Începe apelul în dosarul „Consultanța”, la Înalta Curte

# Primarii așteaptă cu sufletul la gură decizia finală: „Ai emoții până te sună avocatul și îți spune: «Domn primar, răsuflați ușurat!»”

La Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) urmează să înceapă, pe 10 octombrie, judecarea apelului în dosarul „Consultanța”. Până în acest moment, dosarul a trecut prin mai multe faze: de la achitare la rejudecare, apoi din nou achitare.  Acum a plecat, odată pentru totdeauna,  spre completul de cinci judecători. Cu procurori, cu avocați, cu cheltuieli, cu primari și viceprimari, cu foști primari și viceprimari, cu martori ș.a.m.d.

Celebrul dosar ”Consultanța” a fost trimis în judecată în noiembrie 2015. Un număr de 43 de persoane au fost trimise în judecată, în această cauză în care a fost calculat un prejudiciu de aproape un milion de lei, reprezentând paguba care ar fi fost adusă unui număr de 35 de unităţi administrativ-teritoriale prin încheierea unor contracte de consultanţă cu o firmă apropiată fostului deputat Mircea Drăghici.

Constantin Nicolescu, fostul președinte al CJ Argeș, Mircea Drăghici, Iulian Cioflan, director executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeş la momentul săvârșirii faptelor, două angajate ale unei firme de consultanţă și 38 de foști sau actuali primari și viceprimari sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

 

Istoricul dosarului: Achitare – rejudecare – achitare

În vara anului 2018, în cauză s-a pronunțat, o dată, un complet de trei judecători de la ÎCCJ. Atunci doar un singur inculpat, Iulian Cioflan, la data săvârşirii faptelor director al Agenţiei de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului Argeş, a fost condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare. Spre sfârșitul anului 2019, un complet de cinci judecători, tot de la Înalta Curte, a anulat decizia și a dispus rejudecarea cauzei de la zero. Hotărârea era luată în baza deciziei Curţii Constituţionale privind rejudecarea unor dosare care au fost soluţionate de completuri de judecată de la Înalta Curte nespecializate în cazuri de corupţie. Procesul a fost reluat, iar pe 22 iunie 2022 toți inculpații din dosar au fost achitați. Acum s-a reîntors la completul de cinci judecători, care va da decizia finală în cauză.

Amintim că în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Pitești s-au reținut următoarele:

„În contextul în care, la nivel național, regional, județean s-au elaborat Planul Național de Dezvoltare Rurală, Planul de Dezvoltare a Regiunii Sud-Muntenia, respectiv Programul Operațional Multianual al județului Argeș și era necesar ca și autoritățile locale să își planifice și să își stabilească obiectivele de dezvoltare a comunității locale pentru perioada 2007-2013, inculpatul Nicolescu Constantin, în baza înțelegerii cu inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, a identificat și pus în aplicare un mecanism fraudulos prin care au fost încheiate contracte de servicii de consultanță și/ elaborare strategii de dezvoltare locală de autoritățile publice locale cu o anumită entitate - SC European Project Consulting SRL București - în care era interesat inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, în scopul obținerii unor foloase necuvenite pentru entitatea respectivă și pentru acesta din urmă, cu consecința producerii unui prejudiciu în bugetul unităților administrativ teritoriale. Acest lucru a fost posibil prin îndeplinirea necorespunzătoare, de către inculpatul Nicolescu Constantin, a atribuțiilor de serviciu derivate din funcția de președinte al Consiliului Județean Argeș sau prin determinarea inculpaților, primari ai unor comune de pe raza județului Argeș, să își îndeplinească necorespunzător atribuțiile de serviciu circumscrise alocării fondurilor bănești pentru unitățile administrativ teritoriale respective și, respectiv, achizițiilor de servicii realizate de autoritatea publică locală”.

Primarul de la Băbana: „Emoții avem până în ultima clipă!”

Chiar dacă toți inculpații din dosarul „Consultanța” au fost achitați de completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, emoțiile continuă să existe. Foștii sau actualii primari, implicați în această cauză, așteaptă, cu sufletul la gură, decizia finală a magistraților de la ÎCCJ.

Bebe Ivan, primarul de la Băbana: „Au fost procese în care au fost achitări de două ori și a treia oară... buf. Ai emoții până te sună avocatul și îți spune: «Domn primar, răsuflați ușurat». Cum să nu ai emoții? Nu vedeți că nu se respectă! Un complet dă o soluție, altul altceva! La unii oameni, la care ne așteptam să facă pârnaie, le-au dat în primă instanță 9-10 ani și apoi i-au achitat. Emoții avem până în ultima clipă!”.

Primarul de la Vedea: „Eu cred că decizia va fi una favorabilă”

Nicolae Dochinoiu, primarul de la Vedea: „Ai tot timpul emoții! Nu poți să fii indiferent! Urmează să îmi angajez avocat! Eu cred că decizia va fi una favorabilă. Nu fac mai multe comentarii că nu are rost...”.

Fostul primar de la Rociu: „Nu am avut emoții nici atunci, nu am nici acum”

Deputatul Aurel Bălășoiu, fost primar la Rociu: „Nu am avut emoții nici atunci, nu am nici acum. Acele lucrări sunt făcute pentru localitate. Mii de euro au fost aduse în localitate! Nu am avut emoții de la începutul începutului, de la cercetări și până în prezent, pentru că nu am avut pentru ce!

 

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea