Fostul deputat PNL Theodor Nicolescu vrea să își recupereze, din detenție, calitatea de avocat

# Acesta a dat în judecată Baroul Argeș # Avocatul Luminița Ioana: „Mulți dintre noi am fost prieteni cu el, dar trebuie să respectăm legea!”

Theodor Cătălin Nicolescu, fostul deputat PNL de Argeș, a fost condamnat, în octombrie 2019, la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au găsit vinovat pe fostul parlamentar pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, fiind achitat, în schimb, pentru abuz în serviciu.  La câțiva ani de la condamnare, acesta a încercat să scape de închisoare, după ce a depus pe rolul Curții de Apel București o cerere de revizuire și o contestație la executare. Nu a fost însă cu noroc, ambele solicitări fiind respinse de instanță în acest an.

Tot la Curtea de Apel București se judecă, în prezent, un dosar în care Theo Nicolescu cere anularea deciziei Uniunii Naţionale a Barourilor din România, prin care s-a dispus încetarea calității sale de avocat. Următorul termen al dosarului a fost stabilit în toamnă, pe 26 septembrie 2022. Amintim că Nicolescu a făcut parte ca avocat din Baroul Argeș.

Luminița Ioana, decanul Baroului Argeș: „Domnul Theo Nicolescu rămâne colegul nostru”

 

În urma condamnării și încarcerării sale, Consiliul Baroului Argeş a dispus, conform legii, excluderea lui Nicolescu din Barou. În Legea 51/1995  pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat se menționează  că încetează calitatea de avocat a unei persoane „dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii”, dar și faptul că „Este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate”. Fapte ce au fost respectate și de Baroul Argeș în privința lui Theodor Nicolescu.

„La momentul la care dânsul a primit acea condamnare, legea noastră prevedea că nu va putea să mai fie avocat. Aveam art. 14 din Lege care ne impunea să constatăm starea de incompatibilitate, că nu mai putea să fie avocat. Am emis decizie, am respectat legea și asta a fost tot. E dreptul dumnealui să o conteste. Există pe rol un dosar la Curtea de Apel București. Așteptăm soluția instanței. Pentru noi, domnul Theo Nicolescu rămâne colegul nostru. Mulți dintre noi am fost prieteni cu el, dar trebuie să respectăm legea! Au mai fost cazuri de colegi care au trecut prin această situație. Chiar dacă nu aveau legătură cu săvârșirea unor infracțiuni în perioada în care au fost avocați și am procedat la fel. Nu am făcut decât să respectăm legea în vigoare la momentul respectiv. Nu este o hotărâre a mea ca decan, este hotărârea Consiliului”, a precizat Luminița Ioana, decanul Baroului Argeș.

Cert este că de la excluderea lui Theo Nicolescu din Baroul Argeș nu au mai existat astfel de cazuri în județul nostru.

A cerut și anularea Statutului profesiei de avocat

De asemenea, Theodor Nicolescu a cerut, la aceeași instanță, anularea în parte a Statutului profesiei de avocat adoptat prin Hotărârea Consiliului UNBR nr. 64/2011.

Prin cererea de chemare în judecată, „reclamantul ( Nicolescu Theodor Cătălin n. red.) a solicitat ca instanța să dispună anularea în parte a Statutului profesiei de avocat adoptat prin Hotărârea Consiliului UNBR nr. 64/2011 în sensul desființării art. 58 alin. 2 și a Subsecțiunii a 3-a  (art. 26 – art. 26 ind. 7) din Statut considerând că acestea au fost adoptate cu exces de putere prin depășirea limitelor competențelor stabilite prin dispozițiile Legii nr. 51/1995 și ale Legii nr. 24/2000, considerând în esență că excluderea din profesie pentru apariția unui caz de nedemnitate reprezintă o sancțiune disciplinară și ca atare consiliului baroului i s-a atribuit în mod ilegal prin art. 58 din Statut competența de a dispune încetarea calității de avocat, deși aceasta ar trebui să aparțină comisiei de disciplină, iar prin Statut nu se pot stabili norme derogatorii de la procedura disciplinară în cazul excluderii pentru cauză de nedemnitate deoarece Legea nr. 51/1995 nu prevede această posibilitate”, se arată în dosarul la Curtea de Apel București.

În cele din urmă, instanța a respins cererea acestuia ca neîntemeiată. Theodor Nicolescu a făcut recurs, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, urmând ca în perioada următoare să se dea o decizie.

Pentru ce a fost condamnat Nicolescu în dosarul ANRP

În dosarul în care Theo Nicolescu a primit opt ani de înschisoare cu executare, procurorii DNA susțineau următoarele: „În perioada 2007-2008, Nicolescu Theodor-Cătălin, care la momentul respectiv deținea funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul acțiunilor pe care aceștia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. În schimbul banilor, Nicolescu Theodor-Cătălin, prin prisma funcției și calității pe care o deținea, urma să asigure soluționarea favorabilă și cu celeritate a dosarelor de despăgubire. Ca urmare a soluționării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafață de 20,5 ha, teren situat în București, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2009-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani și contravaloarea acțiunilor. Banii au fost remiși în general, în tranșe de până la 250.000 de lei, în lei și euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul”.

Doar fostul deputat argeșean și un expert evaluator au fost condamnați în cauză, ceilalți inculpaţi din dosarul retrocedărilor ANRP primind soluţii definitive de achitare. În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi. Printre cei achitați de magistrații instanței supreme se află Horia Georgescu, fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), avocatul Ingrid Mocanu sau fostul deputat Marko Attila-Gabor.

Amintim că în iulie 2022, fostul deputat Theodor Nicolescu a fost achitat definitiv într-un alt dosar ANRP. ÎCCJ a decis definitiv achitarea celor opt inculpati din cauză. Toate achitările au fost dispuse în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedură penală potrivit căruia „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Alex Vlaicu

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea