Primăria Pitești cumpără un nou monument istoric. După achiziționare, clădirea va fi reabilitată

# Au trecut 8 ani de când municipalitatea a achiziționat o clădire de patrimoniu

Primăria Pitești cumpără casa-monument istoric Nae Dumitrescu, fost sediul al PDL, situat în fața Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer Cumpănă”. Pe 14 iulie 2022, consilierii locali piteșteni și-au însușit procesul verbal de negociere și au aprobat cumpărarea imobilului. Clădirea urmează să fie achiziționată, în perioada următoare, pentru suma de 1 milion de euro, fără TVA.

Comisia de negociere, din care au făcut parte și consilierii locali Sorin Apostoliceanu, Tiberiu Irimia (PNL) și Radu Bănică (PSD), nu a reușit să îi convingă pe proprietari să cedeze nici măcar un euro.

 

Potrivit unui raport, întocmit de către un evaluator autorizat, valoarea de piață a imobilului monument istoric, situat în Bulevardul Republicii nr. 58, a fost de 1.022.102 euro, echivalentul a 5.057.048 lei. Imobilul este  format din teren în suprafață de 1.605 mp și construcția situată pe acesta în suprafață de 636 mp, având regim de înălțime S+P+1E. Proprietarii au scos imobilul la vânzare, iar administrația locală a decis să achiziționeze casa și terenul din jurul acesteia. În urma negocierilor, prețul plătit de Primăria Pitești va fi de un milion de euro.

 

După ce va fi achiziționată, Primăria Pitești dorește să reabiliteze clădirea prin fonduri europene.

„Va trebui să găsim fonduri, căutăm fonduri europene, ca să o reabilităm. Nu avem în momentul de față un plan foarte bine pus la punct. A fost dorința Consiliului Local! După reabilitare o să vedem ce destinație o să îi dăm!”, a precizat primarul Cristian Gentea.

În 2014, Casa Coandă era achiziționată cu aproape 480.000 de euro

Amintim că Primăria Pitești a mai achiziționat, de-a lungul timpului, o singură clădire de patrimoniu – „Casa Coandă”, construită la sfârşitul sec. al XIX-lea, în care funcționează, în prezent, Casa Căsătoriilor. „Casa Coandă” a fost achiziționată în iulie 2014 de la Camera de Comerț și Industrie Argeș pentru suma de 478.500 euro, fără TVA. Imobilul este situat în str. I.C. Brătianu, nr 39, fiind compus din teren în suprafață de 468 mp și construcții în suprafață construită la sol de 301 mp.

De altfel, primarul Cristian Gentea a precizat, recent, că se află în discuții avansate privind preluarea imobilului Uniunii Artiștilor Plastici din Târgu din Vale, de la Ministerul Culturii. Aceleași intenții sunt și pentru Galeria Metopa de la Mobilux sau pentru Cinematograful „Sebastian Papaiani”.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea