cadrul Centrului de Îngrijire și Educație Timpurie Creșe Pitești. După o perioadă în care a fost în concediu de creșterea copilului, aceasta a început să lucreze, din martie 2022, în calitate de educator la Creșa nr. 6 Trivale. La câteva săptămâni distanță au început să apară și incidentele, mai mulți părinți susținând că micuții lor sunt agresați de educatoare. În urma anchetei declanșată în cauză au ieşit la iveală lucruri îngrozitoare cu privire la abuzul angajatei. În iulie, Judecătoria Pitești a menținut măsura preventivă a controlului judiciar faţă de aceasta. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata trebuie să respecte obligația de a nu exercita profesia de educator puericultor și să nu desfășoare vreo activitate care implică controlul direct și sistematic cu persoane minore. De asemenea, îi este interzis să ia legătura cu persoanele vătămate sau cu martorii din dosar.

 

„În temeiul art.348 N.Cp.p. rap. la art.207 alin. 2 N C.p.p. verifică legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpata I.P, ..., măsură dispusă prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti nr. x din data de 10.05.2022. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpata I.P. În baza art. 215 al. 1 C.p.p., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la judecătorul de Cameră Preliminară ori de câte ori este chemată; b) să informeze de îndată judecătorul de Cameră Preliminară cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea acesteia-respectiv IPJ Argeş-Serviciul de Investigaţii Criminale- Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. 2 c.p.p, pe timpul controlului judiciar impune inculpatei să respecte următoarele obligaţii: -să nu ia legătura cu D.I.G, D.R.E (părinţii minorei D.T.A ), F.E.C (mama minorului F.A.G) şi D.A.M (mama minorului D.C.A) şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nici o cale; -să nu ia legătura cu martorele S.M.M, Z.S.G, P.C, R.N.M, G.M.L , să nu comunice ce acestea direct/indirect, pe nici o cale; -să nu exercite profesia de educator puericultor şi să nu desfăşoare vreo activitate care implică contactul direct şi sistematic cu persoane minore. Respinge solicitarea privind modificarea programului de supraveghere în perioada 10-16 august, ca nedovedită. În baza art. 215 al. 3 C.p.p., atrage atenţia inculpatei că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În temeiul art. 275 alin. 3 c.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Fixează termen verificare măsură preventivă la data de 17.08.2022. Cu drept de contestaţie in termen de 48 de ore de la comunicare”, se arată în hotărârea instanței.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea