PNL și PSD Argeş se ceartă pe Spitalul Municipal al Piteştiului!

# Ion Mînzînă (foto sus): ”Construcția unui spital nu înseamnă doar să construiești o clădire!”

# Marius Nicolaescu: „Le-aș recomanda să se apuce de învățat administrație, pentru că altfel nu pot conduce nici măcar campania agricolă de toamnă”

Deşi PSD şi PNL sunt în coaliţie de guvernare la nivel naţional, în Argeş s-au încins spiritele. Liberalii strigă cu şapte guri că vor spital municipal la Piteşti, iar şeful Consiliului Judeţean comentează acid dorinţele PNL. În decembrie anul trecut a avut loc chiar o dezbatere publică pe această temă, iar părerile sunt împărţite. Unii spun că e nevoie de încă un spital în Piteşti, iar alţii argumentează că va fi greu de susţinut un nou spital, din punct de vedere financiar.

De unde bani? De unde medici? Pentru că ne imaginăm că liberalii visează că la Spitalul Municipal vor veni medici numai unul şi unul. Altfel, de ce ne-ar trebui un nou spital?

 

Şi e suficient să privim strădania primarului Ion Georgescu de la Mioveni - care după ce a construit un spital de la zero, a continuat lupta cu sistemul, pentru a aduce medici – ca să realizăm că nu-i de joacă cu spitalul. Dar liberalii cer imperativ conducerii judeţului să se implice.

 

„Județul Argeș are nevoie urgentă de un spital nou, dar concret nu se face nimic”

„Județul Argeș are nevoie urgentă de un spital nou, dar concret nu se face nimic. Spun unii că pentru argeșeni cel mai bun spital este autostrada, cea care te duce la un spital decent în Capitală. Noi, liberalii, vrem să schimbăm această gândire păguboasă și luptăm pentru construcția unui spital județean. Nu este ușor să construiești un spital și nici nu-l poți face de pe o zi pe alta. Însă, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), România are un minimum de 25 de unităţi medicale care trebuie să fie construite şi dotate de la zero. Este obligația noastră să impunem Argeșul pe lista viitoarelor spitale. Consilierii locali liberali din Pitești se luptă de mai bine de un an pentru a convinge administrația muncipală de necesitatea unei unități noi. Nu au câștigat încă războiul, dar au câștigat o bătălie importantă: realizarea studiului de oportunitate pentru demararea proiectului. Merită felicitați pentru tenacitatea lor! PNL Argeș solicită conducerii Consiliului Județean să depună eforturile necesare și să sprijine proiectul unui spital nou prin PNRR. Glumițele și chicotelile aruncate de la nivelul aroganței funcției deranjează și, în vreme ce unii râd, medicii părăsesc județul, iar bolnavii iau drumul Capitalei. Facem apel la responsabilitate din partea conducerii județene, tratați problemele sistemului de sănătate local cu seriozitate și competență și sprijiniți proiectul unui spital nou pentru Argeș. Altminteri, explicați argeșenilor de ce vă opuneți modernizării sistemului public de sănătate.”, a transmis PNL Argeş.

„Nu ne-a spus nimeni să dărâmăm actualul Spital Județean și să construim unul nou, că probabil am fi făcut-o”

În acest context, şeful judeţului, Ion Mînzînă şi-a exprimat punctul de vedere, spre disperarea liberalilor  are nu sunt dispuşi să accepte alte opinii.

„Am fost întrebat ieri, în conferința de presă, despre faptul că a fost aprobată realizarea unui studiu de oportunitate pentru construirea unui spital nou la Pitești. De principiu, nu am nimic împotrivă! Numai că trebuie să privim foarte realist ceea ce ne propunem și ne dorim! Altfel, rămânem la stadiul de promisiuni sau la idei nefericite, populiste, care nu aduc nimic bun pentru că nu se vor concretiza niciodată. Consiliul Județean Arges are 9 (nouă) spitale în administrare! Știm bine și cu ce probleme ne confruntăm, cu ce presiuni, avem discuții aproape zilnice cu managerii spitalelor care ne cer fonduri suplimentare. Pentru că, așa este în România: autoritatea publică se ocupă de partea administrativă, să asigure fonduri, deși nu are control asupra calității actului medical. Dar nu aceasta este marea problemă în această dezbatere. Ca să construiești un spital nou este o mare provocare. Legislativă, financiară, din multe puncte de vedere. Ce faci însă după ce ai clădirea? Cum o populezi cu personal medical? Finanțarea vine în baza unui număr de paturi, limitat, alocat întregului județ. Spitalele din subordinea CJ Argeș se confruntă cu deficit de personal pe multe specializări.

Spitalul din Mioveni, singurul din țară construit de stat în ultimii 30 de ani (și aici primarul Ion Georgescu și consilierii PSD Arges, dar și guvernarea PSD, care a susținut parțial financiar construcția, merită toate felicitările) – se chinuie de asemenea să găsească specialiști! Și vorbim aici de un spital în care personalul medical era existent, a fost mutat din vechea unitate spitalicească, în noua clădire, deci nu a pornit de la zero!

Nu mai vorbesc de situațiile de la Curtea de Argeș sau Câmpulung! Deci, de unde medici pentru un nou spital, apărut în plus față de cele existente? Dacă vorbim promisiuni doar ca să ne aplaude lumea, e una! Dar de ce domnii liberali care se tot bat cu pumnul în piept pentru un acest nou spital nu i-au cerut genialului Cîțu, când era premier, și ministrului sănătății de la USR să prindă în PNRR și un spital pentru Argeș. Au fost aruncate prin Cluj, Arad și prin alte părți, dar în Argeș, aproape nimic, deși suntem printre puținii care avem proiectele deja făcute! Atenție! Noi chiar am fi putut construi acele spitale foarte repede. Am fost prinși, pe lista lungă, cu radiologia de la Spitalul Județean, dar ne-au uitat cu spitalul de la Vedea.

Repet, de ce, atunci când s-au dus să îl aplaude pe genialul de Cîțu la congres, nu i-au cerut bani să ne dea fonduri pentru un spital? Am mari semne de întrebare că prin PNRR cineva va reuși să construiască spitalele acelea date cu dedicație. Nu ne-a spus nimeni să dărâmăm actualul Spital Județean și să construim unul nou, că probabil am fi făcut-o. De ce nu s-au luptat să primească bani pentru un nou spital atunci? De ce nu vrea Piteștiul să preia un alt spital de la Consiliul Județean? Le dăm și Spitalul Județean și nu cum, ci după ce îl modernizăm, să nu se plângă! Și veți vedea că la finalul acestor proiecte, spitalul Județean va fi și consolidat și modernizat în întregime! E ușor să zicem să construim ceva. Ce facem după? Construcția unui spital nu înseamnă doar să construiești o clădire!”, a transmis Ion Mînzînă.

Marius Nicolaescu: „Le-aș recomanda să se apuce de învățat administrație, pentru că altfel nu pot conduce nici măcar campania agricolă de toamnă…”

Cum liberalii au continuat cu părerile, s-a gândit să le răspundă și Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș: ”Constat că grupul de consilieri liberali agitați ai PNL din Consiliul Local Pitești nu cunosc PNRR. Nici nu prea aveau cum, pentru că sunt prea ocupați cu plasatul de oameni din diverse Consilii de Administrație pentru a-i recompensa pentru serviciile politice, și de contracte cu statul, pe care uită să le mai și declare. Au început campania electorală, pur și simplu! Aceste „valori” liberale nu au idee nici măcar cum ar putea construi clădirea, darămite și ce înseamnă existența și gestionarea de facto a unui spital! Ei de fapt amăgesc cetățenii cu o himeră. Pentru că cel puțin deocamdată, construcția unui nou spital rămâne o utopie. Le-a explicat foarte clar și singurul primar din România care a construit un spital de stat, Ion Georgescu. Am auzit de multe ori, la PNL, că un proiect a fost pus în practică pentru că l-au susținut … verbal, dar este pentru prima dată când aud că un proiect este blocat din vorbe. Evident, ambele variante sunt posibile în mintea unora care nu fac decât speculă și care nu prea au reușit în viața lor să construiască nici un coteț pentru găini, darămite edificii publice sau să coordoneze servicii publice!

 

Le-aș recomanda cu tărie să se apuce de învățat administrație pentru că altfel, cu asemenea neprofesioniști, nu pot conduce nici măcar campania agricolă de toamnă, darămite un județ!”, spune Marius Nicolaescu.

 


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea