Schimbări importante la Bacalaureat! Ce anunță ministrul Sorin Cîmpeanu?

Elevii care vor susține examenul de Bacalaureat în anul 2027 vor avea parte de alte probe față de ce se întâmplă în prezent. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vrea să revoluționeze Bac-ul (care nu s-a schimbat din 1995) și să propună un model european. La prima vedere, noul Bacalaureat va fi mai complicat.

Prima noutate e că elevii vor susține o probă scrisă comună la limba română, matematică, istorie și geografie și surprizele nu se opresc aici. Urmează două probe de competențe la două limbi străine, probă de competențe digitale, probă scrisă la limba maternă, pentru minoritățile naționale, și o probă scrisă la o disciplinele din cadrul profilului.

 

„Încă o dată, Bacalaureatul se dorește a fi echitabil. Echitabil înseamnă că nu mai obții aceeași unică diplomă de Bacalaureat pe patru căi diferite, cum avem în momentul de față. Aș vrea să vă precizez că în momentul de față, pentru aceea dintre dumneavoastră care ați uitat, Bacalaureatul este organizat după Legea 84 din 1995. Nu a fost nicio schimbare până acum. Deja, propriul meu fiu a dat examen după acest sistem de organizare din 1995. Îmi place să cred că nepoții mei, totuși, vor avea șansa să dea un Bacalaureat mai adaptat secolului 21 (…).

 

Deci subiectele vor fi aceleași, vor verifica doar competențele de bază la toate disciplinele din trunchiul comun, nu vor fi diferențiate. Ca să răspund mai departe întrebării, pot să vă spun că vor fi elevi care vor avea o oră de matematică pe săptămână și alți elevi care vor avea trei sau patru ore de matematică pe săptămână. Subiectele vor fi calibrate în așa fel încât să fie potrivite pentru cei care au o singură oră pe săptămână, iar ceilalți care au trei-patru ore pe săptămână vor avea alte metode de a-și demonstra competențele înalte, chiar și la nivelul probei de Bacalaureat, prin acea probă care verifică excelența, performanța și va fi la alegerea elevului”, a declarat ministrul Educației la Edupedu.ro.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea