Foști comisari de la Protecția Consumatorilor Argeș – condamnați pentru infracțiuni de corupție

 

# Au luat șpagă până și bormașini

Dumitru-Constantin Boboc și Paul-Constantin Zamfir, comisari superiori în cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Argeș, au fost condamnați, săptămâna trecută, de Tribunalul Argeș pentru fapte de corupție.

Alături de cei doi, au fost condamnați și șase reprezentanți ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de dare de mită, respectiv complicitate la fals intelectual (pentru unul dintre ei). Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel de către inculpați. De asemenea, precizăm că în cadrul judecății, la termenul din 3 mai 2022, toți inculpaţii au solicitat ca judecarea cauzei sa aibă loc doar în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, recunoscând faptele reţinute în sarcina lor, în actul de sesizare.

 

Dumitru Boboc a primit 2 ani şi 11 luni închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită și fals intelectual. În schimb, Paul Zamfir a primit 2 ani şi 8 luni închisoare pentru luare de mită. Celor doi li s-a interzis, pe o perioadă de 4 ani, mai multe drepturi, printre care și cel de a mai ocupa funcția de comisar: „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, ca pedeapsă complementară ( de la rămânerea definitivă a acestei sentinţe, cf art. 68 alin. 1 lit. b Cod pen.)”, se arată în hotărârea instanței. Dacă decizia instanței va rămâne definitivă, cei doi inculpați vor presta, pe parcursul termenului de supraveghere, o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Piteşti sau în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare.

Amintim că la scurt timp de la acuzațiile aduse de procurorii DNA Pitești, Dumitru Boboc și Paul Zamfir și-au dat demisiile din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Argeș.

Au lăsat la vânzare produse expirate

În calitate de comisari, aceștia au fost acuzați de procurorii DNA Pitești că, în perioada februarie – aprilie 2021, „ar fi pretins și primit de la șase oameni de afaceri, inculpați în prezenta cauză, sume de bani cuprinse între 200 și 600 lei și alte foloase necuvenite pentru a nu aplica amenzi contravenționale ori pentru a favoriza agenții economici cu ocazia efectuării controalelor, prin atestarea unor aspecte necorespunzătoare realității, respectiv faptul că nu au fost constatate nereguli la societățile verificate. Spre exemplu, unul dintre operatorii economici controlați ce presta servicii de alimentație publică își desfășura activitatea cu încălcarea dispozițiilor Ordonanței nr. 21/ din 21 august 1992, republicată, privind protecția consumatorilor, în sensul că utiliza produse expirate, condițiile de muncă erau insalubre, nu deținea o autorizație de funcționare emisă de către Direcția de Sănătate Publică (D.S.P.) Argeș etc.”.

A cerut reducere la o geacă în schimbul unei amenzi

Conform rechizitoriului DNA, mita primită de către cei doi se ridică la câteva mii de lei. Ca să nu îi amendeze pe comercianţii prinşi cu nereguli, comisarii de la OPC Argeş au cerut bormaşini și chiar... geci cu reducere.

Astfel, după un control la o firmă ce vindea haine în incinta unui complex comercial din Piteşti, comisarul Dumitru Boboc i-a cerut reprezentantului firmei să îi facă o reducere de 250 de lei din preţul unei geci, reducere pe care a şi primit-o, cumpărând geaca la preţul de 500 de lei în loc de 750 lei. Pentru că a primit o reducere, comisarul nu a dat vreo sancţiune firmei respective. În urma unui alt control, comisarul Paul Zamfir, împreună cu un alt coleg, devenit apoi martor în dosarul DNA, a mers să controleze o firmă din Piteşti ce comercializa unelte şi scule pentru ateliere auto. La control, reprezentanţii OPC Argeş au găsit mai multe produse expirate, motiv pentru care ar fi trebuit să amendeze firma cu 2.000 de lei. Doar că în timpul controlului inculpatul s-a arătat interesat de obținerea unei maşini de găurit cu acumulatori. În cele din urmă a primit două bormașini, în valoare totală de 800 de lei, atât pentru el cât și pentru colegul său, ca să nu își exercite atribuțiile de serviciu.

Șase patroni - condamnați pentru dare de mită

În dosar au fost condamnați și șase reprezentanți ai unor societăți comerciale din județul Argeș, la pedepse cuprinse între 1 an și 4 luni și 1 an și 7 luni. Aceștia sunt acuzați că au dat mită comisarilor de la OPC Argeș pentru a scăpa de posibile amenzi. Astfel, Elena D., Bogdan Andrei F., Camelia I., Simona Maria V., Ion M. au primit câte un 1 an şi 4 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. În schimb, Viorel S., a primit 1 an şi 7 luni închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită și fals intelectual. Dacă hotărârea instanței va rămâne definitivă, inculpații vor presta și o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

În cauză, instanța a menținut măsura sechestrului asigurător. Toți inculpații au fost obligați și la plata cheltuielilor judiciare către stat.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea