Guvernul a aprobat achiziţia primelor trenuri nepoluante pe hidrogen

Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută achiziţia primelor trenuri nepoluante, pe hidrogen, din România, a anunţat Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Potrivit acestuia, proiectul pilot, implementat de Autoritatea Feroviară Română şi aprobat de Guvern, vizează achiziţia a 12 automotoare de 160 de locuri, precum şi servicii de întreţinere şi reparaţii a vehiculelor şi alimentare cu hidrogen, pe termen lung.

Proiectul va deservi prin servicii cu frecvenţă ridicată rutele din nordul Bucureştiului şi judeţul Ilfov, în conexiune cu judeţele învecinate Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu, dar că, datorită fiabilităţii noilor vehicule, trenurile vor ajunge şi până în judeţele Olt şi Dolj.

 

„Astfel, se vor asigura: trenuri la 30 de minute între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, trenuri la 30 de minute între Gara de Nord – Chitila – Săbăreni şi Titu, trenuri la o oră între Bucureşti - Găeşti - Piteşti, trenuri la o oră între Bucureşti şi Târgovişte şi 4 trenuri pe zi între Bucureşti – Slatina - Craiova prin Piteşti”, a anunţat secretarul de stat, pe Facebook.

 

Trenurile vor permite îmbarcarea cu bicicleta şi accesul facil pentru persoanele cu dizabilităţi.Costurile proiectului sunt estimate la 973 de milioane de euro, iar finanţarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

„Prin înlocuirea tracţiunii diesel cu cea electrică bazată pe pile de combustie cu hidrogen se reduce poluarea din transporturi cu un echivalent a peste 600.000 euro pe an şi, de exemplu, 18.348 tone CO2/an şi 306 tone NOx/an, contribuind astfel la atingerea obiectivelor din strategiile europene şi naţionale de atingerea efectului net-zero al poluării în 2050”, a mai spus Ionel Scrioşteanu.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea