Primăria Valea Iașului, amendată de I.S.U. cu 10.000 lei

# O grădiniță din localitate funcționa, de ani de zile, fără autorizație de securitate la incendiu

Lucrurile sunt simple. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgență a controlat o grădiniță din localitate de două ori, pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute de lege – obținerea autorizației de securitate la incendiu. În anul 2019, la primul control, în urma constatării neîndeplinirii obligațiilor, ISU a preferat să dea un avertisment. UAT Valea Iașului nu a întreprins, de atunci, nici o măsură pentru intrarea în legalitate, așa că a fost sancționată, la al doilea control, din 2021, cu amenda maximă, de 10.000 lei. S-a ajuns la proces, însă ambele instanțe – atât cea de la Judecătoria Curtea de Argeș dar și cea de la Tribunalul Argeș (definitivă în vara acestui an) - au dat dreptate celor de la ISU.

 

Prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a judeţului Argeş, s-a reţinut că Unitatea Administrativ Teritorială Valea Iaşului, reprezentată prin primar, nu a solicitat şi obţinut, în calitate de finanţator, autorizaţia de securitate la incendiu pentru imobilul Grădiniţa cu program permanent din Ungureni. Prin acelaşi proces-verbal s-a reţinut că fapta e sancţionată cu amendă de la 5001 la 10.000 lei, aplicându-i-se petentului sancţiunea amenzii de 10.000 lei.

 

De menționat că grădinița a fost deschisă încă din anul 2017, iar neluarea măsurilor de intrare în legalitate a U.A.T. Valea Iaşului  a  pus în pericol, grav, viaţa copiilor, a personalului didactic şi auxiliar, cât şi a forţelor de intervenţie în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă.

S-a ajuns la proces, UAT Valea Iașului considerându-se nedreptățită că a luat această amendă. Instanţa de fond însă a apreciat că nu se justifică înlocuirea pedepsei amenzii cu avertisment, în condiţiile în care nu se poate susţine că fapta petentului este de o gravitate redusă, fiind de neacceptat ca  autorizaţia de securitate la incendiu să nu fie obţinută nici până în prezent, în condiţiile în care petentul a beneficiat de clemenţă, în anul 2019, când a fost sancţionat cu avertisment, şi totuşi a continuat să nu respecte cu bună ştiinţă dispoziţiile legale menite să garanteze viaţa şi sănătatea persoanelor.

Așa că, în 2021, la Judecătoria Curtea de Argeș este respinsă plângerea contravențională formulată împotriva primirii amenzii. Dar nu, ca să fie cheltuială până la capăt, UAT Valea Iașului a mers înainte, reușind să înfrângă, în vara anului curent, și la Tribunalul Argeș. La care Tribunal este respins apelul ca nefondat.

De menționat că actualul creier al instituției, primarul Cristian Enescu, a fost, înainte de a se sui pe fotoliul de primar, viceprimar al comunei. Așadar, se poate spune că toate aceste minuni s-au întâmplat – cu costuri destul de mari pentru localitate – în timp ce Domnia Sa era plătit, din banii aceleiași localități, ca să prevină astfel de evenimente.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea