Dat în urmărire internațională de doi ani, falsul transportator din Pitești a fost prins de victimele sale

# Și-au făcut singuri dreptate! Păgubiții au plecat pe urmele lui, l-au depistat și l-au pus la dispoziția polițiștilor

Pe 10 august, falsul transportator Marius Florin Dragomirescu, din Pitești, a fost identificat și arestat pe raza județului Timiș. Acesta era dat în urmărire internațională de Poliția Română de aproape doi ani, pe numele acestuia fiind emise mai multe mandate de reținere pentru săvârșirea de infracțiuni economice. În noiembrie 2020, a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru înșelăciune, fals informatic și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Acum, inculpatul a fost condus în Penitenciarul Timișoara pentru a-și ispăși pedeapsa.

În perioada în care era căutat de poliție, bărbatul a dat, în continuare, țepe de sute de mii de lei, pe bursa de transport, atât în țară cât și în străinătate. Inculpatul contacta diverse persoane, care utilizau bursa de transport, prin intermediul căreia erau solicitate servicii de transport rutier de marfă, pretinzând că ar avea calitatea de reprezentant al unor prestatori de servicii de acest tip.

Unicul său scop era acela de a le lua banii, fără a oferi în schimb şi serviciul promis, pentru că nu avea nimic în comun cu transportatorii. În acest fel, inculpatul ar fi păcălit sute de persoane. Și asta până în august 2022 când a fost prins și predat poliției chiar de către victimele sale.

 

Victimele și-au făcut singure dreptate!

Săturate de dificultatea cu care Poliția Română își face treaba în acest caz, două persoane, păgubite de Marius Florin Dragomirescu, au deschis propria anchetă și au început să meargă pe urmele infractorului. După trei luni de cercetări, aceștia l-au identificat pe falsul transportator și l-au pus la dispoziția autorităților. Și asta în condițiile în care bărbatul era dat în urmărire de Poliția Română de peste un an și jumătate.

Am discutat cu una dintre persoanele care a ajutat la prinderea falsului transportator. Acesta a acceptat să vorbească cu noi, sub protecția anonimatului, despre modul în care au reușit să îl depisteze pe condamnat. Atât el, cât și prietenul său au fost păcăliți de piteștean pe bursa de transporturi, pierzând în acest fel, în total, aproximativ 10.000 de euro. Cei doi prieteni au început cercetările în cauză, mai în detaliu, în luna mai a acestui an. Au constatat că bărbatul se folosea de anumite firme, fără ca proprietarii de drept să știe acest lucru. Le spărgea contul de bursă și dădea curse de pe firmele oamenilor. Se folosea de nume false și schimba numerele de telefon după fiecare țeapă. Deși la început au colaborat cu poliția, văzând că ancheta nu se îndreaptă către nimic concret, au luat problema în propriile mâini. Prima dată, păgubiții au intrat pe o pistă greșită, dar acest lucru nu i-a făcut să cedeze. În cele din urmă, au aflat că falsul transportator s-ar ascunde undeva prin județul Timiș, unde și-ar fi găsit adăpost după ce s-a întors din străinătate în acest an. Ar fi închiriat mai multe imobile, pe numele unor femei. De altfel, în scurta perioadă de timp petrecută în județul Timiș, reușise să se înconjoare de mai multe persoane. Erau ”săgețile” lui, oameni care să îl ajute la nevoie.

A fost găsit într-o comună din județul Timiș

Deși locuiau, fiecare dintre ei, la peste 400 de kilometri de locul unde s-ar fi aflat țeparul, victimele acestuia au făcut tot ce le stă în putință pentru a-i găsi urma.  Pas cu pas au reușit să strângă probe concludente. Iar în data de 10 august au ajuns în satul Beregsău Mare, din comuna Săcălaz - județul Timiș, unde toate indicile arătau că Marius Florin Dragomirescu și-ar fi găsit adăpost. A fost găsit de aceștia într-o casă din comună. Victimele au chemat poliția și l-au predat pe infractor. Doar că surpriză, în fața polițiștilor bărbatul s-a dat drept altcineva, pe nume Cătălin, susținând că nu este el cel căutat. S-a constatat că acesta seamănă izbitor de mult cu poza din buletin a persoanei respective. După mai multe audieri și-a recunoscut faptele, fiind arestat și condus la Penitenciarul Timișoara pentru a-și ispăși pedeapsa de 3 ani și 6 luni de închisoare. Piteșteanul era complet schimbat față de ultima dată când a luat contact cu poliția. Mai mult, semăna identic cu persoana ale cărei date de identificare le-a pus la dispoziția oamenilor legii.

”La vamă putea să treacă fără probleme cu buletinul respectiv. Avea temele făcute în orice situație”, ne-a precizat una dintre persoanele care au ajutat la prinderea piteșteanului.

IPJ Timiș: ”A furnizat polițiștilor date false de identificare”

”La data de 10 august a.c., aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în localitatea Beregsău Mare, din județul Timiș, polițiștii Secției 2 Rurale Săcălaz au procedat la legitimarea unui bărbat, care nu avea asupra sa documente de identitate, furnizând polițiștilor date false de identificare. Bărbatul a fost condus la sediul poliției, iar în urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat că are 34 de ani, este din Pitești, județul Argeș, iar pe numele acestuia era emis un mandat de arestare preventivă pentru săvârșirea de infracțiuni economice, respectiv: înșelăciune, fals informatic și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Persoana în cauză a fost escortată și introdusă în Penitenciarul Timișoara”, se arată într-un comunicat de presă emis redacției noastre de IPJ Timiș.

A fost trimis în judecată în două dosare penale, în 2022

În anul 2022, Marius Florin Dragomirescu a fost, deja, trimis în judecată în două dosare penale, unul la Judecătoria Pitești și altul la Judecătoria Oradea. În dosarul de la Pitești, inculpatul este acuzat de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată (7 acte materiale), și fals informatic, în formă continuată (3 acte materiale). În cauză s-au constituit ca părți civile cinci persoane și două societăți comerciale. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești au arătat în rechizitoriu că inculpatul, pe parcursul anului 2020, ”a conceput un mod de operare, prin mijloace frauduloase, pentru inducerea în eroare a persoanelor fizice și juridice interesate de cumpărarea de servicii de transport marfă şi vânzări auto, prin preluarea unor comenzi de transport lansate de persoanele interesate pe bursele de transport, de pe internet, dar și prin postarea de anunţuri fictive de transport bunuri, prezentându-se uneori sub nume și calități mincinoase, de administrator firmă sau de dispecer la firme de transport ori de cărăuș, (...) urmate de încasarea unor sume de bani, de regulă cu titlu de avans, de la persoanele induse în eroare, știind de la început că nu va executa nicio obligație aparent asumată, cauzând un prejudiciu de aproximativ 60.000 lei”.

Cu ocazia cercetărilor efectuate, a rezultat faptul că inculpatul nu figurează și nu a figurat ca asociat și/sau administrator în nicio societate comercială înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului. De asemenea, inculpatul a mai fost trimis în judecată, tot la Judecătoria Pitești, și în 2021, pentru fapte similare.

În perioada în care era căutat de poliție, octombrie 2020 – august 2022, falsul transportator ar fi continuat, fără probleme, activitatea infracțională. Conform surselor noastre, acesta ar fi păcălit mai multe persoane, printre care: un cetățean italian cu suma de peste 120.000 de euro , dar și o româncă stabilită în Germania cu suma de peste 60.000 de euro. Oamenii legii ar fi deschis, în acest sens, mai multe dosare penale.

Din păcate, șansele ca persoanele păgubite să își recupereze banii sunt foarte mici. Inculpatul nu are niciun bun pe numele său. În plus, este cunoscut ca un împătimit al jocurilor de noroc!

Decizia unui judecător l-a ajutat pe inculpat să fugă de autorități

Marius Florin Dragomirescu era căutat de polițiști din 22 octombrie 2020. Acesta a fost pus în libertate de un magistrat de la Judecătoria Pitești, care a respins propunerea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești privind arestarea preventivă a inculpatului. Bărbatul a fost lăsat în libertate  fără a fi menținută nici măcar măsura controlului judiciar. Precizăm că pe 15 octombrie 2020, polițiștii din Argeș l-au depistat, în flagrant delict, pe acesta, imediat după obținerea unei sume de bani.

Surse judiciare ne-au precizat că inculpatul a fost prezent la soluționarea contestației, în data de 22 octombrie 2020, la Tribunalul Argeș, fiind asistat de un apărător ales. După terminarea ședinței din camera de consiliu, a părăsit sediul instanței și apoi chiar teritoriul țării, în scopul de a se sustrage de la arestarea preventivă și de la urmărirea penală.

Astfel, acesta nu a mai putut fi depistat pentru punerea în executare a mandatului de arestare preventivă. La trei săptămâni de la dispariția sa, inculpatul a fost și condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare, cu executare.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea