ISTERIE! Primăriţa Elena Lasconi vrea să facă un credit de 55.000.000 lei, cu dobânzi uriaşe, pentru a executa lucrări la Câmpulung!

# Viceprimarul Nicolae Zaharia: ”...Erau niște sume foarte mari și erau niște proiecte care nu aveau viabilitate”

Câmpulungul e şantier! Se lucrează intens la reabilitare străzi, creare de noi locuri de parcare, canalizare, reţea de gaze, construire Hală Piaţa Centrală. La prima vedere, sunt semne bune că municipiul merge în direcţia corectă, dar sunt semnale tot mai clare că viitorul nu e atatât de promiţător pentru cetăţeni. Câmpulungeanca Corina Scarlat spune, cu subiect şi predicat, că primăriţa Elena Lasconi e pe cale să acceseze un împrumut de 55.000.000 lei, pentru a executa lucrări în oraş.

Multe primării din ţară apelează la împrumuturi pentru a rezolva probleme urgente pentru comunitate. Dar Câmpulung, un oraş fără locuri de muncă, nu prea e în condiţii să se împrumute. Ani de zile, cetăţenii (şi aşa săraci) vor plăti bani grei, pe seama aroganţelor primăriţei lor care nu prea cântăreşte riscurile. Ca să vă faceţi o idee, la un credit de 55.000.000 lei, dobânda este de peste 42.000.000 lei. O sumă uriaşă, desigur.

Vestea proastă e că primăriţa a calculat ceva, iar realitatea e ceva dureroasă, potrivit Corinei Scarlat:

 

„Primăriţa Elena Lasconi ne îndatorează şi copiii! Câmpulungenii vor achita în 15 ani un credit de 111.151.000 lei! Fiecare câmpulungean între 0 – 100 ani va fi îndatorat cu 3.705 lei. O familie de 4 persoane va plăti 14.820 lei!

Creditul de 55.000.000 lei va fi luat pentru reabilitarea câtorva stăzi, canalizare, construire Hală Piaţa Centrală s.a.m.d. Restul de 56.151.000 lei vor fi dobânzile!

După socoteala Primăriei la creditul de 55.000.000 lei, dobânzile vor fi însă de 42.192.592 lei. În total, creditul va 97.192.592 lei, oricum o sumă imensă pentru posibilităţile Câmpulungului. Este cu 13.958.408 lei mai puţin decât a rezultat din calculele mele.

Iată de ce după socoteala Primăriei a ieşit dobânda mai mică cu 14 milioane lei decât am calculat eu. Primăria a calculat dobânda după ROBOR pe 3 luni, de 6,44% plus 2% pe care şi-I pune banca, la data de 30 iunie 2022. Eu însă am calculat folosind ROBOR pe 3 luni de 8%, din 2 august 2022, plus cei 2% ai băncii care va acorda creditul. Astăzi, de exemplu, ROBOR este de 7,97%, iar pe 8 august a fost de 8,14%.

Aşadar, Primăria a folosit un ROBOR din iunie, care nu mai există, pentru a crea aparenţa că dobânzile înrobitoare pe care le vor plăti câmpulungenii sunt mai mici cu 14 milioane lei, adică 42 mil în loc de 56 mil.

Legea prevede un grad de îndatorare a unei Primării de maxim 30% din media veniturilor pe ultimii 3 ani. Conform Primăriei, cu acest credit gradul de îndatorare al Primăriei va ajunge la 24,61%, dar calculând la dobânda ROBOR din iunie, de numai 6,44%. După cum v-am spus, astăzi ROBOR este de 7,97% şi va mai creşte. Dacă gradul de îndatorare permis de lege va fi depăşit, atunci creditul este ilegal.

În proiectul de Hotărâre a Consiliului Local pentru aprobarea împrumutului, nu sunt consemnate veniturile Primăriei din ultimii trei ani aşa cum prevede legislaţia, pentru a fi clar pentru oricine dacă nu se va depăşi limita de îndatorare a oraşului.

Este deja treaba consilierilor să verifice ce vor vota, dar şi a altor instituţii ale statului (Camera de Conturi a Judeţului Argeş, Ministerul Finanţelor sau Prefectura Argeş, instituţie care verifică legalitatea actelor administraţiilor locale din judeţ).

Un alt semn de întrebare este dobânda de 2% pe care o va pune banca ce va acorda creditul. De unde ştie Primăria dinainte că va fi fix 2% şi nu 1,92%, dacă se presupune că va fi o licitaţie între mai multe bănci, pentru acest credit? Dacă cumva “şi-au făcut vorbele” cu banca, atunci nu este în regulă, pentru că aşa ceva se face de regulă în dauna interesului public. De ce vorbesc ei de ROBOR la 3 luni, şi nu la 6 sau 9, ori 12 luni? Sau cu dobândă fixă? Ar fi mult mai avantajos pentru oraş. De ce nu fac licitaţie pentru acordarea creditului cu dobândă fixă? Poate se găseşte vreo bancă să oferteze. De unde ştiu dinainte că nu vor găsi? Au făcut cumva vreo licitaţie şi nu ştim şi noi?

Atingerea gradului de îndatorare este nesăbuită, pentru că va lega Primăria de mâini. Dacă apare vreo urgenţă, nu vor mai putea lua un credit ca să rezolve problema apărută. Nu vor mai putea lua credite nici ca să pună partea de cofinanţare la proiectele pe fonduri europene. Nu vor mai putea lua niciun credit, pentru că nu permite legea. Dar nu mai contează nimic, vor repede, acum, mormanul de bani.

În altă postare vom dezbate despre oportunitatea creditului, dacă chiar aveam nevoie să ne îndatorăm cu peste 111 milioane lei (22,7 milioane euro).

Câmpulung merită mai mult!”, a comentat Corina Scarlat, pe pagina sa de Facebook.

Un alt comentariu ridică semne de întrebare cu privire la modul în care vor fi cheltuiți banii:

Billy MV: ”M-am uitat pe proiectul de hotărâre în cauză și m-a lăsat cu gura căscată când am văzut care este proiectul cu cei mai mulți bani de investit: STRADA LECULESTI, fraților!!! Peste 42 milioane de lei, adică aproape jumătate din toți banii de investiții, în care cei 55 milioane împrumutați sunt parte.

Strada Leculești nici nu poate fi considerată stradă căci este o fundătură pe care se află 4 (PATRU!!!) gospodării.

Este acest proiect, pentru PATRU gospodării, un proiect de importanță strategică pentru Câmpulung, de se împrumută primăria cu 55 milioane (din care 21 milioane pentru Leculești)?”

Nicolae Zaharia, viceprimar (PNL) Câmpulung: ”...Erau niște sume foarte mari și erau niște proiecte care nu aveau viabilitate.”

Intrigați, am ținut să aflăm și părerea viceprimarului localității, liberalul Nicolae Zaharia

Redactor: Cum vi se pare acest împrumut, cum considerați că vor fi cheltuiți acești bani?

Nicolae Zaharia, viceprimar (PNL) Câmpulung: Noi am avut, și în cadrul Consiliului Local, un proiect de Hotărâre cu privire la aprobarea unor indicatori și grupul consilierilor locali PNL s-au abținut cu privire la acești indicatori. Nu se justificau. Erau niște sume foarte mari și erau niște proiecte care nu aveau viabilitate.

Redactor: Dar cu privire la propunerea de a fi contractat un împrumut?

Nicolae Zaharia: Din punctul meu de vedere, împrumutul își are justificare în momentul în care vorbim de programe cu finanțare, spre a putea acoperi partea de cofinanțare. Nu altfel... În momentul de față se pare (în Consiliul Local Câmpulung, nota redacției) că se cristalizează o altă alianță. Din punctul meu de vedere, în momentul în care au fost retrase atribuțiile viceprimarului, a avut loc o încălcare a unui acord pe care noi l-am semnat (PNL – USR/PLUS) și alianța nu mai funcționează.

 

Într-un material viitor vom trata problema studiilor, consultanțelor și serviciilor de elaborare plătite din conturile Primăriei Câmpulung. Pe bani serioși. Poate că se justifică, însă cetățenii sunt cei care vor decide...

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea