Ministrul Muncii îi trimite la muncă pe asistaţii sociali!

Vineri, 26 august, Guvernul Ciucă a aprobat majorarea ajutoarelor sociale. În plus, au fost adoptate o serie de măsuri care nu-i vor încânta deloc pe mulţi dintre beneficiarii de ajutoare sociale, care de ani buni stau cu mâna întinsă la primari, ca să primească ajutoarele sociale. Mai nou, asistaţii sociali vor fi înregistraţi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi li se vor căuta locuri de muncă.

“Este aprobarea venitului minim de incluziune, care vine cu o nouă viziune asupra a ceea ce înseamnă asistenţa socială în România. Erau trei prestaţii sociale până acum, ne referim la venitul minim garantat, la alocaţia de sprijin pentru familiile cu copii, dar şi la ajutorul pentru încălzire. Ajutorul pentru încălzire a fost tratat separat în Legea 226/2021 şi au rămas cele două prestaţii sociale care au fost introduse aici.

 

Această reformă în asistenţă socială, ceea ce înseamnă venitul minim de incluziune, are, din punctul meu de vedere, trei piloni extrem de importanţi. Primul este vorba de combaterea sărăciei şi evitarea excluziunii sociale. Al doilea pilon extrem de important este ca atunci când familia vine şi solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din cadrul familiei vor fi înscrise automat la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, după aprobarea dosarului de venit minim de incluziune. Persoana respectivă este obligată să se deplaseze la agenţia de ocupare, moment în care se declanşează un plan de intervenţie, astfel încât persoana respectivă va fi consiliată, va fi calificată sau recalificată, dacă este cazul şi i se va căuta un loc de muncă. Cea mai bună protecţie socială pentru cei apţi de muncă este existenţa unui loc de muncă.”, a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi., potrivit Stiripesurse.ro.

 

Ajutoarele sociale s-au majorat astfel:

• de la 260 lei/adult echivalent la 275 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social)

• de la 300 lei/adult echivalent la 400 lei/adult echivalent în cazul persoanelor vârstnice

• de la 600 lei/adult echivalent la 700 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocație pentru susținerea familiei)

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea