Pârtieee! Proiectul de la Molivișu ar putea fi gata în 2025

# Până la sfârșitul anului se dorește obținerea unei finanțări de 16 milioane de euro

Se dorește de foarte mult timp, în zona de munte a județului Argeș, să se facă pârtii, să se construiască staţiuni, să se atragă turişti. Doar că de la a vrea până la a se face, e cale foarte lungă. La Molivișu, în comuna Arefu, s-a încercat realizarea unei stațiuni montane. S-a obținut finanțare europeană, s-a cumpărat chiar telegondola, doar că proiectul nu a putut fi realizat. Finanțarea a fost pierdută, iar pe fir au intrat anchetatorii, fiind deschise mai multe dosare penale în care, încă, se fac cercetări.

Pavel Bârlă, fostul președinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivişu, a fost schimbat în 2016. În fruntea Asociației a fost numit Gabriel Dică care a reluat procedurile pentru realizarea unui proiect la Molivișu.

Au reînceput discuțiile cu cei patru asociați (Consiliul Județean Argeș, UAT Arefu, UAT Brăduleț și UAT Cicănești), și după lungi așteptări, în 2021, a fost adoptat de Guvern proiectul de hotărâre “pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național, cu compensare, de către Primăria comunei Arefu a terenului în suprafață de 3,0730 ha, în vederea realizării obiectivului «Construire pârtie de schi A1 Ghițu Molivișu»”. Un hop care a ținut pe loc proiectul vreo câțiva ani! Doar că nu a fost și obstacolul final! Proiectul s-a lovit de lipsa de finanțare!

 

Telegondola ar putea funcționa tot timpul anului

Iar de anul trecut și până în prezent, ADI Molivișu și Consiliul Județean Argeș caută o sursă de finanțare pentru ca noul proiect de la Molivișu să fie dus până la capăt, de această dată. Poate a doua oară e cu noroc!

„Am depășit partea de scoateri de fond forestier și blocajele birocratice de pe la Minister. Am dat de o altă problemă, de finanțarea proiectului. Toată lumea știe că prețurile au crescut. Am actualizat devizul și ne-a cam dat peste cap. Căutăm surse de finanțare, fie fonduri europene, fie fonduri guvernamentale. Asociații nu au posibilitatea să îl implementeze. Proiectul a prins alt contur. Sunt prinse și activități, obiective de vară, și prin acestea rezultă că o să avem un deviz mai mare, în jur de 16 milioane de euro. Pentru două pârtii și alte obiective care sunt pentru sezonul de vară: o sanie de vară, un sistem de tubing, sistem de alimentare, vreo trei clădiri administrative, care au diferite funcțiuni. Vorbim de o clădire care are o suprafață circulară. E dispusă sub formă cilindrică, partea de deasupra este o terasă circulabilă, unde oamenii vor merge și vor vedea peisajul la 360 de grade, se văd lanțurile muntoase, se vede Lacul Vidraru și partea de sud. Clădirea va avea un rol panoramic. Mai avem o clădire cu rol administrativ, iar acolo vom avea un perete de escaladă. Au apărut niște elemente noi în proiectul acesta, menit să funcționeze și pe perioada de vară. (...) Pârtiile de schi, una de începători și una de avansați, sunt interconectate, ajung împreună la 1,5 kilometri. Au covor rulant pentru cei foarte începători, un teleschi pentru cei intermediari, care nu stăpânesc foarte bine tehnica schiului. (...) Domeniul schiabil pe care vrem să îl implementăm va avea mai multe opțiuni, telegondola ne va funcționa tot timpul anului, nu neapărat în sezonul rece”, ne-a precizat Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu.

Gabriel Dică: „Îmi propun pentru anul acesta să obțin finanțarea de peste 86 milioane de lei”

În urma eșecului primului proiect, toată finanțarea primită a trebuit restituită. La sfârșitul anului 2016, sumele au fost rambursate către Ministerul Dezvoltării. În acest fel noua conducere a ADI Molivișu a evitat penalitățile și alte comisioane suplimentare.

În prezent, pentru proiectul „Construire pârtie de schi A1 și A2, Ghițu-Molivișu, Arefu, județul Argeș” este nevoie de o finanțare de peste 16 milioane de euro. De precizat că la această sumă se adaugă echipamentele achiziționate încă din cadrul primului proiect care s-a încercat a fi implementat în zonă (instalații de transport pe cablu și telegondola), în valoare de peste 21 de milioane de lei.

„Eu îmi propun pentru anul acesta să obțin finanțarea pentru proiect, care este destul de mare, 86-88 milioane de lei. Am o discuție pornită. ADR Sud Muntenia vede cu ochi bun proiectul. Vom avea finanțare, dar ghidurile nu sunt încă publicate. Se vor publica prin luna septembrie. Când vor fi gata, atunci voi ști exact ce e de procedat. ADR Sud Muntenia m-a asigurat că pentru ei proiectul este unul important și care poate fi implementat. Noi avem în urmă un istoric negativ, dar ne-am achitat față de Ministerul Dezvoltării la momentul respectiv și nu am rămas cu restanțe. Trecând peste istoricul neplăcut, se pare că suntem eligibil pentru finanțare”, a mai precizat Gabriel Dică.

Dacă proiectul va primi finanțare până la sfârșitul lui 2022, la începutul anului viitor va putea fi scos la licitație.

„Proiectantul îmi dă ca termen de execuție cam doi ani, luând în calcul vremea rea, temperaturile scăzute. În 2025 ne așteptăm să fie gata!”, a mai adăugat președintele ADI Molivișu.

De asemenea, precizăm că pentru echipamentele care au fost achiziționate în urmă cu câțiva ani, conducerea ADI Molivișu a semnat un act adițional la contract, prin care furnizorul (Dopplemayr Sielbahnen - firmă austriacă specializată în domeniu instalațiilor de transport pe cablu) va asigura garanția acestora din momentul în care for fi puse în funcțiune. Concluzia lui Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu, este că: „Proiectul acesta trebuie să îl facem. Nu există drum de întoarcere!”.

Alex Vlaicu

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea