Ion Sănduloiu, director Salvamont Argeș: „În lac glaciar nu se pescuiește și nu se înoată”

Muntele înseamnă o sursă de aer curat, de viață, de frumos. Iar în ultimii ani numărul celor care au ales peisajele spectaculoase ale munților este din ce în ce mai mare. Dar există și probleme! Pe de o parte foarte mulți pleacă la drum fără echipament, fără nici cea mai mică pregătire, iar pe de altă parte puțini dintre cei care pășesc pentru prima dată în această zonă știu să respecte muntele și tot ce înseamnă el.

Oamenii urcă pe munte în număr din ce în ce mai mare, iar zonele cele mai atractive sunt lacurile glaciare. Recent, lângă Lacul Capra, un lac glaciar pe versantul de sud al masivului Făgăraș, campează  un număr din ce în ce mai mare de turiști. Un lucru care arată că oamenii iubesc frumosul! Dar apar și problemele! Unii turiști s-au apucat să pescuiască, iar alții să înoate! Lucru care este de fapt interzis.

Pe toate lacurile din zona alpină, pescuitul este interzis cu desăvârşire și nu este greu să îți dai seama de ce! De asemenea, scăldatul în lacurile alpine este interzis, atât pentru siguranţa oamenilor, cât și a animalelor acvatice. De altfel, nu este permis ca turiştii să se spele cu detergent sau săpun în aceste ape sau să spele vasele sau hainele în ele, pentru că vor polua lacurile.

 

„Nu ne ocupăm noi cu asta. Dar când vedem situații de genul chemăm colegii jandarmi. În lac glaciar nu se pescuiește. Da, sunt pești. Bagă cei de la Direcția Silvică, din când în când, puieți pentru că el natural nu are cum să ajungă acolo. Nu sunt mulți, nu sunt mari, iar condițiile sunt dure. (...) Oamenii nu au voie nici să înoate în lacurile glaciare! Am înțeles că au fost, recent, mai mulți turiști cehi care înotau acolo. Dar nu ne ocupăm noi cu menținerea ordinii publice. Pentru asta există un organism – Jandarmeria Montană. Noi putem doar să îi informăm pe ei”, a precizat Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș. Trebuie precizat că salvamontiștii nu pot acorda amenzi, neexistând cadru legislativ în acest sens.

„Se pleacă pe Moldoveanu ca la târgul de la Domnești”

În ceea ce privește persoanele care aleg să urce nepregătite pe munte, numărul acestora e în continuă creștere. „Fără niciun fel de exagerare, dar suntem ușor disperați de ce poate să urce acum pe munte. Suntem în prag de disperare. Se pleacă pe Moldoveanu ca la târgul de la Domnești. Exact la fel echipați, exact la aceeași oră”, preciza Ion Sănduloiu, în urmă cu doi ani. Iar cele spuse de șeful Salvamont Argeș s-au întâmplat săptămâna trecută în munții Făgăraș. O drumeție pe munte putea să se termine foarte rău pentru un grup de cinci tineri, cu vârste cuprinse între 19 și 28 de ani. Îmbrăcaţi nepotrivit pentru munte, fără lanterne şi fără experienţă montană, cei cinci au plecat din Bâlea în jurul orei 13:00, cu intenţia de a ajunge pe vârful Moldoveanu şi apoi să se întoarcă.  I-a prins noaptea, iar unul dintre ei a obosit şi n-a mai putut să meargă, aşa că a sunat la Salvamont după ajutor. După ce a fost abandonat de preteni în întuneric, tânărul s-a gândit la ceea ce e mai rău. Și-a scris pe picior cu un marker numărul de telefon, numărul de înmatriculare al mașinii și codul numeric personal pentru a putea fi identificat în cazul în care s-ar fi întâmplat ceva rău cu el. În cele din urmă a fost găsit de salvamontişti argeşeni. După ce i-a găsit și pe ceilalți patru, salvamontișrii i-au ajutat să coboare de pe munte în siguranţă.

”În timpul cât a stat singur pe munte, părăsit de colegii de grup, s-a gândit numai la faptul că va muri și nu va mai fi găsit, că îl mănâncă animalele sălbatice etc. Și-a scris cu marker pe picior CNP-ul, numele și numărul de la mașină, în speranța că, dacă cineva îl va găsi, să știe “cine a fost”. Dragi părinți, aveți grijă de copii! Sunt tineri, teribiliști, dar este foarte trist să aflați de la noi că, Doamne ferește, nu mai sunt în viață!” – a povestit salvamontistul Cristian Toma, pe pagina sa de Facebook.

Alex Vlaicu

Foto Lacul Capra: Nicu Ivănescu - Facebook

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea