Țevile vechi de 40 de ani de la Bazinul Olimpic au fost înlocuite

# Vizită la trei dintre șantierele Piteștiului

# Sala Polivalentă va fi inaugurată până în septembrie

Deși unii dintre adversarii politici ai primarului Cristian Gentea susțin că investițiile în Pitești bat pasul pe loc, realitatea e cu totul alta. În municipiu sunt deschise, în prezent, 24 de șantiere, lucrări mari aflate în derulare. La acestea se adaugă și cele de reparații curente de la școlile din muncipiu, care trebuie finalizate până la începerea noului an școlar. Piteștiul este un oraș viu, în continuă schimbare. Sunt investiții atât în infrastructura rutieră, cât și în educație sau sport. Săptămâna trecută, jurnaliștii din Argeș au fost invitați, de către primarul Cristian Gentea, la șantierul a trei dintre investițiile mari din municipiu. Traseul stabilit a fost între Colegiul Național „Zinca Golescu” – Bazinul Olimpic – Sala Polivalentă. Trei investiții a căror valoare totală se ridică la peste 133 de milioane de lei.

Etajul 1 de la Colegiul „Zinca Golescu” este gata. Urmează parterul și etajul doi până la începerea noului an școlar

Prima oprire a fost la Colegiul „Zinca Golescu”, unde se desfășoară un proiect de consolidare și reabilitare a clădirii. O lucrare cu cântec, începută în urmă cu un deceniu. Din anul 2018 lucrarea este finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală. La sfârșitul anului 2020 contractul a fost reatribuit, lucrarea de la „Zinca Golescu” fiind câștigată prin licitație de asocierea SC Zeus SA (lider de asociere) și SC Arhiama Structuri Design SRL. Termenul de finalizare este 30 mai 2024. În prezent, lucrările privind consolidarea și reabilitarea Colegiului sunt executate în proporție de aproximativ 30%.

Din fericire, ele avansează în ritm alert, conform graficului solicitat constructorilor de către primarul Piteștiului. Primul etaj al clădirii e aproape gata, iar în sălile și laboratoarele de curs urmează să fie montate mobilierele și echipamentele specifice. Deși constructorii i-au spus edilului că parterul și etajul doi al clădirii urmează să fie gata după 15 august, Cristian Gentea a cerut ca măcar o parte dintre lucrări să fie realizate până la această dată pentru ca unitatea de învățământ să aibă timp pentru a pregăti clasele pentru începerea noului an școlar.

La Bazinul Olimpic, țevile ruginite au fost dezafectate

A doua oprire a fost la Bazinul Olimpic, unde municipalitatea are în desfășurare două proiecte, unul cu fonduri europene, de modernizare, montare sistem panouri solare și eficientizare energetică, și altul cu fonduri de la bugetul local, care vizează reabilitarea propriu-zisă a clădirii. Am mai fost în vizită la șantierul de la Bazinul Olimpic și în ianuarie 2021, atunci când investiția îi crea mari probleme primarului Cristian Gentea.

„Cred că este investiția care îmi dă cea mai mare bătaie de cap. Aici sunt multe lucrări care nu au fost prinse în proiect și trebuie făcute înaintea eficientizării energetice, asta este ideea. Și mă sperie gândul că trebuie să facem un alt proiect ca să rezolvăm partea aceea prima dată (partea de infrastructură). Proiectul e bun, dar a venit prea devreme, trebuia să analizăm mai bine partea de infrastructură și apoi să aplicăm pentru un asemenea proiect”, recunoștea Cristian Gentea, în primele luni de la preluarea mandatului.

S-a constatat că modernizarea clădirii se făcea fără să se schimbe nici măcar o conductă, deși acestea erau vechi de 40 de ani. Municipalitatea a avut reacție, iar de bugetul local s-au alocat 8,6 milioane de lei pentru etapa de reabilitare a clădirii, în plus față de proiectul de 16 milioane de lei prin fonduri europene. Iar de atunci proiectul de la Bazinul Olimpic a prins contur.

„A fost vorba de o sumă foarte mare de bani pentru a-l finisa. Nu știu dacă cineva ar fi fost mulțumit să îl lăsăm în stadiul în care ar fi fost în urma proiectului de eficientizare energetică. Am ajuns la 86 de miliarde (lei vechi ) din bugetul local. Eu spun că s-a meritat investiția. Cred că în final toată lumea va fi mulțumită”, a precizat primarul Piteștiului, în vizita de lucru de pe șantier.

„Partea a doua a proiectului să știți că din punct de vedere architectural și ca impact vizual a schimbat toată fața bazinului”, a adăugat și Florin Lucaciu, reprezentantul uneia dintre cele două firme care realizează lucrările la Bazinul Olimpic.

Acum, schimbările se văd cu ochiul liber. Țevile pline de rugină au fost dezafectate. La subsolul clădirii mai era o singură conductă veche și aceea urma să fie înlăturată. Bazinul Olimpic va avea un sistem nou pentru încălzirea, curățarea și recircularea apei.

„Tot volumul de apă din bazinul mare se va recircula în regim de patru ore. Practic asta a fost și idea proiectului european pe eficientizare energetică să nu mai mâncăm atâta energie. Acum, practic, pierderi nu mai sunt. Același lucru se va face și pentru bazinul mic”, a mai precizat constructorul.

Tavan tip grilă, din aluminiu, la Bazinul Olimpic

De altfel, bazinul mare, de 50 de metri respectă toate normele impuse pe plan international. „A fost o problemă cu lungimea bazinului. Era o marjă de 5 centimetri pe care a trebuit să o rezolvăm ca să îl putem omologa. Știți că trebuie să aibă fix 50 de metri, conform standardelor Federației Române de Natație și Pentatlon Modern”, a precizat Aurora Dobre, șef Serviciu Bazin Olimpic și Baze de Agrement.

A fost adusă o tabelă nouă. De asemenea, a fost rezolvată și problema tavanului de la Bazinul Olimpic. Structura care susține acoperișul a fost mascată, astfel încât să aibă un aspect plăcut.

„S-a folosit acest tavan, în primul rând pentru aspect pentru că noi aveam o grămadă de canale tehnologice. Sunt cele de ventilații, patrule de cablul. Se vedea totul, adică niște fiare pur și simplu. Modelul a fost recomandarea proiectantului care a făcut proiectul de etapa a doua. E un tavan italian, din aluminiu tot, și se folosește la spațiile mari. La umiditatea asta nu putea să țină altceva”, ne-a precizat unul dintre constructori.

Lucrările de la Bazinul Olimpic Pitești vor fi finalizate în decembrie

Conform informațiilor furnizate de Primăria Pitești, proiectul de eficientizare energetică a fost realizat în jur de 78%, în timp ce proiectul de reabilitare a ajunsla 42%, iar stadiul lucrărilor va crește în ritm rapid în următoarea perioadă.

„Am vorbit cu constructorul, iar finalizarea reabilitării Bazinului Olimpic va fi în decembrie în acest an , cu trei luni mai devreme față de termenul prevăzut în contract, adică martie 2023”, a precizat primarul Cristian Gentea.

Scaunele de la Sala Polivalentă au fost aduse din Egipt

Ultimul șantier vizitat a fost cel de la Sala Polivalentă din Pitești. Investiția, în valoare de 99,4 milioane de lei, este finanțată, prin Compania Națională de Investiții, de Ministerul Devoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Lucrările se află pe ultima sută de metri, iar în perioada următoare se va monta parchetul. S-au desfăurat teste la sistemul de climatizare, sistemul lucrând la capacitate maximă pentru reglare și aducerea la nivelul optim de temperatură pentru suprafața de joc. S-au montat și tribunele retractive, care vor permite când este necesar, mărirea capacității sălii.

O problemă a fost la scaune. Constructorul dorea să pună scaune gri, în cele din urmă la solicitatea municipalității au fost alese și scaune violete, una dintre culorile echipei FC Argeș. Interesant este că scaunele au fost aduse de către constructori tocmai din Egipt.

A fost stabilită prima competiție care se va desfășura la „Pitești Arena”

Un lucru este cert. Sala Polivalentă este echipată pentru desfășurarea la cel mai înalt nivel competițional a jocurilor de volei, baschet, handbal, minifotbal, dar și pentru organizarea de alte evenimente sportive. Adiacent funcțiunilor sportive, au fost realizate zone de agrement, comerciale, pentru conferinţe, zone unde pot funcționa săli de fitness. Printre dotări regăsim și o sală de forță și o sală de recuperare.

„Ne-am dori să facem inaugurarea până în septembrie. Ne-au ținut pe loc niște avize. Au fost contestații la parcare. Am avut contestații peste contestații. Acum totul e în regulă”, a precizat Cristian Gentea.

Iar municipalitatea poartă deja discuții cu diferite federații sportive pentru organizarea unor competiții importante în noua sală polivalentă. La “Pitești Arena” se va desfășura  Campionatul Național de Karate, în perioada 10-12 noiembrie, unde sunt așteptați 450 de concurenți.

„Prima competiţie majoră ce va fi găzduită aici este Campionatul Naţional de Karate, în luna noiembrie. La această competiţie vor participa în total 450 de sportivi din toată ţara. Am avut deja câteva discuţii şi cu cei de la Federaţia Română de Baschet, pentru că ne dorim ca Sala Polivalentă din Piteşti să găzduiască în 2023 Campionatul European de Baschet Under 19”, a mai adăugat Cristian Gentea, primarul Piteştiului.

Se fac angajări pentru Sala Polivalentă

Urmează ca Primăria Pitești să realizeze, în perioada următoare, parcarea exterioară de la Sala Polivalentă, de pe strada Basarabiei, fiind deja semnat contractul. Tot municipalitatea a amenajat, recent, prin bani de la bugetul local, un zid de sprijin în spatele Sălii Polivalente, pe str. Codrii Cosminului.

De asemenea, a fost aprobată organigrama noului serviciu care va gestiona Sala Polivalentă. Acesta va funcționa în cadrul Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului (SPEP) Pitești și va fi condus de un șef de serviciu.

„S-a făcut o secție în cadrul SPEP care se ocupă de întreținerea stadionului, a sălii sportului și a Sălii Polivalente. Sunt 20 de posturi pentru serviciul de administrare a Sălii Polivalente și în perioada următoare vor fi scoase la concurs”, a mai precizat primarul Cristian Gentea.

Alex Vlaicu


 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea