Un judecător din Argeș – exclus din magistratură

Consiliul Superior al Magistraturii a decis săptămâna trecută să admită acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva judecătorului Daniel Dumitru Dumitru, de la Judecătoria Pitești. S-a decis excluderea sa din magistratură  pentru „exercitarea funcției cu rea-credință” și „nerespectarea îndatoririi de a se abține”. Decizia CSM nu este definitivă, judecătorul exclus are drept de recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Acțiunea disciplinară a fost declanșată față de judecătorul Daniel Dumitru în urma unui dosar de viol pe care acesta l-a judecat. Pe 27 mai 2020, judecătorul a decis să condamne pe inculpat la 2 ani şi 11 luni cu suspendare. Este vorba de Antonio Laurenţiu Stoica, un bărbat în vârstă de 50 de ani, care era în arest din noiembrie 2020, după ce o anchetă a scos la iveală că acesta îşi abuzase sexual fetiţa în vârstă de doar 6 ani. Abuzurile au fost comise în perioada septembrie-octombrie 2019, în perioada în care mama fetiţei a fost plecată în judeţul Prahova pentru a rezolva mai multe probleme. Ororile au ieşit la iveală după ce micuţa i-a povestit mamei prin ce a trecut. Dus la audieri, Antonio Laurenţiu Stoica şi-a recunoscut în cele din urmă faptele, semnând şi un acord de recunoaştere pentru a obţine o pedeapsă mai mică. Judecătorul Daniel Dumitru Dumitru a decis să îl condamne pe tatăl pedofil la închisoare cu suspendare, stabilind în plus ca acesta să nu revină în locuinţa familiei, să nu se apropie de fetiţa sa sau de membrii familiei acesteia. Doar că la o zi de la pronunţare, inculpatul a mers acasă, încălcând măsura dispusă de către instanţă. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti au cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv pentru tatăl pedofil, numai că judecătorul Daniel Dumitru Dumitru a decis să îl lase iar în libertate pe inculpat, considerând că nu se impune înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului preventiv. Hotărârea privind condamnarea la doi ani și 11 luni de închisoare cu suspendare a fost atacată de procurori. În iulie 2020, Curtea de Apel Pitești a dispus condamnarea bărbatului la cinci ani de închisoare cu executare.

 

Exclus din magistratură pentru exercitarea funcției cu rea-credință și „nerespectarea îndatoririi de a se abține”

Judecătorul Daniel Dumitru Dumitru a fost găsit vinovat de săvârșirea a două abateri disciplinare: exercitarea funcției cu rea credință și nerespectarea îndatoririlor de a se abține, respectiv formularea de cereri repetate și nejustificate de abținere, care au avut ca efect tergiversarea soluționării cauzelor.

În continuare, vă relatăm hotărârea Secției pentru judecători a CSM în materie disciplinară:

„Cu majoritate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Dumitru Dumitru Daniel – judecător în cadrul judecătoriei Pitești. În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Dumitru Dumitru Daniel – judecător în cadrul Judecătoriei Pitești, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. t) teza I și lit. i) teza I din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cu opinie separată în sensul respingerii acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Dumitru Dumitru Daniel – judecător în cadrul Judecătoriei Pitești pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. t) teza I și lit. i) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, ca neîntemeiate”.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea